Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Zuma odstopil z mesta predsednika Južne Afrike

Svet | 15.02.2018, 15:23

Jacob Zuma ni več predsednik Južne Afrike. Odstopil je dan po tem, ko ga je k temu pozval njegov Afriški nacionalni kongres. Na tem mestu ga je nasledil Cyril Ramaphosa, ki ga je konec lanskega leta zamenjal že na vrhu vladajoče stranke. Parlament ga je potrdil brez glasovanja.

Po pozivu svojega Afriškega nacionalnega kongresa bi moral Zuma s položaja predsednika države odstopiti v 48 urah, v nasprotnem primeru bi ga odstavil parlament. Odšel je sam, čeprav zahteva vladajoče stranke po njegovem ni pravična. "Nobeno življenje ne bi smelo biti izgubljeno v mojem imenu. Prav tako v Afriškem nacionalnem kongresu ne bi smelo biti delitev v mojem imenu, zato sem se odločil, da takoj odstopim kot predsednik države," je sporočil v televizijskem nagovoru narodu.

Južnoafriške opozicijske stranke zaradi zadnjega dogajanja pozivajo k razpisu predčasnih volitev. A v Afriškem nacionalnem kongresu vztrajajo, da delovanje države ni ogroženo. Da se je na čelo zavihtel Ramaphosa, nekatere navdaja z upanjem, prepričani so, da gre za zgodovinski trenutek.

"Mislim, da ima Afriški nacionalni kongres zdaj priložnost dokazati, da je res vodilna politična sila v državi, če se bo seveda sposoben soočiti s temi novimi izzivi," je v pogovoru za angleško oddajo Radia Vatikan menil misijonar Efrem Tresoldi, ki zelo dobro pozna Južno Afriko. Prepričan je, da želijo ljudje videti spremembe v vodstvu vladajoče stranke in na čelu države. Zaupanje je bilo namreč porušeno. Na Zumo, ki je bil na položaju predsednika Južne Afrike od leta 2009, se je zgrnilo stotine obtožb o korupciji. "Mislim, da želijo Južnoafričani videti predvsem to, da Afriški nacionalni kongres spremeni smer ter resnično postane moralna sila, ki se je sposobna odzvati na brezposelnost, zagotoviti varnost in upanje za mlade ter ohraniti zapuščino Nelsona Mandele," je poudaril Tresoldi. Spomnil je tudi na stališče škofov v Južni Afriki, ki so pred dnevi pozvali Zumo, naj na prvo mesto postavi dobro države.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...