Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Duhovniki med spovedjo na telefonih: Nedopustno!

Cerkev po svetu | 06.03.2018, 12:44 Marta Jerebič

V Rimu ta teden poteka že 29. tečaj za spovednike. Prvi je s svojim nagovorom nastopil višji penitenciar, kardinal Mauro Piacenza, ki je opozoril na duhovnike, ki med spovedjo spremljajo družbena omrežja na svojih telefonih. To je označil za nedopustno dejanje.

Kardinal Piacenza v svojem predavanju ni ovinkaril. Pritožbe vernikov glede duhovnikov, ki niso pozorni na njihove besede ali med spovedjo počnejo kaj drugega, niso tako redke.

Do njega prihajajo tudi informacije o tem, da so nekateri spovedniki zaposleni z družbenimi omrežji, medtem ko spovedanci govorijo. Po besedah kardinala Piacenze je to nedopustno dejanje, označil ga je za praktični ateizem, ki kaže na krhkost vere spovednika pri milostnem dogodku spovedi.

Zato je dal jasno navodilo: V spovednico se ne vstopi s prižganim telefonom, prav tako se ga ne sme uporabljati med zakramentalnimi pogovori. Še posebej mladi dajejo velik pomen temu, da se jim prisluhne. Kardinal Piacenza je na drugi strani opozoril tudi na spovedance, ki k spovedi pridejo z neprimernim izražanjem, včasih celo nadutostjo. Kljub temu pa moder spovednik tudi iz tega zna razbrati oddaljen odmev iskanja sreče in izpolnitve, prisotne v vsakem človeku.

Kardinal Piacenza je še dejal, da je zakrament sprave kraj, kjer smo kljub grehu brezpogojno ljubljeni in kjer je naš greh uničen.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...