Ljubljana, petek, 14. december 2018, 01:56

Zbor za republiko o nedokončani tranziciji

France Cukjati
Foto © ARO

Zbor za republiko je v teh dneh začel s serijo okroglih miz. Sinoči so udeleženci iskali odgovor na vprašanje, kako v Sloveniji končati tranzicijo in vzpostaviti stabilno demokracijo. Pri tem so soglašali z mnenjem predsednika zbora Franceta Cukjatija, da je slovenska tranzicija že pred leti zašla v slepo ulico, stanje v državi pa se od tedaj le še poslabšuje.

Cukjati je opozoril, da je posledica nedokončane tranzicije tudi "ljudski nemir", ki ga je čutiti pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. Po njegovih besedah je zdajšnji nemir večji, kot je bil kadarkoli pred volitvami v samostojni Sloveniji. Izrazil je pričakovanje, da bodo tokratne volitve prinesle vlado, ki si bo iskreno prizadevala za končanje tranzicije.

V razpravi je sodeloval tudi nekdanji minister za znanost in tudi za okolje Andrej Umek, ki je poudaril, da ima Slovenija zaradi nedokončane tranzicije še vedno "pretežno nesvobodno gospodarstvo". Prav gospodarska svoboda pa je po njegovih besedah med ključnimi elementi za stabilno demokracijo.

Nekdanji minister za obrambo Aleš Hojs je ocenil, da se neuspešna tranzicija očitno kaže tudi pri varnostno-obrambnem sistemu. Po njegovih besedah težav v Slovenski vojski ne bo mogoče odpraviti zgolj z povišanjem proračunskih sredstev zanjo, kar je sicer nujno, ampak se bo treba posvetiti tudi moralni, motivacijski in domoljubni plati vojske.

Direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver je izpostavila, da se problematika sprave vedno znova izkaže kot prvovrstno vprašanje slovenske družbe. Brez spravnega procesa kot sestavnega dela tranzicije po njenih besedah pot v demokratično družbo ni mogoča. Dodala je, da je sprava odločilno povezana tudi s pravico do poprave krivic.

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel pa je opozoril, da Slovenija zaradi nedokončane tranzicije in odsotnosti lustracije zaenkrat ostaja brez "novega Demosovega osamosvojiteljskega razreda". Vrnitev "starega režima" se je po njegovih besedah začela z vlado Antona Ropa in se v celoti udejanjila z vlado Boruta Pahorja, ki je poskrbela za demontažo SV in slovenske diplomacije. Rupel je še dejal, da se zaskrbljujoče stanje diplomacije kaže tudi v tem, da "Hrvaški vsiljujemo arbitražni sporazum, ki je slab za Slovenijo".

Zbor za republiko je simpozij z naslovom Kako končati tranzicijo in vzpostaviti demokracijo? pripravil v sodelovanju z Združenjem za vrednote slovenske osamosvojitve. Sinočnji razpravi bodo sledile še tri, in sicer 28. februarja ter 7. in 14. marca.


Ne spreglejte: