Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 05:50

Obletnica slovenske cerkve v Adelaidi

0:00
0:00
Cerkev Svete družine v Adelaidi
Foto © Stičišče avstralskih Slovencev

Slovenske cerkve v Avstraliji letos praznujejo pomembne obletnice. Med njimi je tudi svetišče Svete Družine v West Hindmarshu, ki je bilo blagoslovljeno pred 35-imi leti. Pogovarjali smo se s frančiškanskim patrom Davidom Šrumpfom, ki za vernike v Adelaidi skrbi že od leta 2013.

Cerkev je 13. februarja leta 1983 blagoslovil t akratni ljubljanski nadškof Alojzij Šuštar. Obletnico so začeli praznovati že ob lanskem prazniku Svete Družine, ko jih je obiskal krajevni škof Philip Wilson. Prvo nedeljo v februarju letos so imeli v sklopu praznovanja gosta, p. dr. Mihaela Vovka, nekdanjega provinciala slovenskih frančiškanov. Vrhunec praznovanja pa bo meseca oktobra, ko bo rojake obiskal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore OFM.

P. David Šrumpf se je zazrl tudi v zgodovino: migracijski val iz Slovenije v Avstralijo v 50-ih letih prejšnjega stoletja je največ rojakov zadržal v Melbournu (letos mineva 50 let od blagoslovitve cerkev sv. Cirila in Metoda) in Sydneyju (14. januarja je minilo 45 let od blagoslovitve cerkve sv. Rafaela). P. Klavdij Okorn je slovenske rojake obiskal leta 1952, nato je bilo nekaj občasnih obiskov, sledil mu je p. Bazilij Valentin, leta 1975 pa so dobili svojega duhovnika p. Inocenca Ferjana. Leta 1980 ga je zamenjal p. Janez Tretjak. Nato so rojaki začeli zidati svojo cerkev in že julija 1982 je bil blagoslov temeljnega kamna.

P. Janez Tretjak je za skupnost skrbel do leta 2013, ko se je vrnil v Slovenijo in naslednje leto tudi umrl. Nasledil ga je p. David Šrumpf, ki sicer biva v Melbournu, v Adelaido pa prihaja dve do tri nedelje na mesec, obiskuje tudi rojake na domovih. Pravi, da je to zdaj starejša skupnost, vse več je pogrebov, otroci in vnuki prvotnih priseljencev so del avstralske Cerkve. Moralna dolžnost slovenskih frančiškanov je poskrbeti za to ostarelo občestvo.

Zato vse letošnje obletnice je bodo prazniki stavb, ampak praznovanja tamkajšnjih živih občestev, ki so vsa leta, kljub mnogim preizkušnjam, zelo dejavna.


Ne spreglejte: