Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 05:06

Sirska vojska naj bi podprla kurdske sile na severu Sirije

Kurdski uporniki na severozahodu Sirije so sklenili dogovor s sirsko vlado, v skladu s katerim bo slednja na območje poslala sirsko vojsko, da bi ustavili turško ofenzivo, se je izvedelo iz več kurdskih virov. Sirska vlada dogovora še ni potrdila, so pa sirski mediji poročali, da naj bi provladne sile na območje prišle v kratkem.


Na varnostni konferenci v Münchnu veliko o nevarnostih, manj o rešitvah

Letošnja varnostna konferenca v Münchnu je minila v znamenju govorov o številnih nevarnostih. Vrstili so se tudi pozivi k močnejši vlogi Evropske unije v svetu. Kako to doseči, ostaja pod vprašajem.


Juncker razgrnil sveženj pobud o institucionalnih vprašanjih

Bruselj bo v petek gostil voditelje Evropske unije. Zbrali se bodo na neformalnem vrhu, ki bo namenjen razpravi o svežnju pobud o institucionalnih vprašanjih. Tega je pred dnevi razgrnil prvi mož Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Med drugim se zavzema za ohranitev koncepta vodilnih kandidatov, a brez samodejnosti. Poziva k premisleku o zmanjšanju števila evropskih komisarjev. Prav tako vztraja pri svoji ideji o predsedniku povezavez dvema klobukoma.


Rožni venec otrok rojeva sadove

V ameriški zvezni državi Connecticut se je pred sedmimi leti začelo gibanje »Rožni venec otrok«. Sčasoma se je začelo širiti po vsej Ameriki, nato pa na vseh šest celin. Iz raznih državah poročajo o konkretnih sadovih molitve.


Papež potrdil 7 in imenoval 9 novih članov komisije za zaščito mladoletnih

Papeška komisija za zaščito mladoletnih ima devet novih članov. Še sedem članov je sveti oče spet potrdil, prav tako vodenje še naprej zaupa kardinalu Seanu O’Malleyu. Ta je poudaril, da je papež Frančišek tako zagotovil kontinuiteto dela tega posvetovalnega organa, ki je v pomoči krajevnim Cerkvam vsega sveta pri prizadevanju, da bi obvarovale vse otroke, mladostnike in ranljive odrasle.


AVDIO: Evropa - Kako naprej?

Z več strani se sliši, da Evropa izgublja svoj cilj. Govori se o politični, ekonomski, pa tudi kulturni krizi, saj stara celina pozablja na svoje krščanske korenine. V Evropi opažamo tudi številne napetosti med Vzhodom in Zahodom, saj imamo o različnih vprašanjih, kot je tudi migrantski izziv, različna politična stališča. O tem, ali je dialog in iskanje skupne rešitve sploh mogoč smo se pogovarjali s prof. komunikologije na katoliški univerzi v Budimpešti in Univerzitetnem inštitutu Sophia v Loppianu prof. Palom Tothom.


Papež z rimskimi duhovniki

Papež Frančišek se je včeraj v lateranski baziliki srečal z duhovniki rimske škofije. Dogodek se je začel s spokornim bogoslužjem, med katerim je uro in pol spovedoval tudi papež Frančišek. Nato pa je spregovoril o različnih obdobjih duhovništva.


Na Floridi v ZDA pretreseni zaradi strelskega pokola na srednji šoli

ZDA je pretresel nov pokol. V streljanju na srednji šoli v Parklandu na Floridi je življenje izgubilo najmanj 17 ljudi, več je ranjenih. Policija je storilca že prijela, izkazalo se je, da je šlo za 19-letnika, ki je ljubitelj orožja in se je z njim pogosto fotografiral, na spletnih družbenih omrežjih je objavljal problematična sporočila. Namigov ali opozoril pred napadom ni bilo.


Zuma odstopil z mesta predsednika Južne Afrike

Jacob Zuma ni več predsednik Južne Afrike. Odstopil je dan po tem, ko ga je k temu pozval njegov Afriški nacionalni kongres. Na tem mestu ga je nasledil Cyril Ramaphosa, ki ga je konec lanskega leta zamenjal že na vrhu vladajoče stranke. Parlament ga je potrdil brez glasovanja.


Papež se ob petkih sreča z žrtvami zlorab

Revija Civilta' Cattolica je objavila nedavni pogovor papeža Frančiška z jezuiti v Čilu. Med drugim je povedal, da se ob petkih običajno sreča z žrtvami zlorab. Poudaril pa je tudi, da je treba sprejeti in ljubiti Cerkev v njeni ranjenosti in spregovoril o tem, kako sprejema napade nanj.


Novejše novice | Starejše novice