Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 12:30

Vigano se je spet oglasil

Nekdanji nuncij v ZDA Carlo Maria Viganó je iz svojega skrivnega bivališča objavil že tretje pismo – tokrat kot odgovor na odprto pismo prefekta kongregacije za škofe. V njem se zagovarja, da pravzaprav ni zahteval papeževega odstopa, čeprav je v prvem pismu, objavljanem ob sklepu svetovnega srečanja družin, točno to zapisal.


Obhajamo god slovanskega papeža

Obhajamo god sv. papeža Janeza Pavla II. Prejšnjo soboto je v italijanskem mestu Alba potekal simpozij ob njegovi 40. obletnici izvolitve na Petrov sedež. Papež Frančišek je v sporočilu poslal spomnil na neizbrisno znamenje, ki ga je Janez Pavel II. pustil v Cerkvi in družbi.


Papež: vsem ponesti evangelij skupaj z mladimi

Na misijonsko nedeljo, ki tokrat v ospredje postavlja mlade oznanjevalce, se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrala množica romarjev, zlasti s Poljske, Francije, Brazilije, Mehike, Argentine in iz Italije. Poleg njih je papež po opoldanski molitvi pozdrav in zahvalo namenil predstavnikom mednarodne Karitas skupaj z njihovim predsednikom, kardinalom Tagle-jem, ki so tja prišli z namenom utrjevanja medsebojne povezanosti in odprtosti do migrantov. Sicer pa je sveti oče opoldanski nagovor tudi tokrat namenil razlagi in aktualizaciji evangeljskega odlomka, ki danes govori o izbiranju prvih mest!


Voditelji članic Evropske unije brez preboja v razpravi o brexitu

Razprava voditeljev Evropske unije o odhodu Velike Britanije pričakovano ni prinesla preboja. Kot kaže, premierka te države Theresa May kljub pozivom h konkretnim in ustvarjalnim predlogom sinoči ni predstavila bistvenih novosti. A nakazala je pripravljenost na nekajmesečno podaljšanje prehodnega obdobja od brexita do sklenitve sporazuma o prihodnjih odnosih. Premikov zelo ni niti v pogovorih o vročih migracijskih temah, ki so bile danes na mizah voditeljev povezave, zbranih v Bruslju.


Evropski dan boja proti trgovini z ljudmi

18. oktober je evropski dan boja proti trgovini z ljudmi. To novodobno suženjstvo se je po ugotovitvah Mednarodne organizacije za migracije lani po vsej Evropi povečalo, še posebej v Italiji. Iz Slovenske karitas so sporočili, da so letos nudili pomoč in oskrbo 34 žrtvam, ki so uspele pobegniti trgovcem z ljudmi.


Dr. Zupančič: Kampanja proti Kavanaughju je bila maligna

Gibanja za življenje čez veliko lužo so pozdravila slovesno prisego Bretta Kavanaughja na položaj vrhovnega sodnika ZDA. Kot poudarjajo, se zavzema za nerojene, za zaščito zakonske zveze moža in žene, za pravico otrok do očeta in matere, prav tako zagovarja versko svobodo. Kavanaughjeva pot do ene pomembnejših funkcij v državi je bila precej težka, saj se je v zadnjem času soočal z obtožbami o spolnem nadlegovanju, ki naj bi ga zagrešil v najstniških in študentskih letih. Dokazov za to ni. Marsikdo meni, da so se na hrbtu njegove kandidature za sedež v vrhovnem sodišču ZDA lomila kopja med republikanci in demokrati. Prvi imajo namreč zdaj v tej pomembni ustanovi večino.


Kovač: Roki ne predstavljajo težave za pogajanja o brexitu

Teden več vrhunskih srečanj v Evropski uniji bodo drevi nadaljevali voditelji 27 držav članic. Razpravljali bodo o ločitvenem sporazumu med Londonom in Brusljem ob odhodu Velike Britanije iz povezave. Pred tem bodo prisluhnili premierki Theresi May, od nje pričakujejo konkretne in ustvarjalne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja med stranema. Preboj danes ni verjeten, a opredeljene naj bi bile politične smernice za nadaljnje korake.


AVDIO: Izginotje novinarja Saudove Arabije še ni pojasnjeno

Te dni buri duhove izginotje novinarja Saudove Arabije. Pojavlja se več ugibanj, kaj bi se lahko zgodilo oporečniku in kritiku režima v Rijadu Džamalu Hašodžiju, ko je v začetku meseca na konzulatu svoje države v Carigradu v Turčiji želel urediti dokumente za skorajšnjo poroko. Saudova Arabija za zdaj še trdi, da je tamkajšnje prostore tudi zapustil, a za to ni nikakršnih dokazov. Ankara po drugi strani vztraja, da se to ni zgodilo, meni, da ga je ubila skupina 15 moških, ki naj bi jih poslal Rijad. Mediji so se dokopali do podatkov, da Saudova Arabija pripravlja poročilo, v katerem bi priznala, da je Hašodži umrl med zaslišanjem, ki se ni dobro izteklo, in da je do tega prišlo po pomoti.


Papež sprejel imama Al-tayyiba

Papež Frančišek je včeraj sprejel velikega imama najuglednejše in najstarejše sunitske univerze Al-Azhar prof. Ahmeda Mohameda Al-Tayyiba. Verska voditelja sta se pred tem sestala že trikrat, njuno najpomembnejše srečanje je bilo aprila lani ob papeževem obisku v Egiptu, kamor ga je povabil veliki imam.


Kitajska škofa: Papeža sva povabila na obisk!

Kitajska škofa, ki sta se prvič lahko udeležila sinode škofov, sta se po dveh tednih vrnila domov. Pred odhodom sta se srečala z majhno kitajsko katoliško skupnostjo v Rimu. Povedala sta, da je bil zanju čudež, da sta lahko bila v Vatikanu. Ko ju je pred vsemi med uvodno mašo pozdravil papež Frančišek pa je izginilo sedemdeset let trpljenja, sta dejala za dnevnik Avvenire.


Novejše novice | Starejše novice