Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:24

Papež Pavel VI. bo oktobra prištete med svetnike

Matib Terezija in papež Pavel VI.
Foto © Arhiv Ognjišča

Papež Pavel VI. bo med svetnike prištet konec oktobra, je po poročanju spletnega portala Crux dejal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin. Kanonizacija papeža, ki je Cerkev vodil med letoma 1963 in 1978, bo ob sklepu sinode, namenjene mladim.

Spomnimo, da je papež Frančišek že februarja omenil, da bo papež Pavel VI., ki ga je pred dobrimi tremi leti razglasil za blaženega, še letos prištet med svetnike.

Papež Pavel VI. je naredil več potez, ki so pomembne tudi za Cerkev na Slovenskem. Leta 1964 so nekatere župnije celovške, graške in sómboteljske škofije, ki so jih od leta 1923 mariborski škofje upravljali kot apostolski administratorji, postale sestavni del mariborske škofije. Istega leta je Janeza Jenka imenoval za apostolskega administratorja vseh slovenskih delov primorskih škofij, naslednje leto pa je ozemlje treh administratur združil v enotno upravo. Dokončno upravno podobo in svoje mesto v vesoljni Cerkvi je Slovenija dobila, ko je papež 22. decembra 1968 ustanovil samostojno cerkveno pokrajino, imenovano ljubljansko. Za prvega slovenskega metropolita pa je imenoval nadškofa Jožefa Pogačnika. Po ósimskem sporazumu je leta 1977 obnovil in povečal koprsko škofijo na vse slovensko Primorje.

V E Č

Ne spreglejte: