Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Peti dan Ad limina – sv. maša v Lateranu

Cerkev na Slovenskem | 02.03.2018, 10:27 Petra Stopar

Potem, ko so se slovenski škofje v sklopu obiska ad limina včeraj v Vatikanu pogovarjali s papežem Frančiškom – ta je ob tej priložnosti blagoslovil tudi skorajšnji radijski misijon – so v tem jutru že darovali sveto mašo v baziliki sv. Janeza v Lateranu. To je škofe po besedah ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta še bolj povezalo s celotno Cerkvijo.

»Včeraj smo se srečali s svetim očetom, ki nam s svojim zgledom in svojim učenjem odpira oči, srce in duha za Cerkev v njeni konkretni resničnosti, danes pa v njegovi stolnici, ki je mati vseh cerkva, obhajamo evharistijo,« je v nagovoru po evangeliju povedal predsednik Slovenske škofovske konference nadškof Stanislav Zore.

Kot je dejal, o povezanosti s svetim očetom in o življenjsko pomembni edinosti Cerkve, govori tudi dogodek, ki se je na tem kraju zgodil v začetku 13. stoletja. »Takrat je Francesco Bernardone začutil Kristusovo besedo, ki ga je vabila, naj popravi njegovo Cerkev. V Oporoki, ki je njegovo najbolj osebno besedilo, pravi: ’Ko mi je Gospod dal brate, mi ni nihče pokazal, kaj moram storiti. Toda sam Najvišji mi je razodel, da moram živeti po vzoru svetega evangelija. In jaz sem dal na kratko in preprosto zapisati in gospod papež mi je potrdil’ (FOp, 14-15). Čeprav je od Boga slišal, kaj naj naredi, je šel sporočilo preverit h gospodu papežu in po papeževi potrditvi začel pravo prenovo Cerkve. Kako pomembno in potrebno bi bilo, da bi se tudi danes vsi tisti, ki čutijo, da so poklicani k prenovi Cerkve, odpovedali zgolj kritiziranju in etiketiranju, zaznamovanju in izključevanju, in bi po Frančiškovem zgledu svojo poklicanost ponižno preverjali v Cerkvi in s Cerkvijo. Samo iz tega namreč raste edinost in samo edinost more roditi sad prenove – prenove v naših krajevnih Cerkvah in prenove v celotni Cerkvi,« je še med drugim dejal nadškof v cerkvi rimskega škofa.

Škofje pri sveti maši v lateranski baziliki
Škofje pri sveti maši v lateranski baziliki © AS

Škofje so v tem dopoldnevu obiskali še Kongregacijo za bogoslužje in disciplino zakramentov, čaka jih tudi srečanje s Papeškim svetom za kulturo.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...