Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

SBC in GZS za Radio Ognjišče o neupravičenosti stavke javnega sektorja

| 14.02.2018, 18:10

Za oddajo "Pogovor o" smo se o upravičenosti stavk javnega sektorja in o tem, koliko lahko gospodarstvo še servisira javni sektor pogovarjali z izvršnim direktorjem Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Goranom Novkovićem in izvršnim direktorjem Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samom Hribarjem Miličem. Oba sta poudarila, da je stavka neupravičena in da vseh apetitov javnega sektorja zasebni ne bo prenesel.

Stavka javnega sektorja, ki ne uživa velike podpore javnosti, ni upravičena poudarjajo v gospodarstvu. Kot je dejal Hribar Milič se boji, da bo na koncu prišlo do kompromisa, ki bo v tem trenutku za Slovenijo nesprejemljiv in predrag, saj v Sloveniji za plače javnega sektorja namenjamo 11,5 odstotka BDP, medtem ko je povprečje EU 10 odstotkov. "Zelo malo se govori o posledicah, tudi premalo o vzrokih. Lahko je upravičevati stavko s prikazovanjem nekaterih res slabo plačanih javnih uslužbencev pri tem pa zamolčati, koliko v Sloveniji namenjamo za javni sektor v primerjavi z drugimi državami EU ali pa srednje evropskimi, s katerimi bi se morali bolje primerjati. In to, da bomo morali sedaj dati več za javni sektor pomeni, da bomo morali nekje drugje vzeti, kar pomeni, da prihaja do novega prerazporejanja in zaradi tega menim, da so posledice te stavke lahko zelo neugodne za nadaljnji razvoj Slovenije."

Podobno ocenjuje tudi Novković, ki je še dodal, da bodo morali zaradi nerealnih zahtev, ki se pojavljajo pri stavkah na koncu račun za to plačali tudi člani sindikatov v podjetjih. "Namreč, če pride do uresničitve vsaj deloma teh zahtev, potem sta verjetno možnosti v kolikor pride še do kakšne krize - vemo pa, da čez leto, dve ali tri se to lahko zgodi, bo posledica tega to, da se bomo morali bolj zadolževati, kot bi se sicer ali pa bomo morali dvigniti davke. To posledično pomeni manj denarja v podjetjih in manj denarja za plače v podjetjih."

Hribar Milič je v nadaljevanju dejal, da je vlada to verigo stavk povzročila sama. "V stanje v katerem danes smo, da javni sektor zahteva nenormalno velike plače je pripeljala vlada s svojim delovanjem, ker je parcialno pristopala k pogajanjem z javnim sektorjem in je nekaterim skupinam bistveno preveč popustila in potem je konec koncev legitimno, da ostali zahtevajo podobne rezultate tega pogajanja."

Popuščanja sindikatov si vlada v tem trenutku ne sme privoščiti, saj ne gre zgolj za milijardo v letošnjem letu, ampak tudi v prihodnjem, to pa bo lahko pripeljalo do novih zadolževanj, menita sogovornika. Novković pa je še posebej podčrtal, da je do pogajanj med sindikati in vlado po večini prihajalo pred sprejemanjem proračuna, sedaj se to dogaja po in tik pred volitvami. "Vprašanje je, kaj lahko pričakujemo od te vlade, mogoče prej, kaj bi bilo modro za to vlado pred volitvami, da stori. Tisto kar pogrešamo v Klubu slovenskih podjetnikov je besednjak vlade, ki bi mu lahko bolj zaupali."

Novković in Hribar Milič sta predstavila tudi možnosti za razbremenitev gospodarstva.

Goran Novković in Samo Hribar Milič
Goran Novković in Samo Hribar Milič © ARO

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...