Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 18:40

Svetovalnica: Krila telesnemu postu dajeta molitev in miloščina

S. Irena Stele in br. Miha Sekolovnik
Foto © Blaž Lesnik

"V prostor praznine vstopamo zato, da nas Bog napolni z ljubeznijo."

Na praznik pepelnice smo v tokratni Svetovalnici govorili o postu. Z nami sta bila kapucin br. Miha Sekolovnik in uršulinka s. Irena Stele.

Danes velja strogi post, ki se ga kristjani poleg na pepelnico držimo tudi na veliki petek, pravi br. Miha Sekolovnik. »Ta dva dneva se lahko le enkrat na dan do sitega najemo in se zdržimo mesnih jedi. To velja od 18. do 60. leta. Zdržek od mesnih jedi pa je vse petke v letu, lahko pa ga zamenjamo z dobrim delom, pokoro ali ljubeznijo do bližnjega.« Prav pa je, da temu damo tudi vsebino, kakšna bo, pa je naša odločitev, pojasnjuje.

Človek funkcionira na treh nivojih, na duhovnem, duševnem in telesnem. »To kar zgrešimo na duhovnem in duševnem, velikokrat potisnemo v nezavedno. Naša čustva niso prečiščena in to se lahko pozna na našem telesu.« Telesni post so vstopna vrata, je povedal br. Sekolovnik. »Če ne moremo tukaj vstopiti, tudi duševni in duhovni nivo ne bomo dosegli. Vstopno mesto telesa pomeni zahvalo za dar, karkoli mi je bilo dano.«

Ob tem s. Irena Stele opozarja, da cilj krščanskega posta ni ukvarjanje z lastnim telesom. »Če ostanem samo pri telesu, bom ostal samo pri daru. Ne bom pa iskal tistega, ki mi je podaril toliko milosti. Če me postenje ne vodi v ponižnost, če me ne dela občutljivega za sebe in druge in če ne postanem občutljiv za to, kar Bog v meni dela dobro, potem ni prave vsebine. Če je moj prvi način reševanja stiske s tem, da se potešim, bom vedno uporabljal te zasilne izhode.«

»Kadar sem v središču, Bog ne more narediti svojega,« pravita sogovornika. »Ko pa se izpraznim, vedno bolj pripravljam prostor, da se v meni razodene. Bog te izprazni zato, da potem tisto, kar izpuščaš, na novo dobivaš. Bolj kot se postimo, bolj postanemo šibki, s tem pa se naučimo darovati, da bi lahko postali novi ljudje in zaživeli novo življenje.« S. Irena Stele ob tem opozarja na pričakovanja in pritisk, da se mora nekaj zgoditi. »Nič ne izsilimo in ne pritiskamo, je pa pomembna motivacija. Ne, kaj bom zmogel, ampak, da si želim odpreti vsemu, kar bo post prinesel."

Oddajo je pripravil in vodil Blaž Lesnik.


Ne spreglejte: