Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sirija v vojni (foto: Radio Vatikan)
Sirija v vojni

Kardinal Mario Zenari: Ne pozabite Sirije!

Svet | 15.02.2018, 10:22 Marjana Debevec

Postni čas pa je tudi priložnost, da se duhovno povežemo z ljudmi po svetu, ki najbolj trpijo. Apostolski nuncij v Siriji, kardinal Mario Zenari, poziva mednarodno skupnost, naj ne pozabi te izmučene dežele. V Siriji namreč vlada velika zaskrbljenost, ker mediji o dogajanju kljub nadaljevanju vojne ne poročajo več. Humanitarna pomoč pa medtem na nekatera območja prihaja po kapljicah, zdravstvene in prehrambne razmere so vedno slabše.

Kardinal Zenari je povedal, da se ljudje bojijo predvsem popoldanskih obstreljevanj, zato mnogi otroci ne hodijo v šolo. Žrtev je na sto tisoče, vsi objokujejo svoje mrtve, videli so uničene svoje kraje češčenja, doživeli so grozodejstva.

Na stotine otrok je podhranjenih, ljudje za preživetje kuhajo juhe iz drevesnih listov in trave, ker nimajo ničesar drugega za jesti. Podobe so resnično pretresljive. Na robu zloma je tudi celoten zdravstveni sistem.

Cerkev se trudi po svojih najboljših močeh, s papeževo pomočjo s pomočjo številnih škofovskih konferenc po svetu so odpprli tri nove bolnišnice. Kot je poudaril kardinal, svet ne sme pozabiti tega trpljenja, ki prizadene predvsem civiliste, na poseben način pa otroke.

Vse vernike je prosil, naj 23. februarja, ko bomo na željo papeža Frančiška molili za DR Kongo, Južni Sudan in vse države, ki trpijo zaradi vojne, molijo tudi za Sirijo in vse Sirce.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.