Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 04:50

Nepozabo doživetje na otroški koloniji

Tudi letos so se otroci sobotnih slovenskih šol v Argentini udeležili poletne kolonije v Cordobi. Kot na spletni strani tednika Svobodna Slovenija piše Nevenka Grohar, so ob prijetnem druženju utrejevali znanje slovenskega jezika in pletli lepe prijateljske vezi.


V Celovec prihaja festival Tribuna

Krščanska kulturna zveza KKZ iz Celovca v četrtek in petek, 22. in 23. februarja 2018, organizira letošnji gledališki in lutkovni festival Tribuna.


Novice iz Melbourna

Komaj so se zaprla vrata staremu letu, že se krepko približujemo koncu mesecu februarju. Poletni čas tukaj v Melbournu, Viktoriji, ni kaj posebnega. Temperature nihajo tja od 40 stopinj vročine nazaj do 20 stopinj v nekaj urah. Dobro,da smo mi vsega tega že navajeni, turisti pa se s težavo srečujejo s takimi in podobnimi spremembami.


Medsebojno povezovanje Slovencev po svetu

Svet Vlade RS za Slovence po svetu začenja z novim mandatom. Danes je bila v Ljubljani prva seja Sveta v novi sestavi, ki jo je vodil predsednik vlade Miro Cerar. Članom Sveta je čestital in se jim zahvalil za njihov doprinos pri ohranjanju narodne identitete in spodbujanju povezanosti slovenskih ustanov ter posameznikov v tujini z matično domovino.


V Gorici postna predavanja z vzgojno tematiko

Skupnost družin Sončnica iz Gorice tudi letos v postnem času pripravlja predavanja z vzgojno tematiko. Kot nam je povedala predsednica Mirjam Pahor, ta predavanja pripravljajo že od začetka delovanja društva, to je že devetnajsto leto. Vsa predavanja bodo v dvorani Franca Močnika, to je tik ob cerkvi sv. Ivana, kjer imajo Slovenci svojo duhovnijo v mestu Gorica. Udeležba je brezplačna.


Spominjali se bodo 70. obletnice prihoda v Argentino

Januar in februar sta v Sloveniji zimska meseca, v Argentini pa poletna in čas šolskih počitnic. Za nekaj pojasnil o zaključenem šolskem letu in načrtih za novo smo prosili šolskega referenta Zedinjene Slovenije iz Argentine Marcela Brulo.


Vabilo na Zimske višarske dneve mladih

Rafaelova družba mlade med 18-im in 35-im letom starosti vabi na Svete Višarje od petka, 2., do nedelje, 4. marca 2018.


Mati, domovina, Bog

Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika med našimi rojaki v Frankfurtu v Nemčiji, ko je poleg slovenskih otrok nastopil duhovniški oktet Oremus iz Slovenije, je bila v ospredju ta trojica vrednot, na kateri je med drugimi gradil tudi Ivan Cankar, čigar 100. obletnico smrti se spominjamo.


Ministrova poslanica ob kulturnem prazniku

Pred 8. februarjem, praznikom kulture, ki povezuje in opredeljuje vse Slovence, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc pripravil poslanico.


Tiha zemlja

Nužej Tolmajer, predsednik Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca in dolgoletni tajnik Krščanske kulturne zveze je zbral in uredil zbirko Tiha zemlja. V njej je objavil 400 pesmi z rodnih Radiš in okolice.


Novejše novice | Starejše novice