Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:17

Papež: Bog usliši tistega, ki ima vero, ne pa prošenj, v katerih povzdigujemo samega sebe

Papež Frančišek
Foto © RV/Reuters

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval razlago posameznih delov svete maše. Tokrat je govoril o veri in prošnjah za vse potrebe.

Kdor pride k maši, ima pravico, da v obilju prejme Božjo besedo, lepo prebrano in pojasnjeno v pridigi. To je pravica, je dejal papež. »Če Božja beseda ni lepo prebrana ali je diakon, duhovnik ali škof ne oznani goreče, je vernikom odvzeta ta pravica,« je dejal papež in nato dejal, da je po pridigi potreben trenutek tišine, da razmislimo, kar smo slišali. Sledijo vera, pri kateri se verniki vrnejo k razmišljanju in izpovedovanju skrivnosti vere, ter prošnje za vse potrebe. Tu je Frančišek spomnil na Jezusove besede: »Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo.«

»Mi tega ne verjamemo, ker imamo premalo vere. Če bi imeli vero kot gorčično zrno, bi prejeli vse,« je dejal papež. Kot je dodal, lahko prosimo velike stvari, kar hočemo, saj bo Bog na tak ali drugačen način uslišal prošnje tistega, ki ima vero. Je pa papež tu opozoril pred določeno vsebino prošenj: »Posvetna pričakovanja, kakor tudi povzdigovanje samega sebe, ne bodo našli posluha v nebesih. Nameni, za katere je povabljeno moliti božje ljudstvo, morajo odražati konkretne potrebe cerkvene skupnosti in sveta, pri čemer se je treba izogibati ustaljenim in kratkovidnim formulam,« je dejal papež.


Ne spreglejte: