Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:29

V Slovenski vojski niso presenečeni nad slabo oceno bataljonske bojne skupine

Slovenska vojska
Foto © www.slovenskavojska.si

Novice o slabem položaju Slovenske vojske niso nekaj novega, a zdi se, da je z zadnjo doseženo dno. Naša država bi morala do 1. aprila poskrbeti za operativno sposobnost 800 pripadnikov bataljonske bojne skupine 72. brigade, a so še daleč od tega. Na preverjanju Nata, ki je bilo prejšnji teden na Počku, so se slabo izkazali, zaradi slabe opreme so nekateri dobili celo ozebline. V Natu dogajanja ne komentirajo, premier Miro Cerar na jutrišnji seji vlade pričakuje pojasnila ministrice za obrambo Andreje Katič, ta bo morala poročati tudi predsedniku države Borutu Pahorju, ki je vrhovni poveljnik obrambnih sil. Sama je sicer ogorčeno, ker je za polom izvedela iz medijev.

Bataljonska bojna skupina 72. brigade Slovenske vojske je enota za bojno delovanje, ki bi morala z aprilom zamenjati 36. slovenski kontingent v misiji Kfor na Kosovu. Kot je poročal spletni portal 24ur.com, je kljub večmesečnemu urjenju tako doma kot v tujini padla na najpomembnejšem izpitu. "Ocena Creval odraža pripravljenost za bojno delovanje po petih področjih, in sicer imamo področje priprav in načrtovanja, področje delovanja, logistične podpore, komunikacije ter informatike in administracije. Iz vsakega od teh področij dobi skupina oceno. Ocene so od ena do pet. V našem primeru noben od teh elementov ni bil ocenjen z ena. Z dve so bili ocenjeni štirje elementi, s tri pa en element. Da lahko bojna skupina bojno deluje, mora biti vsaj iz treh elementov ocenjena z več kot dve, več kot zadostno," je hitel pojasnjevati predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

S skupno pisno oceno, da bataljonska bojna skupina ni pripravljena, je bil seznanjen načelnik generalštaba Andrej Osterman, ki je že izdal usmeritve za analizo in ukaz za pripravo izhodišč za dodatno usposabljanje. "Strokovnjaki oziroma poveljstva in enote morajo pripraviti ustrezne načrte, s katerimi bomo zagotovili dousposabljanje celotne bojne skupine in skupino ocenjevalcev Creval seznanili, da smo pripravljeni za vnovično ocenjevanje po njihovih standardih," je poudaril Korez. V Slovenski vojski so zaradi rezultata preverjanja Nata zaskrbljeni, a jih ni v celoti presenetil. "V Slovenski vojski smo opozarjali, da nam zadeve drvijo navzdol. Upam, da so se ustavile in bodo v prihodnje šle zgolj navzgor."

Korez je prav tako pojasnil, da v Natu nismo prvi primer s takšno ceno, verjetno tudi ne zadnji. S tem se je v pogovoru za naš radio strinjal tudi obramboslovec Boštjan Perne. "Marsikateri enoti tudi boljših držav, se je že zgodila takšna ocena," je opozoril. "Dogodek kaže na neko stanje, ne bil pa alarmanten, če stanje v Slovenski vojski ne bi bilo tako slabo že nekaj časa." Perne vidi dva ključna problema: pomanjkanje sredstev in pomanjkanje kadrov. "Če bomo želeli imeti obrambni sistem na ravni, na kakršnem ga moramo imeti, če želimo zaščititi sebe, in če želimo aparat, ki bo ohranjal varnost, bo treba doseči politični konsenz ter resno oceniti stanje in kaj moramo narediti. Hitro bo treba sprejeti strateške in nadpolitične odločitve, če želimo, da se nam obrambno-varnostni aparat ne podira naprej."

Katičevo v prihodnjih dneh čaka veliko dela. Cerar je zahteval, naj znotraj svojega resorja vzpostavi nadzor in nemudoma ukrepa, od nje med drugim pričakuje, da bo znala povedati, kdo nosi odgovornost. Z zadevo bo morala podrobneje seznaniti tudi Pahorja, ki od nje terja celovito poročilo o očitnih težavah Slovenske vojske. Poslanci SDS in NSi zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora na to temo. Žan Mahnič iz največje opozicijske stranke, ki predseduje tudi parlamentarnemu odboru za obrambo, je ocenil, da Slovenska vojska obstaja le še na papirju, od Katičeve pričakuje odstop.

Ne spreglejte: