Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 07:09

Novoimenovani kardinal Krajewski - prijatelj klošarjev

Na seznamu 14-ih novih kardinalov, ki bodo 29. junija dobili rdeči biret, je največje presenečenje papeški elemozinjer, msgr. Konrad Krajewski. 54-letni Poljak, vsem poznan kot ’don Corrado’, je papeževa operativna roka karitativnosti za brezdomce, begunce in migrante.


Na Irskem nerojenim otrokom odvzeli ustavno pravico do življenja

Udeleženci referenduma na Irskem so podprli uzakonitev splava do 12. tedna nosečnosti. Do sedaj je bil splav dovoljen le v primerih, ko je bilo ogroženo življenje matere. Medtem ko mediji pišejo o naprednosti tega koraka, pa se drugi sprašujejo, kako je lahko uzakonitev umora nedolžnih nerojenih otrok človekova pravica. Za komentar smo poklicali dr. Romana Globokarja, ki se mudi na študijskem izpopolnjevanju na Irskem.


Lažne novice o papežu Frančišku

V Italiji bo danes izšla knjiga dveh novinarjev, ki sta zbrala vse lažne novice o papežu. O lažnih novicah so bile sicer do sedaj napisane že številne knjige, ki govorijo tudi o tem, kako jih prepoznati. Nihče pa ni do sedaj napisal knjige o lažnih novicah o papežu. Vendar so le te doletele tudi Petrovega naslednika. Seveda so razna opravljanja vedno obstajala, nikoli pa niso bila tako v središču svetovnih razprav, saj internet omogoča njihovo širjenje.


Homoseksualnost: Če obstaja dvom, da imajo takšno usmerjenost, je bolje, da se jih ne sprejme v semenišče.

Italijanski škofje danes končujejo plenarno zasedanje. Papež se je v ponedeljek po uvodnem nagovoru z njimi še tri ure pogovarjal za zaprtimi vrati. Spregovoril je tudi o sprejemanju istospolno usmerjenih v semenišče. Če obstaja dvom, da imajo takšno usmerjenost, je bolje, da se jih ne sprejme v semenišče, je dejal po poročanju portala Vatican Insider.


Na svetovnem srečanju družin popolni odpustek

Udeleženci svetovnega srečanja družin avgusta v Dublinu in vsi, ki bodo dogodek spremljali preko medijev, bodo lahko pod splošnimi pogoji prejeli popolni odpustek. Trenutno je sicer za srečanje na Irskem prijavljenih 22 tisoč ljudi iz več kot sto držav.


Argentinci množično na pohodih za življenje

Uvedbi nove zakonodaje, ki podpira splav, je v Argentini javno nasprotovalo približno 3,5 milijona državljanov. Samo v prestolnici Buenos Aires se je zbralo najmanj 350.000 protestnikov tako katoličanov, kot tudi evangeličanov, ateistov in drugih.


Bo Conte novi italijanski mandatar?

Pravnik Giuseppe Conte bi lahko že danes ali jutri postal mandatar za sestavo italijanske vlade. Kot skupnega kandidata za premierja sta ga včeraj predsedniku države Sergiu Mattarelli predlagali zmagovalki volitev Gibanje petih zvezd in Liga. Ob tem napovedujeta precej drugačen vladni program od prejšnjih, predvsem na gospodarskem področju.


Patriarh Sako: Imenovanje za kardinala je priznanje trpeči Cerkvi v Iraku

Papež Frančišek bo 29. junija na konzistoriju v Vatikanu umestil 14 novih kardinalov. Kandidati prihajajo iz različnih delov sveta. Kardinalskemu zboru se bo med drugim pridružil tudi patriarh Kaldejske Katoliške Cerkve Louis Sáko. Imenovanje je po njegovih besedah posebej pomenljivo za preganjano kaldejsko skupnost v Iraku.


Papež Frančišek bo 29. junija umestil 14 novih kardinalov

Papež Frančišek bo 29. junija na konzistoriju v Vatikanu umestil 14 novih kardinalov. Kot je sporočil na binkoštno nedeljo, prihajajo iz različnih delov sveta, kar kaže na vesoljnost Cerkve, ki nadaljuje z oznanjanjem usmiljene Božje ljubezni vsem ljudem na Zemlji. Kardinalskemu zboru se bo med drugim pridružil patriarh Kaldejske Katoliške Cerkve Louis Sako.


V več državah te dni v ospredju vprašanje zaščite nerojenih otrok

V naši soseščini so ta konec tedna pripravili pohode za življenje. Tako v Rimu v Italiji kot tudi v Zagrebu, Splitu in na Reki na Hrvaškem so tisoči pozivali k zaščiti nerojenih otrok. Pri južnih sosedih so ob tem opozarjali, da se človekove pravice začnejo s spočetjem. Na Irskem medtem teče kampanja pred referendumom o splavu, ki bo prihodnji petek. V ZDA se obeta drugačna delitev proračunskih sredstev na tem področju.


Novejše novice | Starejše novice