Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 16:40

Utrinki iz Melbourna

O praznovanju velikega šmarna, očetovskega dne, maši narodov, slovesu od nadškofa Harta in obisku p. Metoda iz Lemonta smo se pogovarjali s p. Cirilom Božičem iz slovenskega misijona sv. Cirila in Metoda v Kewju v Melbournu v Avstraliji.


Novice iz Clevelanda

Toplo poletje se bliža koncu in preživeli smo ga z raznimi prireditvami na Slovenki pristavi kot tudi drugod na drugih letoviščih, kjer se Slovenci družimo. Seveda najpogosteje na Pristavi sami.


Gledališka in lutkovna delavnica KKZ

Krščanska kulturna zveza KKZ iz Celovca je že tradicionalno pripravila Gledališko in lutkovno delavnico. Program, ki je potekal dva tedna, se zaključuje danes. V Ankaran smo poklicali Vereno Smrtnik iz KKZ.


Veliki šmaren v mlinu

Tam, kjer je včasih nastajala hrana za telo, zdaj ljudje najdejo hrano za dušo. Slovenski rojaki in francoski prijatelji so se ob velikem šmarnu tradicionalno zbrali na sedežu delegature za Francijo, v mlinu pri Thicourtu pri Merlebachu na vzhodu Francije.


Odprto pismo Borisu Pahorju

Objavljamo Odprto zahvalno pismo pisatelju Borisu Pahorju, ki ga je napisal rojak iz Clevelanda dr. Edi Gobec, zaslužni profesor KSU, Ohio, ZDA in ravnatelj Slovenskega ameriškega raziskovalnega središča.


V petek se bo začela 53. Draga

Letošnji 53. študijski dnevi Draga bodo potekali od 31. avgusta do 2. septembra 2018 v parku Finžgarjevega doma na Opčinah, so sporočili iz Slovenske prosvete. Teme Drage bodo v znamenju 100. obletnice smrti Ivana Cankarja. Predavatelji bodo Erika Jazbar, Aleš Šteger, Imre Jerebic, Lojze Peterle in Bernard Nežmah.


Razpis štipendij za zamejce in izseljence

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije je objavil javni razpis za dodelitev štipendij za študij v Sloveniji, do katerih so upravičeni Slovenci v zamejstvu in po svetu za študijsko leto 2018/2019. Prijaviti se je potrebno do 1. oktobra.


Dekan Olip častni občan Pliberka

Pliberški župnik in dekan Ivan Olip je postal časni občan istoimenske občine na avstrijskem Koroškem. Občinski svet mestne občine ga je soglasno imenoval je na svoji seji v začetku avgusta.


USZS objavil natečaj za znanstvena dela

Dobre tri mesece, do 3. decembra letos, časa imajo tisti, ki so uspešno zagovarjali diplomsko, magistrsko ali doktorsko delo s področja zamejstva ali izseljenstva, da se prijavijo na XVII. nagradni natečaj Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS.


Mladi iz Toronta v Sloveniji

To poletje so bili v Sloveniji mladi iz Toronta, iz Slovenske šole pri Brezmadežni. Udeležili so se poletne šole slovenskega jezika in si ogledali nekaj znamenitosti, tudi na Triglav so se povzpeli.


Novejše novice | Starejše novice