Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:48

AVDIO: Prvi obraz krščanskih poslovnežev v svetu Rolando Medeiros

0:00
0:00
Rolando Medeiros
Foto © UNSEC

"Prihajam iz Čila in naš prvi svetnik, ki je bil razglašen za svetnika pred desetimi leti, jezuit, je vedno govoril, da se pri vsem, kar dela, vpraša, kaj bi na njegovem mestu storil Jezus."

V Sloveniji se je v ponedeljek in torek mudil predsednik Svetovnega združenja krščanskih poslovnežev Rolando Medeiros. Sestal se je s predstavniki slovenskih krščanskih poslovnežev in s predsednikom Slovenske škofovske konference nadškofom Stanislavom Zoretom.

Rolando Medeiros je generalni direktor podjetja, ki deluje po vsem svetu na področju metalurške, steklarske in plastične embalaže, vinarske ter medijske industrije. Od leta 2017 je predsednik Svetovnega združenja krščanskih poslovnežev, ki združuje več kot 40.000 krščanskih poslovnežev po vsem svetu.

Na naše vprašanje, kateri so največji izzivi, s katerimi se soočajo pri svojem delu, je odgovoril: »Mislim, da je najtežji izziv vključevati vero v vse naše vsakodnevne aktivnosti ter odločanje in to, kako se zavestno odločati, ne da bi pri tem pozabili, da je ta dejavnost del našega življenja, da živimo celostno. Če smo kristjani, bi morale vrednote krščanske vere navdihovati vse, kar počnemo. To je po vsej verjetnosti največji izziv v svetu, ki je čedalje bolj sekulariziran in ki vero dojema kot nekaj zasebnega, da ta nima mesta v družbi, kot na primer pravijo nekateri: Svojo vero prakticiraj doma, ne nosi je s seboj v službo itn. Pomemben izziv za krščanske poslovneže in direktorje je delovati v nasprotju s tem.«

Kot pravi, se tudi on »bori« s seboj, da bi skušal v delo vključiti svojo vero. »To je oseben izziv za vsakogar, tudi zame. Poskušam živeti bolj dosledno. Pri sprejemanju odločitev upoštevam svojo vero. Prihajam iz Čila in naš prvi svetnik, ki je bil razglašen za svetnika pred desetimi leti, jezuit, je vedno govoril, da se pri vsem, kar dela, vpraša, kaj bi na njegovem mestu storil Jezus. Menim, da ta koncept lahko prenesemo v poslovno življenje. Če se kot poslovnež ne bi pred vsako ključno poslovno odločitvijo vprašal, kaj bi na mojem mestu naredil Jezus, bi bila tako jaz kot moje podjetje popolnoma drugačna,« je dejal v pogovoru za naš radio.

O slovenskih krščanskih poslovnežih je dejal: »Menim, da so vzor obnašanja. Zanje je pomembno, da se jih sliši, in da to, kar delajo, odkrito predstavijo, z namenom, da jih lahko drugi posnemajo. Če je človek sposoben delati na način, ki se sklada z njegovo vero, bodo drugi to jasno prepoznali in opazili. V svetu, kjer vladajo korupcija, pohlep, škandali, lahko krščanski podjetniki na ogled postavijo poslovno prakso, ki je resnično človeška in ki prispeva k celostnemu razvoju ljudi. To so zgledi, ki jih je treba posnemati, zato mora biti njihov glas močan in v družbi bolj prepoznan.«


Ne spreglejte: