Ljubljana, nedelja, 25. avgust 2019, 18:21

Štipendije za zamejce in izseljence

Za Slovence iz zamejstva in Slovence iz sveta, ki bodo v prihodnjem študijskem letu, študirali v Sloveniji, so na voljo štipendije.


Plamen iz Toronta bo zapel v Sloveniji

V leto 1991 segajo začetki vokalne skupine, ki jo vodi znana Tržičanka Marija Ahačič Pollak. Dekleta, zdaj že žene in matere, so prvič zapele, ko je Kanada priznala Slovenijo. Ljubezen do slovenske pesmi in besede sta jih popeljala na tri celine. V tem tednu bodo že na osmem gostovanju v Sloveniji, točneje v Brežicah, Rogaški Slatini in Ljubljani.


Kres pleše že 65 let

V veliki dvorani Slovenskega narodnega doma na St. Clair ulici v Clevelandu je v soboto, 10. avgusta 2019, potekal zgodovinski večer - praznovanje 65. obletnice Folklorne skupine Kres.


Obnovili bodo posvetitev Mariji

Naši rojaki pod Južnim križem v Avstraliji bodo ob zapovedanem prazniku Marijinega Vnebovzetja obnovili posvetitev slovenskega naroda Materi Božji. Na Otoku na Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem pa bo znova slovenska romarska sveta maša.


O skrivnostih odrske tehnike s profesionalci

Kako postaviti odrsko tehniko in kako rokovati z njo, kaj so posebnosti lučkarstva in zvočne tehnike? Vse to bo moč izvedeti v Šentjanžu na avstrijskem Koroškem.


Ozavestimo si in živimo iz vrednot osamosvojitve

Slovenija potrebuje aktivno državljanstvo, odprto in aktivno civilno družbo. Demokracijo in ustavnost moramo vzeti zares, prav tako svojo svobodo in s tem odgovornost. Ne pozabimo, zakaj smo se osamosvojili in ustanovili svojo državo. Tako je na letošnjem Romanju treh Slovenij na Svetih Višarjah naglašal vrhovni sodnik Jan Zobec. Tudi škof Bizjak je v pridigi spodbujal k sprejemanju domovine iz božje roke.


Višarski dnevi mladih

Štirinajst mladih iz Slovenije se v tem popoldnevu odpravlja na 700 kilometrov dolgo zamejsko pustolovščino. V okviru programa Višarski dnevi mladih bodo najprej obiskali Porabje, nato avstrijsko Štajersko ter se nazadnje vzpeli na Svete Višarje nad Trbižem v Italiji.


Spoznal sem Slovence po svetu

Spoznal sem Slovence po svetu je bil naslov okrogle mize 26. Tabora Slovencev po svetu, na njej so govorili dr. Renato Podbersič, Helena Janežič in dr. Zvone Žigon.


Nogomet je pomemben povezovalni člen

Kultura, jezik, folklora - to so najpogostejše dejavnosti med rojaki po svetu, ki krepijo slovensko zavest in medsebojno povezanost. A zelo pomemben je tudi šport. Sploh nogomet.


Danes se začenja živ-žav na Rebrci

V Mladinskem centru v Komendi na Rebrci pri Železni Kapli na avstrijskem Koroškem Krščanska kulturna zveza skupaj z Mladinskim centrom na Rebrci in Katoliško otroško mladino prireja dva tedna mladih umetnikov.


Novejše novice | Starejše novice