Ljubljana, petek, 14. december 2018, 02:35

Duhovniki med spovedjo na telefonih: Nedopustno!

Google, mobilni telefon
Foto © Google

V Rimu ta teden poteka že 29. tečaj za spovednike. Prvi je s svojim nagovorom nastopil višji penitenciar, kardinal Mauro Piacenza, ki je opozoril na duhovnike, ki med spovedjo spremljajo družbena omrežja na svojih telefonih. To je označil za nedopustno dejanje.

Kardinal Piacenza v svojem predavanju ni ovinkaril. Pritožbe vernikov glede duhovnikov, ki niso pozorni na njihove besede ali med spovedjo počnejo kaj drugega, niso tako redke.

Do njega prihajajo tudi informacije o tem, da so nekateri spovedniki zaposleni z družbenimi omrežji, medtem ko spovedanci govorijo. Po besedah kardinala Piacenze je to nedopustno dejanje, označil ga je za praktični ateizem, ki kaže na krhkost vere spovednika pri milostnem dogodku spovedi.

Zato je dal jasno navodilo: V spovednico se ne vstopi s prižganim telefonom, prav tako se ga ne sme uporabljati med zakramentalnimi pogovori. Še posebej mladi dajejo velik pomen temu, da se jim prisluhne. Kardinal Piacenza je na drugi strani opozoril tudi na spovedance, ki k spovedi pridejo z neprimernim izražanjem, včasih celo nadutostjo. Kljub temu pa moder spovednik tudi iz tega zna razbrati oddaljen odmev iskanja sreče in izpolnitve, prisotne v vsakem človeku.

Kardinal Piacenza je še dejal, da je zakrament sprave kraj, kjer smo kljub grehu brezpogojno ljubljeni in kjer je naš greh uničen.


Ne spreglejte: