Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 06:34

Juhant ob Lipi sprave: Volja mora biti vsestranska

Zaznamujemo Dan krivde, odpuščanja in sprave, ki ga je ob nastanku samostojne države predlagalo Društvo Združeni ob lipi sprave. Slednje je včeraj na ljubljanskih Žalah pripravilo že tradicionalno žalno slovesnost za žrtve vojne in revolucije. Zbrane sta nagovorila predsednik društva Janez Juhant in predsednik republike Borut Pahor, ki je k Lipi sprave položil venec.


Je uzakonitev splava v Argentini zahteval Mednarodni denarni sklad?

Spodnji dom argentinskega parlamenta je včeraj s tesno večino potrdil zakon o splavu. Za je glasovalo 129 poslancev, proti pa 125. O zakonu mora odločati še senat. Škofje so v izjavi zapisali, da jih je odločitev parlamenta ’ranila kot Argentince’. Poudarili so, da se ne bodo predali v svojem prizadevanju za zaščito življenja matere in nerojenega otroka. Na Irskem, kjer so volivci na referendumu 25. maja podprli uzakonitev splava, so škofje napovedali, da bodo ustanovili Odbor za življenje.


Fobija pred ubogimi

Vatikan je včeraj objavil papeževo poslanico za 2. dan ubogih, ki ga bomo obhajali 18. novembra. Na ta dan bo Frančišek zanje daroval mašo v vatikanski baziliki, na kosilu pa bo v dvorani Pavla VI. gostil 3 tisoč ubogih različne narodnosti in vere.


Kmalu nova apostolska konstitucija?

Kardinali, ki papežu svetujejo pri reformi rimske kurije so v preteklih treh dneh pripravili osnutek nove apostolske konstitucije, ki ima delovni naslov: Oznanjajte evangelij. Obenem pa so predstavili tudi nekatere korake na področju finančne reforme Svetega sedeža.


Papež mladim: bodite lačni pristnega življenja, sovražnik je povprečnost

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci začel nov niz katehez o desetih Božjih zapovedih. Ob tem je mladim dejal, naj bodo lačni pristnega življenja in jih pozval, naj se ne zadovoljijo s povprečnostjo.


Nuncij v Koreji: Vrh v Singapurju je bil zgodovinski dogodek miru

Apostolski nuncij v Koreji, Alfred Xuereb, je včerajšnji vrh ZDA in Severne Koreje v Singapurju označil za zgodovinski dogodek miru. Za portal Vatican News je dejal, da je bila včeraj napisana zelo pomembna stran, ki zaznamuje začetek poti, ki je še dolga in naporna, vendar prinaša upanje, saj je bil začetek zelo pozitiven.


Papež na Irskem: v programu tudi brezdomci in Marijino svetišče

Vatikan je včeraj objavil uradni program papeževega potovanja na Irsko, kjer se bo 25. in 26. avgusta udeležil sklepnega dela svetovnega srečanja družin. Poleg tega bo obiskal še sprejemni center za brezdomce in osrednje irsko Marijino svetišče v Koncku na severozahodu države.


Zbor za republiko po volitvah opozarja na izključevanje

V Zboru za republiko so s posebno izjavo izrazili pričakovanje po oblikovanju kompetentne vlade z ministri, ki bodo od začetka svojega mandata delovali strokovno in odgovorno. Kritični so do drugouvrščenega na volitvah Marjana Šarca, ki da "prehiteva" s sestavljanjem koalicije mimo zmagovalne SDS. Kot glavni problem pa vidijo izključevanje.


Črnomaljska katastrofa kliče po solidarnosti

Po petkovem neurju s točo, ki je najhuje prizadela občino Črnomelj, nadaljujejo odstranjevanje posledic in ocenjujejo škodo. Ta naj bi po prvih ocenah dosegla tri milijone evrov. Po neurju so se mnogi znašli v stiski. Sredstva za tiste, ki jih je ujma pahnila na rob, je začela zbirati tudi Slovenska Karitas. Donacije zbirajo na namenskih računih oziroma preko SMS sporočil.


Škof Angelleli – argentinski Romero – bo prištet med blažene

Papež Frančišek je Kongregacijo za zadeve svetnikov pooblastil, da pripravi dekret za beatifikacijo argentinskega škofa in mučenca Enriqueja Angelellija, ki ga mnogi imenujejo tudi argentinski Romero. Na Filipinih pa je bil ta konec tedna ubit že tretji duhovnik v zadnjih šestih mesecih.


Novejše novice | Starejše novice