Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:39

Papež maja v Loppiano in Nomadelfijo

Loppiano
Foto © splet

S Tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da bo papež Frančišek 10. maja obiskal Nomadelfio in Loppiano. V Nomadelfiji bo obiskal skupnost, ki jo je ustanovil don Zeno Saltini. V Loppianu blizu Firenc pa je na programu obisk mednarodnega mesteca Gibanja Fokolarov.

Papež bo v Nomadelfiji obiskal grob ustanovitelja skupnosti don Zena Saltinija in se nato srečal s člani skupnosti. Posebej bo nagovoril mlade. Namen njihove skupnosti je približati krščanstvo kot način življenja in ne le kot obred ali slovesnost.

Člani skupnosti Nomadelfije
Člani skupnosti Nomadelfije

Sledil bo še obisk Loppiana, kjer se bo najprej zadržal v molitvi v tamkajšnji Cerkvi Marije, Božje matere in nato pred cerkvijo odgovoril na nekatera vprašanja navzočih.

Predsednica Gibanja fokolarov Maria Voce je novico o obisku svetega očeta označila za veliko presenečenje in vir velikega veselja. »Predvsem pa je to spodbuda, da bi povečali naše prizadevanje za življenje v ljubezni in edinosti, ki temelji v evangeliju«, je zapisala. Po njenih besedah si namreč želijo, da bi papež v Loppianu našel ta duh evangelija.

Loppiano je sicer prvo od 35 mestec omenjenega gibanja, ki je nastalo leta 1964 na toskanskih gričih blizu Firenc. Trenutno v njem živi 850 prebivalcev iz 65 držav in vseh petih celin, ki se udeležujejo dvanajstih mednarodnih šol za družine, mlade, duhovnike, redovnike, redovnice in posvečene fokolarine. Mednarodnost in multikulturnost, ki temeljita na zakonu medsebojne ljubezni, ustvarjata v Loppianu laboratorij sožitja med ljudmi različnih starosti, družbenih slojev, tradicij, kultur in verstev.

Prebivalci Loppiana v dvorani
Prebivalci Loppiana v dvorani

Ne spreglejte: