Ljubljana, torek, 26. marec 2019, 13:56

Črnčec: Vse več indikatorjev kaže obstoj hladne vojne 2.0 med Rusijo in ZDA

0:00
0:00
dr. Damir Črnčec
Foto © Splet

Med Rusijo in ZDA že dalj časa vlada napetost. Afera z ruskim vmešavanjem v zadnje ameriške predsedniške volitve je vse skupaj še zaostrila. Potem ko je iz Washingtona prišla novica o vloženih obtožnicah proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem, je Moskva sporočila, da bo odnose težko popraviti. To po besedah strokovnjaka za varnostna vprašanja dr. Damirja Črnčeca potrjuje tezo o hladni vojni 2.0.

Dr. Črnčec je poudaril, da so v ZDA rusko poseganje v svoj volilni proces vzeli zelo čustveno in zelo resno. "To je del hibridne ali kibernetske vojne, ki poteka med Rusijo in ZDA. Tega dejanja samega po sebi, za katerega je bolj ali manj jasno, da v ozadju stojijo državne ali paradržavne ruske strukture, ZDA Rusiji ne bodo odpustile zlahka."

Ne le ta afera, po besedah dr. Črnčeca je zelo jasen indikator poslabšanja odnosov med Moskvo in Washingtonom tudi nedavni ameriški letalski napad na ruske vojake v Siriji. Kot je dodal v pogovoru za naš radio, gre za primer brez precedensa od časa vojne v Vietnamu na ravni ZDA in Rusije. "Čeprav je Rusija zelo nežno priznala, da je v tem primeru umrlo nekaj njenih plačancev," je dodal.

Dr. Črnčec se tako ne strinja z oceno, ki jo je bilo mogoče slišati na nedavni varnostni konferenci v Münchnu, da so se ZDA potegnila nazaj od vloge svetovnega policaja. Prepričan je, da jo le drugače izvajajo.

Ne spreglejte: