Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 12:47

Kitajska škofa: Papeža sva povabila na obisk!

Kitajska škofa, ki sta se prvič lahko udeležila sinode škofov, sta se po dveh tednih vrnila domov. Pred odhodom sta se srečala z majhno kitajsko katoliško skupnostjo v Rimu. Povedala sta, da je bil zanju čudež, da sta lahko bila v Vatikanu. Ko ju je pred vsemi med uvodno mašo pozdravil papež Frančišek pa je izginilo sedemdeset let trpljenja, sta dejala za dnevnik Avvenire.


V Mehiki umorili že sedmega duhovnika letos; Asia Bibi ostaja v zaporu

Še vedno ni znana razsodba v primere matere petih otrok Asie Bibi, ki je že devet let v pakistanskem zaporu. Zaradi spornega zakona o bogokletju so jo namreč obsodili na smrt. V Mehiki pa je bil v teh dneh umorjen že sedmi duhovnik v tem letu.


Iraški kardinal odobrava politiko Viktorja Orbana

Sinoda o mladih, ki od 3. oktobra poteka v Vatikanu, prehaja v zadnji del. Sinodalni očetje bodo sklepni dokument sprejemali v soboto, glasovali pa bodo o vsakem posameznem členu, je sporočil vatikanski tiskovni predstavnik. Na eni od tiskovnih konferenc, ki jih pripravljajo vsak dan zasedanja, je minuli teden spregovoril tudi kaldejski patriarh, kardinal Louis Sako, ki je predstavil razmere v Iraku in Siriji. V zvezi s tem je bil kritičen do ZDA, odobraval pa je politiko Madžarske.


Krščansko-socialna unija na Bavarskem oslabljena

Krščansko-socialna unija je na včerajšnjih deželnih volitvah na Bavarskem izgubila absolutno večino v deželnem parlamentu. Stranko je podprlo 37,2 odstotka volivcev, kar je deset odstotkov manj kot na prejšnjih volitvah. Ankete so ji napovedovale še slabši izid, le okoli 33-odstotno podporo. Vodstvo CSU je danes kljub temu podprlo Markusa Söderja za nov mandat ministrskega predsednika. Največji poraženec volitev so socialdemokrati, ki so ostali pod desetimi odstotki podpore. Zeleni so skoraj podvojili razultat iz leta 2013, Alternativa za Nemčijo, ki je prvič sodelovala na volitvah, je četrta najmočnejša stranka v parlamentu.


Papež odpustil iz kleriškega stanu dva čilska škofa

Papež Frančišek je odpustil iz kleriškega stanu zaradi zlorab nad mladoletnimi dva čilska škofa. To sta Francisco José Cox Huneeus, upokojeni nadškof La Serene in Marco Antonio Órdenes Fernández, upokojeni škof škofije Iquique. Na odločitev se ni moč pritožiti, poroča Radio Vatikan.


Kanonizacija Pavla VI.

Papež Pavel VI., od danes sveti Pavel VI., je najbolj znan po tem, da je nadaljeval in dokončal II. vatikanski koncil. Ob uradni umestitvi je napovedal še, da se bo zavzemal za socialno pravičnost, za zedinjenje kristjanov in odpiranje sodobnemu svetu. Zaznamoval je tudi Cerkev na Slovenskem.


Kanonizacija Oscarja Romera

Salvadorski nadškof Oscar Romero, ki bo danes razglašen za svetnika, je bil leta 1980 ubit med mašo iz sovraštva do vere. Zavzemal se je predvsem za uboge, glasno je grajal nasilje in krivičnosti v svoji domovini.


AVDIO: Bavarci na volitvah odločajo o usodi Krščansko-socialne unije in zvezne dežele

Na Bavarskem so se z odprtjem volišč ob 8. uri začele deželne volitve, na katerih 9,5 milijona Bavarcev odloča o novi sestavi deželnega parlamenta. Glede na napovedi se bo v najbogatejši nemški zvezni deželi končala prevlada Krščansko-socialne unije, kar bo pomemben preizkus tudi za vladajočo koalicijo v Berlinu. Za komentar smo vprašali dobrega poznavalca nemških političnih razmer publicista dr. Aleša Mavra.


Se obeta papežev obisk Severne Koreje?

V Vatikan bo v okviru evropske turneje v sredo pripotoval južnokorejski predsednik Mun Dže In. V četrtek ga bo sprejel tudi papež Frančišek, južnokorejski predsednik pa naj bi mu ob tej priložnosti predal vabilo severnokorejskega predsednika.


Frankfurtski knjižni sejem torišče različnih idej

Frankfurt v Nemčiji je tudi letos prizorišče največjega knjižnega sejma na svetu. Za stroko je vrata odprl včeraj, konec tedna se bo med stojnice lahko podala še širša javnost. Tam se mudi tudi urednik knjižnega programa Založbe Ognjišče mag. Božo Rustja, kot nam je zaupal, so takšni dogodki torišče novih idej.


Novejše novice | Starejše novice