Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Novice iz Melbourna

Slovenci po svetu | 19.02.2018, 15:21 Matjaž Merljak

Komaj so se zaprla vrata staremu letu, že se krepko približujemo koncu mesecu februarju. Poletni čas tukaj v Melbournu, Viktoriji, ni kaj posebnega. Temperature nihajo tja od 40 stopinj vročine nazaj do 20 stopinj v nekaj urah. Dobro,da smo mi vsega tega že navajeni, turisti pa se s težavo srečujejo s takimi in podobnimi spremembami.

Novo leto 2017/18 smo preživeli, kot po navadi, skupaj s prijatelji, letos v Slovensko - primorskem klubu Jadran, kjer nas je še zadnjič zabaval slovenski ansambel “Melodija” pet dolgoletnih postavnih muzikantov vso noč. Prepevali, plesali, skupaj s prijatelji uživali vse do ranega jutra. Prav v tem času se je mudila v Avstraliji, Melbournu tudi skupina prijateljev domačih instrumentov. Že dolgo se nismo tako nasmejali, kot prav tisti večer. Med počitkom smo prepevali in se vrteli ob muziki domače izvirne grupe iz Podgraj in Jasen – Stanka Barčiča, Jožeta Baša, Sandya Moran in Davida Dovgan. Upajmo, da nas bo vsa ta dobra volja spremljala vse leto in leta naprej.

Na praznik razglašenja Gospodovega, sveti trije kralji, je pater Ciril Božič blagoslovil vodo, s katero smo se pokropili v spomin svojega krsta.

Tudi nekaj statističnih podatkov za leto 2017. Krstilo se je 7 deklic in 5 dečkov. Obiskali so tudi bolnike po bolnišnicah in ostarele v domovih starejših ali njihovih domovih (107 maziljenj). V letu 2017 smo se poslovili v Viktoriji od 56 rojakov (28 žensk in 28 moških), leta 2016 od 42 rojakov, leta 2015 pa od 63 rojakov. Nič lepega se nam ne piše. Leta našega bivanja na tem koncu sveta se vsem nabirajo skupaj z različnimi boleznimi in vse življenje s trdim in odgovornim delom.

Tiskana Oznanila so zapisala 41. leto izhajanja, revija Misli pa začenja letos 67. leto. V novem letu 2018 želijo p.Ciril Božič, p. David in Marija Anžič polnost milosti in dobrote srca in duha, zaznamovani z mirom, dobroto, srečo, ljubeznijo in dobro mero zdravja!

V petek 26. januarja 2018 smo praznovali - Avstralija Day! Po vseh slovenskih društvih se izobesijo zastave, tako tudi v verskem središču v Kew. Vsi se zavedamo in smo ponosni državljani naše nove domovine Avstralije in Bogu hvaležni za vse kar smo dosegli in prispevali v našem življenju.

Konec januarja so se ponovno odprla šolska vrata za leto 2018. Tudi pri Slomškovi šoli v Verskem in kulturnem središču v Kew je bil vpis 4. in 8. februarja. V nedeljo 4. februarja so tako skupaj praznovali slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. Praznovanje se je pričelo z avstralsko in slovensko himno, nadaljevalo z recitacijami in zborovskim petjem.

Z velikim veseljem smo pozdravili in zaželeli dobrodošlico patru dr. Mihaelu S.Vovku OFM, nekdanjemu ministru slovenske frančiškanske province in sedanji vikar samostana na Sveti Gori pri Gorici. Pater Miha je bil že večkrat v Avstraliji, tokratni gost začetka praznovanja zlatega jubilejnega leta – 50 let naše cerkve. Prav na ta dan je p. Mihael praznoval tudi svoj 80. rojstni dan. Čestitke pater Mihael in vsem, ki praznujete te dni!

Tudi svečnico, praznik Gospodovega darovanja v templju, smo lepo praznovali. Pred sv. mašo je p. Ciril blagoslovil tudi vse sveče.

“Valentinovo” je še vedno lep in vsem priljubljen praznik. Zahvale za zdravje, ljubezen in prijateljstvo so vsakdanja življenjska dogajanja. Vsi smo na tak ali drugačen način vpleteni v to ljubezensko mrežo, vsi se zavedamo, da je svet velik, po drugi strani pa je svet le toliko velik, kolikor smo veliki sami! Cvetje, lepi verzi in obljube pridejo in minejo, ostanejo pa ljubezen, zdravje in spoštovanje drug do drugega. Upajmo na mir po svetu in doma v družinah!

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...