Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:23

Papež: V posvečenem kruhu in vinu je Kristus resnično navzoč!

Papež pozdravlja vernike
Foto © Vatican news

"Odrešenje je zastonjsko."

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil evharistični molitvi, ki je osrednji del svete maše, saj ponovi Jezusovo dejanje med zadnjo večerjo. Tako kruh in vino postaneta resnično Jezusovo telo in kri.

Obstajajo različne oblike evharistične molitve, vse pa vsebujejo zahvalo za Božji dar, še posebej zato, da nam je poslal svojega Sina kot Odrešenika, in vzklik Svet, svet, svet. Celotna cerkev se namreč združi z angeli in svetniki. Da bi slavila in hvalila Boga. Sledi klicanje Svetega Duha, da bi njegova moč posvetila kruh in vino. »Kličemo Svetega Duha, da bi prišel in bi v kruhu in vinu bil navzoč Jezus

Po delovanju Svetega Duha in duhovnikovih besedah je namreč Kristus resnično navzoč v kruhu in vinu. Ko se hranimo z njim, naj bi po papeževih besedah postali njegovo živo telo v svetu.

V evharistični molitvi so po papeževih besedah vključeni vsi. Zato nas je takole spodbudil: »Če imaš kakšnega prijatelja ali sorodnika v stiski, ga lahko takrat v tišini imenuješ, ali pa napišeš njegovo ime. Koliko moram plačati, da bo moje ime tam? Nič! Maše se ne plača. Maša je Kristusova daritev, ki je zastonjska. Odrešenje je zastonjsko. Če želiš kaj darovati, potem daruj, vendar pa je pomembno razumeti, da se maša ne plača«, je dejal Frančišek. Poudaril je še, da nas evharistična molitev vabi k trem držam in sicer drži hvaležnosti, tudi takrat, ko ne gre vse po naših načrtih; do tega, da iz našega življenja naredimo zastonjski dar ljubezni in da gradimo konkretno občestvo z vsemi.

Ne spreglejte: