Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 22:52

Papež: Z grehom se oddaljimo od Boga, On pa se ne oddalji od nas!

Papež pri sveti spovedi
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je popoldne v baziliki sv. Petra vodil spokorno bogoslužje, med katerim je poudaril, da nas Božja ljubezen odrešuje greha. Preden je spovedal, pa je tudi sam pokleknil pred duhovnikom, da bi prejel zakrament sprave. Dogodek je sicer potekal v sklopu svetovne pobude 24 ur za Gospoda, ki vključuje češčenje Najsvetejšega in možnost za spoved skozi vso noč.

Božja ljubezen do nas je vedno večja od naših predstav, je zatrdil papež. Ta ljubezen ne pozna meja, ampak nas odrešuje in nikogar ne zavrne: »Vemo, da ima greh za posledico oddaljenost od Boga. In res je tako: greh je eden od načinov, da se oddaljimo od Njega. To pa ne pomeni, da se On oddalji od nas. Krhkost in zmeda, v katero nas pahne greh, je razlog več, da nam Bog ostane blizu. Ta gotovost nas mora vedno spremljati v življenju.«

Zato smo poklicani imeti neomajno zaupanje v Očetovo ljubezen. To upanje pa nam pomaga preseči negotovost in zmedenost, ki ju pogosto doživi vsak človek, kot se je zgodilo Petru, ki je trikrat zatajil Jezusa. Šele kasneje je razumel to, kar mu je bilo oznanjeno: »Peter se takrat sooči z Gospodov ljubeznijo in končno razume, da ga On razume in ga vabi, naj se pusti ljubiti. Peter se zave, da se nikoli ni pustil ljubiti, nikoli ni pustil, da bi ga Jezus v polnosti odrešil in torej ni hotel, da bi ga Jezus popolnoma ljubil.«

Zato je Frančišek za vse prosil milosti, da bi znali prepoznati veličino Božje ljubezni, ki izbriše vsak, tudi najbolj trdovraten, greh. Ob sklepu nas je še povabil, naj se pustimo, da nas ljubezen prečisti, da bi prepoznali pravo ljubezen.

Papeževemu nagovoru je sledila daljša tišina, namenjena izpraševanju vesti. Papež Frančišek je kot prvi pristopil k spovedi, zatem pa se je pridružil ostalim spovednikom, ki so bili na razpolago vernikom za prejem zakramenta sprave.

Ne spreglejte: