Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 06:35

Umrl kardinal Lehmann: Človek dialoga

Kardinal Karl Lehmann
Foto © vaticannews.va

V 81. letu starosti je včeraj umrl nemški kardinal Karl Lehmann. Kot teolog in škof je vplival na oblikovanje Cerkve in družbe, ne samo v Nemčiji, ampak tudi po svetu. V domovini je bil glavni motor za izvajanje koncilskih sklepov ter dialog med katoličani in luterani. Papež Frančišek je v sožalnem telegramu zapisal, da je bil vedno odprt za vprašanja in izzive časa ter je podajal odgovore in usmeritve izhajajoč iz Kristusovega sporočila. Spremljal je osebe na njihovi poti ter iskal to, kar združuje onkraj meja veroizpovedi, prepričanj ter držav. Pogrebna sveta maša bo 21. marca v mainški stolnici.

Da je kardinal Lehmann pustil močan pečat v nemški družbi, priča tudi dejstvo, da so televizijske postaje poročila začele z novico o njegovi smrti. Kot predsednik nemške škofovske konference je namreč kar 21 let, vse do leta 2008, ko se je umaknil zaradi zdravstvenih težav, usmerjal 23 milijonov nemških katoličanov. Škofijo Mainz pa je vodil kar 33 let, do leta 2016.

»Pri kardinalu Lehmannu me je vedno prevzelo to, da je bil človek dialoga. Želel je, da se Cerkev pogovarja z družbo in ljudmi,« je za Vatican News dejal sedanji predsednik nemške škofovske konference, kardinal Reinhard Marx. Tudi nemška kanclerka Angela Merkel je izpostavila njegovo prizadevanje za dialog, označila ga je za izjemno nadarjenega mediatorja.

Sicer pa je imel kardinal Lehmann podoben slog in mišljenje kot papež Frančišek. Vedno, ko je prišel v Rim, je med župnijami, knjižnicami in univerzami hodil peš kot preprost duhovnik. Združeval je strast do teologije in pastoralno skrb do najbolj ubogih. Želel je, da je Cerkev prisotna med ljudmi. Evangelij je razlagal na razumljiv način. Ko je izšla Frančiškova apostolska spodbuda Radost ljubezni, jo je močno podprl, saj si je že prej prizadeval za večjo pastoralno skrb do znova civilno poročenih. Pravzaprav naj bi kot udeleženec zadnjih dveh konklavov močno prispeval k Frančiškovi izvolitvi.


Ne spreglejte: