Ljubljana, petek, 18. januar 2019, 00:19

(Ne)vidna Koroška

Prvi konec tedna v novem letu je že tradicionalno rezerviran za novoletno srečanje v Tinjah. Pripravljata ga tamkajšnji Katoliški dom prosvete Sodalitas in združenje katoliških izobražence pri Katoliški akciji v Celovcu. Med organizatorji letošnjega, ki je potekal v soboto in nedeljo, 5. in 6. januarja, je tudi Kulturno društvo Mohorjan iz Prevalj. Geslo letošnjega Duh ne pozna meja se že navezuje na obletnico plebiscita prihodnje leto.


Iskanje Jezusa ni enkrat zaključena stvar

O praznovanju božičnih praznikov med rojaki, ki se združujejo v t.i. Ameriških Brezjah, v Lemontu pri Chicagu, smo se pogovarjali s tamkajšnjim slovenskim župnikom, frančiškanom p. Metodom Ogorevcem.


Umrl je Marijan Eiletz

V Buenos Airesu je v ponedeljek, 7. januarja 2019, v 92. letu starosti umrl arhitekt, pisatelj in urednik Marjan Eiletz, so sporočili iz Izseljenskega društva Slovenija v svetu.


Božič v Buenos Airesu

Božični prazniki so lepo in doživeto potekali med našimi rojaki v argentinski prestolnici. Že v adventnem in sedaj v božičnem času so imeli možnost udeležiti se različnih božičnih koncertov, v Slomškovem domu so pripravili žive jaslice, za silvestrovo je bilo praznovanje na Slovenski pristavi. Več nam je povedala Maja Podržaj.


56. Dan emigranta v Čedadu

Krovni organizaciji naše manjšine v Italiji sta tudi letos na praznik Gospodovega razglašenja pripravili prireditev, na kateri je bilo v ospredju življenje Slovencev iz Beneške Slovenije, Rezije in Kanalske doline. Rešitev za oživitev območja je prenova gospodarstva, povezovanje s Slovenijo in več rojstev.


Božič med rojaki v Franciji

O pripravah na božič, praznovanju, novem letu in svetih treh krajih smo se pogovarjali s slovenskim župnikom v Freymig-Merlebachu in delegatu za Francijo Jožetom Kaminom.


Bog je in bedi nad nami — Korajža velja!

Objavljamo razmišljanje, ki ga je ob sklepu starega in začetku novega leta pripravil prof. dr. Edi Gobec iz Clevelanda v Združenih državah Amerike, zaslužni profesor sociologije na Kentski univerzi in ravnatelj Slovenskega ameriškega raziskovalnega središča.


Od trnja do zvezd

Štefanovanje ima med našimi rojaki v Merrylandsu v Sydneyju v Avstraliji dolgoletno tradicijo. Ne praznujejo le godu prvega mučenca svetega Štefana, ampak se spomnijo tudi domovine Slovenije. Letos jih je obiskal tudi novi veleposlanik Jurij Rifelj.


Ne smemo pozabiti vloge krščanstva za jezik in narod

Krščanska vera je imela za slovenski jezik in narod od 9. stoletja do današnjih dni pomembno vlogo, Slovenci na Primorskem pa so imeli v hudih časih raznarodovanja v katoliških duhovnikih nezamenljivo podporo in pomoč. To v sporočilu za javnost ob prepovedi razpela v eni od zamejskih občin sporoča Svet slovenskih organizacij. V nadaljevanju ga objavljamo v celoti.


Božič v Hamiltonu

Pletenje adventnih venčkov, Miklavževanje, duhovna obnova in spoved, devetdnevnica, postavljanje jaslic - vse to je bila priprava na božič naših rojakov, ki se povezujejo v slovensko župinjo sv. Gregorija Velikega v Hamiltonu v Kanadi, ko jo vodi salezijanec Drago Gačnik.


Novejše novice | Starejše novice