Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 17:45

Čander v oddaji Pogovor o: Slovenci imamo globok odnos do kulture

Knjiga
Foto © www.creationswap.com

Ob Prešernovem dnevu se vrstijo različne razprave o našem odnosu do kulture ter o njenem mestu v državi, družbi in posameznikovem življenju. Literarni kritik, esejist, scenarist in dramaturg Mitja Čander, ki je kot programski direktor Javnega zavoda Maribor 2012 med drugim bdel tudi nad vsebino projekta Evropska prestolnica kulture, je ocenil, da imamo Slovenci globok odnos do kulture. Hkrati je v oddaji Pogovor o priznal, da na sistemski ravni oziroma na ravni politike in vzpostavljanja profesionalnih pogojev za razvoj kulture v zadnjih dveh desetletjih nismo naredili dovolj. Po njegovem je kultura lahko povezovalni element.

Čander je spomnil na več kot sto tisoč ljudi, ki so organizirani v različna društva in različne oblike ljubiteljske kulture. "Ta razvejana mreža ljubiteljske javnosti je, ko se pogovarjamo iz ljudmi iz tujine, neka naša posebnost." Kot je dodal Čander, to ni samoumevno. "Nam Slovencem se včasih zdi kar normalno, da gre nekdo zvečer pet k zboru, igrat h gledališki skupini. Tega ni. Sploh če upoštevamo, da je danes strašna konkurenca različnih prostočasnih dejavnosti,da smo mobilini, da smo ves čas priklopljeni na internet.Da smo si ljudje kljub vsej konkurenci pripravljeni vzeti čas in vložiti energijo v kulturno dejavnost, je lep znal."

Čandra veseli zelo dobra obiskanost kulturnih ustanov, a ne tudi odnos države do tega področja. "Politika je velikokrat arogantna do kulture, jemlje jo kot nebodigatreba, kot nekaj zabavljaškega, celo nergaškega. Posledica je upadanje javnih sredstev za kulturo kot tudi odsotnost reforme nekega javnega kulturnega sistema."

Čander je prepričan, da je kultura za Slovence še posebej pomembna zaradi potencialov povezovanja. "Ob dobri knjigi, ob dobrem filmu, ob igranju v skupni predstavi ljudje vendarle pozabijo na razlike, ki niso le ideološke, so tudi statusne, vezane na izvor, okolje, iz katerega nekdo prihaja." Pri tem je opozoril na nevarnost izničevanja razlik. "To je bogastvo tega prostora. Da smo različni, a da te razlike ne ogrožajo našega skupnega temelja," je še dodal Čander.


Ne spreglejte: