Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:13

Obramboslovec Grošelj: Slovenska politika ne razume globine problema v katerem se nahaja SV

Naši vojaki na Kosovu
Foto © Slovenska vojska

Po tistem, ko je bataljonska bojna skupina, oblikovana v 72. brigadi Slovenske vojske (SV) na ocenjevanju po merilih Nata dobila oceno nepripravljena za bojevanje, so na vojski tudi odpovedali udeležbo vojakov iz te brigade na misijah v Libanonu in Kosovu. Tako se lahko zgodi, da bosta sedanja kontingenta morala svoje služenje v tujini podaljšati. Zadnje precej pestro in negativno dogajanje v Slovenski vojski lahko vpliva tudi na naš odnos do zveze Nato, je v pogovoru za Radio Ognjišče opozoril obrambni analitik dr. Klemen Grošelj.

»Sporočilo tega dogajanja zadnjih dni je to, da je stanje v SV izredno slabo. Drugo sporočilo, ki ga lahko vidimo po zamenjavi na vrhu je tudi to, da se pravzaprav nič ne bo spremenilo, ker novi načelnik prihaja iz kroga ljudi, ki so že sedaj vodili Slovensko vojsko in so sooblikovali stanje v katerem je. Kaže pa se tudi tretje sporočilo, ki kaže na to, da slovenska politika ne razume globine problema v katerem se nahaja SV, ker v štirih mesecih (novi načelnik generalštaba) ne bo zmogel rešiti nič. Gre za problem, katerega reševanje bo zahtevalo večletni angažma, ne samo politike ampak tudi stroke in vseh drugih ključnih akterjev v tej državi,« je dejal obrambni analitik Grošelj.

Ocenjuje, da bodo razmere vplivale tudi na naš odnos do Nata in obratno. »Gotovo to zelo negativno vpliva na položaj Slovenije v zvezi Nato in nasploh v mednarodni skupnosti, predvsem če bo prišlo do težav pri izpolnjevanju že danih zavez v sklopu mednarodnih operacij in misij,« je dejal. Po njegovih besedah je trenutno stanje tudi odraz »globine krize v katerem se je znašel slovenski obrambni sistem in to bo upoštevano tudi pri zvezi Nato pri nadaljnjih aktivnostih in načrtih razvoja«.

Glede na razdeljenost slovenske politike pri tem vprašanju, Grošelj pričakuje poenotenje in jasne smernice kako naprej. »Slovenska politika mora dozoreti do te točke, da bo sposobna oblikovati neko enotno politično stališče, kakšna naj bo SV, katere naloge naj izpolnjuje, poleg teh, ki so že opredeljene v ustavi in v zakonu, se pravi konkretizacija teh razvojnih načrtov in pa seveda nek dogovor o tem, da se v ta temeljna načela ne bo posegalo z vsakokratno spremembo vlade, ministra in podobno ampak, da bo ključno merilo učinkovitosti tega sistema.«


Ne spreglejte: