Ljubljana, sobota, 18. avgust 2018, 21:46

Stavka Ryanairovih pilotov povzroča težave v letalskem prometu na stari celini

Letalski promet na stari celini je precej ohromila tudi stavka pilotov nizkocenovnega prevoznika Ryanair v Nemčiji in Belgiji ter na Irskem, Švedskem in Nizozemskem. Odpovedanih je 400 letov, v zagati se je znašlo približno 55.000 potnikov.


Evropska unija z rekordno operacijo ob gašenju požarov na Švedskem

Številne članice Evropske unije se soočajo s požari. Na jugu stare celine v tem času niso neobičajen pojav, o njih poročamo vsako leto, enkrat so manj, drugič bolj obsežni. A to poletje se z visokimi temperaturami in suhim vremenom sooča tudi sever, v marsikateri državi tega dela so ognjeni zublji povzročili obilico težav. Pri tem je močno izstopala Švedska, ki ji je na pomoč priskočila Evropska komisija. V tem tednu jo je obiskal tudi njen član Hristos Stilianides, ki je zadolžen za človekoljubno pomoč in krizno upravljanje.


Strašljiva statistika evtanazije v Belgiji

V Belgiji še vedno narašča število primerov evtanazije, poroča spletni portal tednika Družina, ki navaja podatke iz dvoletnega poročila Zvezne komisije za nadzor in ocenjevanje evtanazije. Lani je v Belgiji z zdravniško pomočjo umrlo 2309 ljudi, kar je 13 odstotkov več kot pred dvema letoma, ko je bilo takšnih primerov 2028.


Na stari celini zaradi suše najhujša kriza z zelenjavo v zadnjih 40 letih

Stara celina večinoma ostaja v primežu vročine, čeprav se morda v kratkem le obeta ohladitev. Ekstremna suša, ki ji še ni videti konca, je povzročila najhujšo krizo na trgu zelenjave v Evropski uniji v zadnjih 40 letih. Še posebej je prizadela Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Veliko Britanijo, Madžarsko in Poljsko. Na nevzdržne razmere že tedne opozarjajo kmetje v posameznih članicah povezave. Z nekaj ukrepi jim na pomoč hiti Evropska komisija.


Irak in Vatikan v prizadevanju za ustavitev izseljevanja kristjanov

Iraška vlada si bo skupaj z Vatikanom prizadevala za ustavitev izseljevanja kristjanov iz Iraka. Tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva je dejal, da so kristjani pristni sestavni del iraškega naroda. »Zadovoljni smo z njihovo prisotnostjo in jim nameravamo nuditi zaščito,« je povedal za arabske medije.


Dr. Gaiser: Pritisk na Iran ne bo dal sadov, kakršne želijo v ZDA

Začel je veljati prvi sveženj ukrepov ZDA proti Iranu. Prepovedano je poslovanje s finančnimi ustanovami te države, trgovina z dragocenimi kovinami in sodelovanje s tamkajšnjim avtomobilskim sektorjem. Washington je odpravil tudi določena dovoljenja za uvoz dobrin iz islamske republike, predvsem perzijskih preprog in hrane. Še ostrejše ukrepe je pričakovati novembra, med drugim bodo povezani s prepovedjo trgovanja z iransko nafto. Vse to sledi odstopu svetovne velesile od jedrskega sporazuma, ki sta ga mednarodna skupnost in Teheran podpisala pred tremi leti.


Vse več ugibanj o papeževi prisotnosti na sprejemu novega globalnega dogovora o migracijah

Spletni portal Crux na podlagi neuradnih informacij navaja, da je več možnosti za udeležbo papeža Frančiška na decembrskem zasedanju voditeljev držav Združenih narodov v Maroku, ko naj bi bil sprejet nov globalni dogovor o migracijah. Čeprav Vatikan uradnih izjav o tej temi ne daje, naj bi bilo povabilo Frančišku s strani generalnega sekretarja Združenih narodov neizogibno.


Papež pozdravlja priznanje čilskih škofov glede zlorab

Papež Frančišek je pozdravil ravnanje čilskih škofov, ki so se opravičili za pomanjkljivo ali neustrezno odzivanje v primerih spolnih zlorab s strani duhovnikov in laikov ter prosili žrtve za odpuščanje.


FOTO: 29. srečanje mladih v Međugorju: »Živeti po božji besedi«

Več 40.000 mladih iz 72 držav se je te dni zbiralo v Međugorju, kjer je potekalo 29. mednarodno molitveno srečanje z naslovom Živeti po božji besedi. Tam je bilo tudi kar nekaj slovenskih romarjev.


Število žrtev potresa v Indoneziji preseglo 140, papež Frančišek izraža sožalje

Tla v Indoneziji se še tresejo. Ob močnem nedeljskem sunku je na otoku Lombok umrlo več kot 140 ljudi, več sto je ranjenih. Poškodovanih je na tisoče zgradb, zato so morali številni poiskati zatočišče drugje. Papež Frančišek je naslovil sožalni telegram na indonezijske cerkvene in civilne oblasti.


Novejše novice | Starejše novice