Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:27

Na Maldivih izredne razmere, opozicija se obrača na mednarodno skupnost

Zastava Maldivov
Foto © Wikipedia

Maldivi so se znašli v politični krizi. Vlada je razglasila izredne razmere, veljale bodo 15 dni. V tem času imajo varnostne sile široke pristojnosti. V priporu so se že znašli nekdanji predsednik države ter predsednik in član vrhovnega sodišča. Varnostne sile so vdrle v prostore te ustanove. Ob tem se je pred stavbo zbralo več sto ljudi, a so jih močno oboroženi pripadniki posebnih enot razgnali s solzivcem.

Do zaostrenih razmer v raju sredi Indijskega oceana, ki je priljubljena destinacija zahodnih turistov, je prišlo prvi dan februarja, ko je vrhovno sodišče voditelja Demokratske stranke Maldivov in nekdanjega predsednika države Mohameda Nasheeda oprostilo terorističnih obtožb. Tisoče njegovih podpornikov je po poročanju agencije AsiaNews nato odšlo na ulice, zahtevali so njegovo vrnitev iz izgnanstva, da bo konec leta lahko kandidiral na splošnih volitvah. Vrhovno sodišče je prav tako odredilo izpustitev še osmih članov opozicije, zahtevalo je tudi vrnitev mandatov 12 poslancem vladajoče stranke, ki jo vodi aktualni predsednik Abdulla Yameen. Izključeni so bili zaradi domnevnega zavezništva z nasprotniki. Z vrnitvijo sedežev omenjenim bi opozicija dobila dovolj glasov za Yameenovo odstavitev. Ta je kakršnokoli odločanje preprečil s prekinitvijo seje parlamenta za nedoločen čas.

Yameen je od leta 2013, ko je prišel na oblast, vzdrževal strog nadzor nad sodstvom, policijo in birokracijo. Opozicijo je potiskal ali v zapor ali v izgnanstvo, ta se je ob zadnjem dogajanju v državi po pomoč obrnila tudi na mednarodno skupnost. Boji se, da bodo izredne razmere, ki jih je razglasil, vodile v omejevanje civilnih in političnih svoboščin. Strahovi niso neutemeljeni. Po prijetju predsednika in člana vrhovnega sodišča, ki sta se pred varnostnimi silami celo zatekla v samo stavbo, a ju to ni rešilo, je bilo začasno ustavljeno izvajanje 48. člena ustave. Ta med različnimi odstavki določa pravico obdolženca do molka, da so v 24 urah podani razlogi za njegovo pridržanje in da je v 24 urah od začetka pripora priveden na sodišče.


Ne spreglejte: