Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:28

Peterle po srečanju z Junckerjem: Bruselj želi igrati konstruktivno vlogo

Piranski zaliv
Foto © Wikipedija

Evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle se je ob robu prvega dne marčevskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Ta naj bi se tako odzval na Peterletovo januarsko pismo, ki ga je naslovil na voditelje osrednjih ustanov Evropske unije. V njem se je zavzel za dosledno uveljavitev pravnega reda. Uresničitev arbitražne razsodbe o meji med našo državo in Hrvaško je bila ena od točk več kot pol ure dolgega pogovora z Junckerjem, ki ga je Peterle označil kot dobrega.

Peterleta veseli, da želi Bruselj pri vprašanju, ki že od vsega začetka bremeni odnose med Ljubljano in Zagrebom, igrati konstruktivno vlogo. "To vprašanje legalno ni več politično vprašanje med dvema državama. Mejo je določilo arbitražno sodišče, nujen je dialog o uresničitvi te razsodbe, kar je Evropska komisija v zadnjem letu poudarila že vsaj devetkrat," je poudaril Peterle v izjavi za naš radio. Zadovoljen je, ker mu je Juncker ponudil priložnost za nekatera dodatna pojasnila. "Bil sem zelo jasen z izjavo, da čim dlje bo vprašanje uresničitve arbitražne razsodbe odprto, več političnih posledic neprijetnega značaja tvegamo." Kot je dodal Peterle, je bil Juncker v pogovoru odprt in izčrpen. "Mislim, da je povedal bistvene elemente o tem položaju. Omenila sva tudi dejstvo, da so enkrat volitve pri nas, enkrat na Hrvaškem."

Peterle je še povedal, da Evropska komisija še naprej ponuja mediacijo, prav tako vztraja pri oceni, da je vse skupaj povezano s širitveno strategijo Zahodnega Balkana, kar je bila druga točka njegovega pogovora z Junckerjem. "Sam sem znova dejal, kako je pomembno, da so dvostranska vprašanja med državami rešena pred nadaljnjo širitvijo."

Peterle in Juncker sta se dotaknila tudi razlik, ki na politični in kulturni ravni nastajajo med Zahodno ter Srednjo in Vzhodno Evropo. "Dogaja se nova politična entiteta s svojo identiteto in svojimi pogledi na vrednote in prihodnost Evropske unije. Vesel sem, da mi je Juncker povedal, da se je o določenih elementih pogovarjal s predsedniki vlade višegrajske četverice."

Iz Evropske komisije so po srečanju sporočili, da sta Peterle in Juncker govorila o temah v skupnem interesu. Kot še piše STA, so prav tako zatrdili, da je stališče Bruslja o vprašanju arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško dobro znano. Srečanje naj bi postilo vtis, da Evropski komisiji ni vseeno, kako ga rešiti.

Ne spreglejte: