Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:32

Zidanšek: SLS gre po preboj v parlament, nato še v vlado

Predsednik SLS Marko Zidanšek
Foto © sls.si

Pred junijskimi parlamentarnimi volitvami je ključne programske poudarke nakazala tudi Slovenska ljudska stranka (SLS), ki cilja na vrnitev v Državni zbor. Njen predsednik Marko Zidanšek želi, da bi država dobila močno desnosredinsko vlado.

SLS je bila nazadnje v Državnem zboru med letoma 2011 in 2014, nato je na predčasnih volitvah prejela 3,3 odstotke glasov, kar ni bilo dovolj za prestop parlamentarnega praga. Že takrat je njen nekdanji predsednik Franc Bogovič povedal, da s tem ni konec SLS in da stranka verjame v vnovičen vstop v hram demokracije. Da je zdaj »v svojih ciljih neomajna«, je za naš radio povedal aktualni prvak SLS Marko Zidanšek in dodal, da gre stranka »najprej po trden preboj v parlament, nato še v vlado«.

Na vprašanje, ali je dobra popotnica za volitve tudi nedavno srečanje ob kavi z Matejem Toninom, ki je vršilec dolžnosti predsednika NSi po odstopu nekdanje predsednice Ljudmile Novak, je Zidanšek odgovoril: »Absolutno. Slovenska ljudska stranka in Nova Slovenija že v osnovi izhajata iz krščanskega etosa. Tudi programsko sta dosti sorodni. Morda je nekaj razlik pri gospodarskem programu - pri NSi je bolj liberalen, pri nas pa seveda pošteno tržno naravnan. Na tej relaciji vidim dobro sodelovanje, pa ne le tu, ampak na relaciji vseh treh strank, ki nosijo dediščino slovenske pomladi.« Ob tem verjame, da bo »pomiritev« na slovenski desni sredini dobro vplivala na to, »da bodo ljudje videli alternative obstoječi oblasti«.

V SLS napovedujejo prizadevanja za gospodarno in varno državo, pa tudi spodbujanje kakovostnega in lokalnega. Zavzemajo se za varne državne meje ter zaščito pravic najranljivejših, zlasti otrok in starejših. Ponosni so na tridesetletne izkušnje v politiki ter močno zastopanost na lokalnem nivoju z 31 župani, več kot štiristo občinskimi svetniki, sedmimi državnimi svetniki evropskim poslancem.

Ne spreglejte: