Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:14

Pri Kurbusovih znova razstava orhidej in tropskih metuljev

0:00
0:00
Razstava
Foto © www.vrtnicenterkurbus.si

V rastlinjakih vrtnega centra Kurbus v Meleh pri Gornji Radgoni, ki letos obeležuje 40 let obstoja, so odprli razstavo orhidej in tropskih metuljev. Kot je povedala direktorica centra Simona Kurbus, bo več kot 3000 kosov orhidej in okoli 600 živo pisanih metuljev v družbi tropskih papig na ogled vse do 18. marca.

"Ko smo se pred 15 leti lotili prve tovrstne razstave na precej manjšem prostoru kot danes, smo z nekim neopisljivim strahom in veseljem hkrati čakali na odzive obiskovalcev. Njihovo navdušenje nas zdaj vedno znova motivira, da se projekta lotimo, čeprav gre za velik zalogaj in predstavlja edinstveno razstavo v evropskem merilu," pravi Kurbusova.

Omenjena razstava, katere idejni oče je bil ustanovitelj podjetja Miroslav Kurbus, bo letos potekala že sedmič in je nazadnje privabila več 10.000 obiskovalcev. V letošnjih ne prav tropskih razmerah se bo razprostirala na več kot 700 kvadratnih metrih površine in bo po zagotovilih Kurbusove še bolj drzna kot doslej.

V tropskem raju se bo poleg številnih botaničnih orhidej bohotilo več kot 150 različnih sort orhidej, tudi takih, ki jih sicer ni v prodaji in jih bodo pripeljali iz Tajvana, Nizozemske, Nemčije, Italije in Slovenije.

"Orhideja je sicer zelo obširna družina, saj je znotraj nje okoli 27.000 vrst. Doma so po vsem svetu, večinoma v Aziji in Ameriki. V naravnem okolju jih veliko raste na drevesih in z njimi živijo v sožitju, kar želimo pričarati tudi v našem tropskem raju," pravi direktorica in dodaja, da nega orhidej ni zahtevna, potrebujejo le dovolj toplo in vlažno ozračje.

Razstava
Razstava

Med orhidejami bo mogoče videti več kot 600 metuljev - nekaj tudi gigantskih. Ti so v obliki bub k njim pripotovali iz Kostarike, v njihovem "pragozdu" pa se bodo pred očmi obiskovalcev spremenili v metulje.

Na razstavo se v vrtnem centru pripravljajo že dobrega pol leta. V rastlinjake so, da bi pričarali pravo tropsko vzdušje, morali pripeljati več traktorskih prikolic lesa in deloma razpadlih drevesnih delov, kot so štori, hlodi, vejevje, sekanci, lubje, kokosova vlakna in juta.


Ne spreglejte: