Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež pozdravlja vernike (foto: Vatican news)
Papež pozdravlja vernike

Papež: V posvečenem kruhu in vinu je Kristus resnično navzoč!

Svet | 07.03.2018, 11:32 Marjana Debevec

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil evharistični molitvi, ki je osrednji del svete maše, saj ponovi Jezusovo dejanje med zadnjo večerjo. Tako kruh in vino postaneta resnično Jezusovo telo in kri.

Obstajajo različne oblike evharistične molitve, vse pa vsebujejo zahvalo za Božji dar, še posebej zato, da nam je poslal svojega Sina kot Odrešenika, in vzklik Svet, svet, svet. Celotna cerkev se namreč združi z angeli in svetniki. Da bi slavila in hvalila Boga. Sledi klicanje Svetega Duha, da bi njegova moč posvetila kruh in vino. »Kličemo Svetega Duha, da bi prišel in bi v kruhu in vinu bil navzoč Jezus

Po delovanju Svetega Duha in duhovnikovih besedah je namreč Kristus resnično navzoč v kruhu in vinu. Ko se hranimo z njim, naj bi po papeževih besedah postali njegovo živo telo v svetu.

V evharistični molitvi so po papeževih besedah vključeni vsi. Zato nas je takole spodbudil: »Če imaš kakšnega prijatelja ali sorodnika v stiski, ga lahko takrat v tišini imenuješ, ali pa napišeš njegovo ime. Koliko moram plačati, da bo moje ime tam? Nič! Maše se ne plača. Maša je Kristusova daritev, ki je zastonjska. Odrešenje je zastonjsko. Če želiš kaj darovati, potem daruj, vendar pa je pomembno razumeti, da se maša ne plača«, je dejal Frančišek. Poudaril je še, da nas evharistična molitev vabi k trem držam in sicer drži hvaležnosti, tudi takrat, ko ne gre vse po naših načrtih; do tega, da iz našega življenja naredimo zastonjski dar ljubezni in da gradimo konkretno občestvo z vsemi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.