Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

V Gorici postna predavanja z vzgojno tematiko

Sociala | 14.02.2018, 17:05 Matjaž Merljak

Skupnost družin Sončnica iz Gorice tudi letos v postnem času pripravlja predavanja z vzgojno tematiko. Kot nam je povedala predsednica Mirjam Pahor, ta predavanja pripravljajo že od začetka delovanja društva, to je že devetnajsto leto. Vsa predavanja bodo v dvorani Franca Močnika, to je tik ob cerkvi sv. Ivana, kjer imajo Slovenci svojo duhovnijo v mestu Gorica. Udeležba je brezplačna.

SOBOTA, 17.2.2018, ob 20. uri v dvorani Franca Močnika v Gorici

KAREL GRŽAN: Kako reformirati (med)osebno in družbeno življenje za več pravičnosti in zadovoljstva?

Knjiga 95. tez, ki jih je pater Karel Gržan »pribil« na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma za osvoboditev od izkoriščanja, je pritegnila pozornost z aktualnimi miselnimi izhodišči, ki jih teze ponujajo, kot npr.: kaj je ekonomija in kaj ni, kako se v večglasju uskladiti za harmonično delovanje; ali je izobraževanje, ki usposablja le za funkcionalno uporabnost, še zadostno; kako dodeliti ljubezni v procesu izobraževanja častno mesto, kako evolucijsko napetost našega časa izkoristiti za evolucijski preboj in ne za poboj …

Karel Gržan se je rodil v Celju in je po končani Srednji gradbeni tehniški šoli vstopil v red kapucinov. Diplomiral je na Teološki fakulteti in bil leta 1985 posvečen v duhovnika. Opravil je tudi magisterij in doktorat iz literarnih ved. Ukvarjal se je s problematiko zasvojenosti in ustanovil Don Pierinovo komuno za dekleta. Je izjemno ustvarjalen, saj je avtor številnih knjig, redno piše članke za Ognjišče, Mavrico, razna glasila in zbornike.

ČETRTEK, 22.2.2018, ob 20. uri v dvorani Franca Močnika v Gorici

TINA IN JANEZ KRAMARIČ: Dovoliva si biti ranljiva

Vsak človek vstopa v odnos z namenom, da bi bil sprejet in ljubljen. To še toliko bolj velja za zakonski odnos, ki se skozi leta spreminja, umirja, razvija in zori. Vsak posameznik prinese v zakon pečat svoje primarne družine, želje, pričakovanja. Za graditev zakonskega odnosa je ključen globok občutek sprejetosti in stika, če si dovolimo biti ranljivi in iskreni, če verjamemo, da sozakonec tistega, kar mu je bilo zaupano, ne bo izkoristil. Bistveno je spoštovanje do sebe in do sozakonca.

Tina in Janez Kramarič sta zakonca, poročena 10 let. Z dvema hčerkama živita v Šempetru pri Gorici. Tina je specialna in rehabilitacijska pedagoginja in zakonska in družinska terapevtka, Janez pa radiološki inženir; dodatno se je izobraževal za mediatorja in na področju telesno emocionalne terapije. Kot zakonski par sodelujeta v programih priprave na zakon in programih za zakonce v okviru centra Skupaj, ki deluje na Sveti Gori in Zavoda iskreni.net. V življenju ju vodi želja živeti življenje na polno v odnosu do Boga, do sebe in do bližnjega.

ČETRTEK, 1.3.2018, ob 20. uri v dvorani Franca Močnika v Gorici

IZIDOR GAŠPERLIN: Upravljanje s čustvi v odnosih

Na svoje odnose vplivamo z vedenjem, razmišljanjem, komunikacijo in čustvovanjem. Z učenjem prvih treh prvin začnemo že v vrtcu. Otrok se počasi socializira s poduki o lepem vedenju, bontonu, pravilnim izražanjem in olikanim govorjenjem. Kaj pa čustva?! Se spomnite predmeta v šoli, ki bi vas učil čutiti svoje telo, dešifrirati telesna stanja in z njimi povezana čustva? Gre za daleč najtežjo in skrivnostno prvino naših odnosov z drugimi, a zdi se, kot da bi morali umetnost upravljanja s čustvi prinesti kar s sabo na svet. Enako kot sposobnost dihanja, gledanja, gibanja … A žal ni tako. Kot večino vsega, se moramo naučiti tudi čustvovati.

Izidor Gašperlin je partnerski in družinski terapevt z bogatimi izkušnjami z mnogih področij. Med drugim je bil učitelj, inovator, dolga leta direktor in uspešen fotograf. Več let je svetoval v Partnerski in družinski posvetovalnici na portalu Med.Over.Net, zadnja leta pa v časopisu Nedelo. Ob dolgoletnem terapevtskem delu se vedno bolj posveča tudi delavnicam in predavanjem za javnost, šole in podjetja. Osrednja tema njegovih predavanj je ozaveščanje o izjemnem pomenu čustev za odnose. Lani je izdal uspešnico “Čutim, torej sem!”, v kateri na izviren in iskriv način preko čustev povezuje osebno rast, duhovnost in psihologijo.

ČETRTEK, 8.3.2018, ob 20. uri v dvorani Franca Močnika v Gorici

ALENKA REBULA: Tako blizu, tako daleč: ženske in moški v iskanju razumevanja

Ali res prihajamo ženske in moški iz dveh različnih planetov in je tako težko najti skupni jezik razumevanja? Katere so najpogostejše težave v dialogu med moškim in žensko? Katere so razlike v doživljanju drug drugega, sebe in sveta? Rebulova nam bo na podlagi osebne izkušnje povedala, kako ustvariti bližino v dvoje.

Alenka Rebula se je rodila v Loki pri Zidanem mostu, živi v Sesljanu pri Trstu. Zaključila je študij filozofije na psihološki smeri tržaške univerze. Ima tri odrasle otroke. Že vrsto let poučuje družbene vede na humanističnem liceju “Slomšek” v Trstu. Ukvarja se z esejistiko, literaturo, predavanji in delavnicami. Najbolj jo zanima obdobje otroštva, psihologija telesa, odnosov, kultura miru. Je avtorica izredno odmevnih strokovnih knjig: Globine, ki so nas rodile, priročnika za samovzgojo Blagor ženskam, Sto obrazov notranje moči, Vera vase.

Več informacij o tematikah in predavateljih

 

Sociala, Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.