Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:19

Lani precej manj vloženih prošenj za azil v Evropski uniji

Prebežniki
Foto © Pixabay

Zadnji podatki Evropskega azilnega podpornega urada kažejo, da je lani znatno upadlo število prošenj za azil v Evropski uniji. V njenih članicah ter na Norveškem in v Švici je bilo lani vloženih skoraj 707.000 prošenj za azil, kar je 43 odstotkov manj kot leto prej. Agencija Frontex je medtem začela novo misijo v Sredozemskem morju.

Po besedah pristojnega evropskega komisarja Dimitrisa Avramopoulosa lanski znaten upad prošenj za azil odraža splošno zmanjšanje števila novih prihodov v Evropsko unijo. Kot je dodal, prizadevanja za boljše obvladovanje migracij in zaščito meja v zadnjih letih kažejo rezultate. Prepričan je tudi, da bo Evropska unija še naprej ostala celina, kjer vladajo solidarnost, odprtost in toleranca, a je treba za to ukrepati skupaj in na bolj obvladljiv način. "Prišlo je do velikega napredka pri podpori in prispevku vseh članic. A ostati moramo budni, saj ne vemo, kaj bo prinesla prihodnost," je ocenil nedavno.

Lani so v Evropski uniji največ prošenj za azil vložili Sirci, bilo jih je 98.000. Sledijo Iračani, Afganistanci in Nigerijci, ki so vložili po približno 40.000 prošenj za azil. Evropska unija je lani odločila o približno 981.000 prošnjah za azil, kar je 13 odstotkov manj kot leto prej. Odobrila jih je 40 odstotkov. Ob koncu lanskega leta jih dobrih 462.000 še ni obravnavala.

Agencija Frontex je medtem začela misijo Temida, s kateri pomaga Italiji pri nadzoru meja ter pri iskanju in reševanju migrantov v osrednjem delu Sredozemskega morja. "Evropska komisija je prepričana, da bodo vse države, ki so vpete v misijo, dobro sodelovale," je povedala tiskovna predstavnica v Bruslju Natasha Bertaud. Misija Temida, ki zajema migracijske tokove iz Alžirije, Tunizije, Libije, Egipta, Turčije in Albanije, se osredotoča tudi na boj proti terorizmu in čezmejnemu kriminalu, kot je tihotapljenje drog.


Ne spreglejte: