Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Svetovalnica: krofi, ajdov kruh, meso za telečjo pečenko, pirin riž, linški piškoti

Svetovalnica | 12.02.2018, 10:27 Rok Mihevc

V teh dneh marsikatera gospodinja pripravlja pustne dobrote, ki jih ne pripravljamo prav pogosto, ko pa jih, si vsi želimo, da uspejo. Nekaj nasvetov za lepe in okusne dobrote, je v tokratni Svetovalnici podelila sestra Nikolina.

Sestra Nikolina je svetovala, kako pripraviti krofe z marmelado (1:30), odgovorila na vprašanje poslušalke, zakaj se testo ne dvigne (3:30), kako speči dober ajdov kruh (6:30), kakšen kos mesa uporabiti za telečjo pečenko (12:30), zakaj venček pri krofu ni gladek (17:30), kako uporabiti pirin riž (21:00), zakaj linški piškoti postanejo ovalni (23.30) ter zakaj nastanejo velike luknje v krofih (25.00).

Recept objavljen v reviji PRO (Mirjam Judež)

Star kruh
Sestavine: star kruh, jajca, vrelo mleko, malo maščobe
slano: koščki salame, klobase, hrenovke, nekaj naribanega sira
sladko: marmelada, čežana, stopljena čokolada, Nutella, med, jogurt

Postopek:

1. Zavremo mleko. Star kruh natrgamo (lahko je že malce trd) in ga »poparimo« z vročim mlekom. Ne preveč mleka, raje dodajmo pozneje (po potrebi). Pokrijemo in pustimo, da se zmehča in kruh popije tekočino.

2. Dodamo jajca (odvisno od količine kruha, za polno ponev običajno dve do tri) in premešamo.

3a. Sladka različica: stopimo maslo in razporedimo jajčno-kruhovo zmes po ponvi. Ko se na eni strani hrustljavo zapeče, previdno obrnemo. Potresemo z malo sladkorja ali dodamo žlico domače marmelade, čežano, stopljeno čokolado, …

3b. Slana različica: narezano mesnino popražimo (mesnine že vsebujejo maščobo, zato je običajno ni treba dodajati ali minimalno). Če mesnin nimamo, damo malo ocvirkov, zaseke, ... Dodamo zmehčan kruh z jajci. Ko se na eni strani zapeče, obrnemo in povrh posujemo še malo sira. Pokrijemo, da se sir stopi.

Če se bojimo kalorij, v ponev damo čisto malo masla. Zapečemo z obeh strani. Tudi brez dodatkov bo okusen! Z jabolčnim kompotom (brez sladkorja in žličko cimeta) je to okusen in precej zdrav obrok.

Star kruh lahko narežemo in ga v vrečki hranimo v zamrzovalniku in kar zamrznjenega polijemo z vrelim mlekom. Zmehčan lahko počaka v hladilniku dan ali dva.

Svetovalnica
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...