Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ob 8. marcu poudarek tudi na vlogi žensk v Katoliški cerkvi

Cerkev na Slovenskem | 08.03.2018, 10:45 Petra Stopar

Na Slovenski škofovski konferenci ob svetovnem dnevu žensk poudarjajo, da ima v krščanski teologiji in verovanju najvišjo čast Devica Marija, ki se je odzvala na Božje povabilo in postala Božja Mati. V Katoliški cerkvi v Sloveniji so ženske najpogosteje prisotne na odgovornih in vodstvenih delovnih mestih v pastorali, katoliških vzgojno-izobraževalnih ustanovah in v laiških združenjih.

»Od koncila v Efezu leta 431 se Mariji uradno priznava, da je mati Jezusa – Boga in ne samo mati Jezusa – človeka. Jezus v evangelijih nikoli ne izpostavlja ali ločuje ženske vloge, vendar iz njegovega delovanja lahko razberemo, da ženskam priznava enako dostojanstvo kot moškim,« so zapisali na Tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference (SŠK). Tako je bilo pri srečanju s Samarijanko, pri povabilu prešuštnici k spreobrnjenju in pri skupini žena, ki so Jezusa spremljale ob apostolih. Nenazadnje se Jezus na velikonočno jutro ob vstajenju kot prvi prikaže ženski, Mariji Magdaleni, ki ji je Cerkev priznala, da je »apostolka apostolov«.

Na Tiskovnem uradu SŠK so še opozorili, da Cerkev na Slovenskem od II. vatikanskega koncila (1962–1965) naprej vedno bolj dejavno vključuje ženske v vzgojno, izobraževalno, duhovno, pastoralno in vodstveno življenje krščanskih skupnosti. S tem so ženske dejavno prisotne na položajih, kjer sprejemajo pomembne odločitve in načrtujejo skupno življenje krščanske skupnosti. »Zastopanost žensk je na delovnih mestih v Katoliški cerkvi v Sloveniji na visoki ravni, s čimer se dodatno uresničuje zastavljena smer o dostojanstvu žene, opisana v številnih dokumentih cerkvenega učiteljstva,« ocenjujejo na SŠK.

Ženske so najpogosteje tudi voditeljice oz. direktorice katoliških vzgojno-izobraževalnih ter socialnih zavodov, kot so vrtci, dijaški domovi, domovi za ostarele, domovi duhovnih vaj. Večino slovenskih katoliških kulturnih in izobraževalnih ustanov vodijo redovnice ali laikinje kot direktorice oziroma ravnateljice. Med njimi je v. d. ravnateljice Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru Bernardka Radej, ki je na položaju dva meseca. Za naš radio je dejala, da je osnovno načelo, ki jo je vodilo tudi pri tem, da je funkcijo sprejela, »skrb za dobre odnose v naši zbornici, da morda tudi z ženskega vidika kdaj kakšno zadevo premislimo in o njej naslednji dan odločamo, da se znova bolj povežemo«. V pogovorih s starši in dijaki se ji zdi pomembno najprej najti človeški stik, šele nato se, po potrebi, nasloniti na zakonske in pravne normative. »Kljub temu, da je veliko dela in različnih situacij, tudi napetih, kot so vzgojni problemi in problemi z ocenami, se konec dneva ozreš nazaj in rečeš, da je bilo dobro.« Večkrat se kot kristjanka pri odločanju spomni tudi na to, da ni vse v naših rokah, ampak tudi v Božjih.

V katoliških medijih ženske delujejo kot novinarke, komentatorke, publicistke in urednice. Ženskam so zaupana odgovorna mesta v strukturi lokalne Cerkve, kjer delujejo kot izvršne tajnice (generalne tajnice), predsednice ali svetovalke. V sedemnajstih redovnih skupnostih v Sloveniji živi in dela 758 redovnic, ki na različne načine uresničujejo svoje poslanstvo, delujejo na dobrodelnem in vzgojnem področju ter vodijo duhovne programe za odrasle in mladino, še ob 8. marcu poudarjajo na SŠK.

Da bi okrepil zavest o vlogi ženske, je papež Frančišek avgusta 2016 ustanovil teološko komisijo, ki preučuje položaj in zgodovino ženskega diakonata. Tudi na splošno je že večkrat opozoril na pomembnost žensk v sodobnem svetu in dejal, da je treba spoštovati dostojanstvo in služenje žensk na vseh ravneh, tudi v življenju Cerkve: »Kjer so ženske odrinjene na rob, je svet sterilen. Ženske namreč ne prinašajo le življenja, ampak nam posredujejo sposobnost videti preko; čutiti stvari z bolj ustvarjalnim, potrpežljivim in nežnim srcem.«

Dodajmo še, da Slovenke zasedajo tudi odgovorna mesta na vodstvenih položajih vesoljne Cerkve, kot na primer v vatikanskem Tajništvu za komunikacijo in Mednarodni teološki komisiji. Poslanstvu ženske bomo namenili večerno oddajo Mozaik dneva.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...