Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 05:08

Svetovalnica: Krila telesnemu postu dajeta molitev in miloščina

Na praznik pepelnice smo v tokratni Svetovalnici govorili o postu. Z nami sta bila kapucin br. Miha Sekolovnik in uršulinka s. Irena Stele.


Pojdite na Madagaskar in učite!

V naši misijonski oddaji „Pojdite in učite“ smo, dan po uspeli Pustni Sobotni iskrici, gostili misijonarja na Madagaskarju Janeza Krmelja. Poročal je o gradnji objektov v sklopu tamkajšnje bolnišnice, o prostorih, ki so zrasli s pomočjo darov naših poslušalcev. Pogovarjali smo se tudi o trenutnih razmerah na Rdečem otoku


Naš gost frančiškan dr. p. Bernardin Sušnik

Tokrat je bil z nami dolgoletni duhovnik med izseljenci v ZDA, urednik, dr. p. Bernardin Sušnik. Rojen je bil (19. junija 1935) nekaj dni pred drugim, velikim evharističnim kongresom, ki je potekal v neposredni bližini, kjer so Sušnikovi, za Bežigradom v Ljubljani, stanovali. Njegov oče je bil gospodarstvenik, ki je vodil dela ob novoustanovljeni frančiškanski župniji za Bežigradom.


Dr. Žiga Turk: v Sloveniji poteka boj za glasove javnega sektorja

Štiri mesece pred volitvami je na političnem parketu prava zmešnjava. Prejšnji mesec vodilna SDS je po zgodbi s sumljivim posojilom v anketi Dela padla na tretje mesto, na vrh pa se je povzpela Lista Marjana Šarca, ki v tem trenutku zavzema najugodnejši položaj. Prihodnje parlamentarne volitve tako še zdaleč niso odločene. O tem je tekla beseda tudi v današnji oddaji Spoznanje več, predsodek manj.


Stotisočkrat hvala!

Uradno smo Pustno Sobotno iskrico sklenili v soboto, darovanje prek spleta pa omogoča, da svoj dar oddajo tudi tisti, ki jih morda takrat ni bilo v naši družbi. Vsota zbranega za nakup varne hiše za otroke v Balti je do ponedeljkovega popoldneva presegla stotisoč evrov. Zapisano z natančno številko: zbrali smo 100.262 evrov. Neverjetno! Iskrena hvala vsem darovalcem, vsem vpletenim v to tradicionalno zgodbo dobrote. Neizmerno hvaležni smo za to, ponosni na poslušalce dobrih src. Hvala!


Svetovalnica: krofi, ajdov kruh, meso za telečjo pečenko, pirin riž, linški piškoti

V teh dneh marsikatera gospodinja pripravlja pustne dobrote, ki jih ne pripravljamo prav pogosto, ko pa jih, si vsi želimo, da uspejo. Nekaj nasvetov za lepe in okusne dobrote, je v tokratni Svetovalnici podelila sestra Nikolina.


Ernest Petrič o Prešernu, arbitraži in priznanju Palestine

V minulem tednu smo imeli praznik, ki za druge narode ni običajen. Profesor dr. Ernest Petrič je v zadnji oddaji »Spoznanje več predsodek manj« o njem dejal: »Če želimo imeti praznik, ki ni vezan na dogodke kot je naša osamosvojitev, plebiscit in podobno, potem je izbira Prešerna in da je ta praznik »kulturni praznik«, edina prava. V oddaji smo se dotaknili še ene aktualne teme in sicer uresničevanja arbitražne razsodbe o meji med z našo južno sosedo. Ta vztraja, da razsodba zanjo ne velja. A Petrič meni, da bo položaj za Hrvaško postajal vedno bolj nevzdržen, saj je mednarodno pravo na naši strani. O akciji dela politike, ki želi na vsak način priznati Palestino, pa je dejal, da si moramo prizadevati za korake, ki bodo v skladu s skupno evropsko zunanjo politiko in v prid mirovnemu procesu.


VIDEO: Pustna Sobotna iskrica do 15.00 zbrala 94.331 EUR darov. Bog povrni!

Letošnja 16. dobrodelna Pustna Sobotna iskrica je spet pokazala na velikodušna srca naših poslušalk in poslušalcev. Odzvali so se z neverjetno dobroto, tako da smo do konca našega tradicionalnega pustnega rajanja zbrali 94.331 EUR darov, ki smo jih letos, v sodelovanju z Misijonskim središčem slovenije namenili misijonskim potrebam Marijinih sester čudodelne svetinje, ki delujejo v Ukrajini. Prvenstveno bodo namenjeni varni hiši za otroke, ki bo svoje poslanstvo lahko prav zaradi teh darov širila tudi na mladostnike v stiski v mestu Balta.  Radijci skupaj s sestrami misijonarkami kličemo: Bog povrni vašo  dobroto!


Sanje staršev so velikokrat ne-starševske

Na pustno soboto smo v oddaji »Za življenje, za danes in jutri« k pogovoru povabili Alenko Rebula, strokovnjakinjo na področju psihologije, tudi priznano pesnico in plodovito pisateljico. Ob pustnem času in ob Informativnih dneh smo govorili o izbiri izobraževalne ali poklicne poti predvsem mladih, pa tudi o maskah in različnih obrazih, ki si jih vsakodnevno kažemo ljudje.


Kulturni praznik s slovenskimi popevkami

Praznični večer smo v oddaji Ob radijskem ognjišču, v kateri vsak četrtek zvečer predvajamo evergrine, povsem posvetili slovenskim popevkam. Te so, sploh tiste, ki so bile predstavljene na istoimenskem festivalu, pomembno prispevale k trdnosti temelja jezik-kultura, ki je pripomogel, da smo Slovenci leta 1991 dobili svojo lastno državo.


Novejše novice | Starejše novice