Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:13

Lahovnik kritičen do nespametnega ravnanja glede NLB

0:00
0:00
dr. Matej Lahovnik v studiu Radia Ognjišče
Foto © ARO

Potem, ko v Ljubljani ni ne komentarjev ne odgovorov na vprašanja glede informacij Bloomberga, da je NLB poplačala zahtevke na podlagi dveh izgubljenih sodb na hrvaških sodiščih zaradi prenesenih deviznih vlog, smo danes za komentar poklicali ekonomista dr. Mateja Lahovnika. Ocenjuje, da bodo tema dvema dobljenima tožbama v vrednosti skoraj milijon evrov sledile nove in da je s tem NLB gotovo postala še bolj nezainteresirana za kupce.

Zadeve do danes niso komentirali ne v NLB, kot tudi ne na ministrstvih za finance in zunanje zadeve, v kabinetu predsednika vlade pa se na klice niso odzivali. Skopi so bili tudi odzivi strank. Nekdanji guverner Banke Slovenije in eden glavnih slovenskih pogajalcev pri nastajanju nasledstvenega sporazuma France Arhar je ocenil, da ni prav nobene pravne osnove, da bi NLB plačala zahtevke iz omenjenih izgubljenih tožb na hrvaških sodiščih. Da je prav to razmišljanje problem Slovenije je za naš radio poudaril ekonomist Matej Lahovnik: "Zaradi nespretnega, napačnega pristopa k reševanju te problematike se res zdi, kot da bo prišlo samo do poplačila obveznosti, nikoli pa si ne bo poplačala svojih terjatev in seveda strošek tega bo bremenil vse slovenske davkoplačevalce, kajti tako LB kot NLB sta v stoodstotni lasti države in vidimo, da ta problem ovira tudi samo privatizacijo NLB."

Temeljni problem po besedah Lahovnika je, da ima vsaka poslovna bilanca dve strani in da Ljubljanska banka ni imela na Hrvaškem samo obveznosti vendar tudi terjatve. V vseh teh primerih hrvaške pravne in tudi fizične osebe uspevajo s tožbami izsiliti pravico od NLB, da izplačujejo obveznosti, ki jih ima do njih, po drugi strani pa NLB ni naredila nič, da bi izterjala tudi terjatve, ki jih ima do hrvaških pravnih oseb in teh terjatev je bilo veliko več kot obveznosti, je dejal Lahovnik. "Žal tukaj tisti, ki se ukvarjajo z nasledstvom oz. z odprtimi vprašanju, ki izhajajo iz nekdanje Jugoslavije niso ustrezno opravili svojega dela, zato trenutno NLB plačuje obveznosti, glede terjatev pa ni nikakršnega premika in to ni edina zaveda, ki jo v spornih zadevah s Hrvaško izgubljamo."

In kaj to pomeni glede privatizacije NLB? "Kar se pa tiče privatizacije je popolnoma jasno, da nihče ne bo kupil NLB, če ne bo država Slovenija, torej mi davkoplačevalci prevzeli poroštva za vse te potencialne obveznosti oziroma potencialne tožbe, ki bodo sledile oz. ki bi lahko še sledile," je za radio Ognjišče dejal ekonomist Matej Lahovnik.


Ne spreglejte: