Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
p. Bernardin Sušnik (foto: Jože Bartolj)
p. Bernardin Sušnik

Naš gost frančiškan dr. p. Bernardin Sušnik

| 12.02.2018, 19:08 Jože Bartolj

Tokrat je bil z nami dolgoletni duhovnik med izseljenci v ZDA, urednik, dr. p. Bernardin Sušnik. Rojen je bil (19. junija 1935) nekaj dni pred drugim, velikim evharističnim kongresom, ki je potekal v neposredni bližini, kjer so Sušnikovi, za Bežigradom v Ljubljani, stanovali. Njegov oče je bil gospodarstvenik, ki je vodil dela ob novoustanovljeni frančiškanski župniji za Bežigradom.

Sušnikova družina je bila s Cerkvijo zelo povezana. Župnik je bil takrat znameniti p Kazimir Zakrajšek »apostol izseljencev« s katerim imata s p. Bernardinom nekoliko podobno pot. Lahko bi rekli, da ga je p. Bernardin dvakrat nasledil, prvič kot kaplan za Bežigradom in drugič v Lemontu v ZDA. Kasneje, že po drugi svetovni vojni, se je njegova pot nadaljevala iz ene frančiškanske župnije v drugo, iz Bežigrada k Marijinemu oznanjenju v Center.

P. Bernardin je pri 15 letih (1950) vstopil k frančiškanom, kar je bila, kot pravi, nekako naravna pot.

V pogovoru je obudil tudi nekaj spominov na znane frančiškane, ki so oblikovali tako duhovno kot kulturno in umetniško okolje v Ljubljani. Recimo na p. Martina Perca, ki je po vojni veliko sodeloval z arhitektom Plečnikom, pa na brata p. Angelika in p. Romana Tominca, pa denimo na fr. Kanizija Friclja, sijajnega organista in zborovodja, kateremu je hvaležen za svoje znanje o glasbi ...

V duhovnika je bil posvečen na praznik apostolov sv. Petra in Pavla 1959. Pravi, da takrat njegova družina, ob pripravi slavnostnega dogodka, ni imela nobenih težav z oblastjo.

Prvo duhovniško službeno mesto je nastopil v Šiški (1961–1968), kar mu je ostalo v najlepšem spominu. Takrat so tudi uvajali novosti po 2. Vatikanskem koncilu v praksi. Ko še ni bilo oltarja proti ljudstvu je bila maša na ambonu. Tudi nekaj o tem, nam je zaupal naš sogovornik.

Zatem je odšel študirat v Rim na Antonianum, kjer je študij biblično teologijo končali z doktoratom. Tudi njegovo službovanje na frančiškanski na kuriji v Rimu je bilo zanimivo življenjsko poglavje, o katerem nam je povedal nekaj podrobnosti v oddaji Naš gost.

Potem pa se je začela njegova ameriška izkušnja. P. Bernardin Sušnik je služboval 28 let med slovenskimi rojaki v Lemontu blizu Chichaga, v državi Illinois. Tej postojanki pravijo tudi ameriške Brezje, tam je bil, pred prekopom v domovino, med drugimi pokopan škof Rožman.

V Ameriki je med drugim prevzel tudi urejanje revije Ave Marija, ki še vedno izhaja, od januarja 2017, sicer le še v elektronski obliki. Omenjeno revijo tudi še vedno ureja. Poleti, leta 2017, se je vrnil v Slovenijo in zdaj živi v samostanu v Šiški.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...