Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež: Bog usliši tistega, ki ima vero, ne pa prošenj, v katerih povzdigujemo samega sebe

Cerkev po svetu | 14.02.2018, 12:38 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci nadaljeval razlago posameznih delov svete maše. Tokrat je govoril o veri in prošnjah za vse potrebe.

Kdor pride k maši, ima pravico, da v obilju prejme Božjo besedo, lepo prebrano in pojasnjeno v pridigi. To je pravica, je dejal papež. »Če Božja beseda ni lepo prebrana ali je diakon, duhovnik ali škof ne oznani goreče, je vernikom odvzeta ta pravica,« je dejal papež in nato dejal, da je po pridigi potreben trenutek tišine, da razmislimo, kar smo slišali. Sledijo vera, pri kateri se verniki vrnejo k razmišljanju in izpovedovanju skrivnosti vere, ter prošnje za vse potrebe. Tu je Frančišek spomnil na Jezusove besede: »Če ostanete v meni in moje besede ostanejo v vas, prosíte, kar koli hočete, in se vam bo zgodilo.«

»Mi tega ne verjamemo, ker imamo premalo vere. Če bi imeli vero kot gorčično zrno, bi prejeli vse,« je dejal papež. Kot je dodal, lahko prosimo velike stvari, kar hočemo, saj bo Bog na tak ali drugačen način uslišal prošnje tistega, ki ima vero. Je pa papež tu opozoril pred določeno vsebino prošenj: »Posvetna pričakovanja, kakor tudi povzdigovanje samega sebe, ne bodo našli posluha v nebesih. Nameni, za katere je povabljeno moliti božje ljudstvo, morajo odražati konkretne potrebe cerkvene skupnosti in sveta, pri čemer se je treba izogibati ustaljenim in kratkovidnim formulam,« je dejal papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.