Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 05:39

Na misijonu v NM tudi o tem, kako naj se moški zravna iz upognjenosti

Na misijonu v Novem mestu je bil včerajšnji dan (ponedeljek), v znamenju dveh zakramentov, in sicer krsta in birme. V svojih mašnih nagovorih so nas misijonarji povabili k hvaležnosti za dar krsta in življenju iz njega, da ne bi bili »mrtvorojeni kristjani«-zapisani sicer v krstni knjigi, a naše življenje ne bi pisalo zgodbe življenja iz krsta. Podobno je z zakramentom birme, da od nje ne bi ostala le lepa fotografija in botrovo darilo, temveč bi bili v moči Svetega Duha Jezusove priče v tem svetu. In prav pričevalcev za Jezusovo veselje, njegovo upanje in njegovo ljubezen, je lačen današnji človek.


Predsedniki strank povečini zadovoljni z rezultati volitev

Na prvem mestu po številu izvoljenih županov, 23, ostaja Slovenska ljudska stranka, največ svetniških mandatov je pripadlo SDS. Med tistimi, ki so izboljšali rezultat na lokalni ravni je tudi NSi, tako so pomladne stranke skupaj dobile najmanj 43 županov, vladne le 15, od tega stranka Marjana Šarca ostaja po prvem krogu brez župana in le s 53 svetniki. Za primerjavo SDS jih ima tam, kjer so volili po proporcionalnem volilnem sistemu 537, SD 333, SLS 217 in NSi 176. Kljub temu so tudi letos prednjačili samostojni kandidati, izvoljenih jih je bilo 87


VIDEO: Jordan Peterson nas kliče na pustolovščino in k odgovornosti

Jordan Peterson, nova zvezda medijskega sveta, ki je po svetu zaslovel s svojo knjigo »12 pravil za življenje: protistrup za kaos«, je 18. novembra v Ljubljani nagovoril tudi približno 1800 Slovencev, večinoma mladih. Brezplačne karte so bile takoj razgrabljene, na črnem trgu pa so se pojavile tudi po ceni 100 evrov. Avtor, ki se v knjigi med drugim loteva totalitarizmov in drugih ideologij, je bil tokrat prvič v eni od držav, ki so bile nekdaj za železno zaveso.


Župani štirih škofijskih mest obdržali mandate

Za nami je prvi del lokalnih volitev 2018, na katerih so volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. V mestnih občinah, v katerih so tudi sedeži škofij, so prvi neuradni izidi naslednji: V Ljubljani se obeta zanesljiva vnovična zmaga aktualnega župana Zorana Jankovića. V Mariboru se bosta v drugem krogu pomerila Sašo Arsenovič in Franc Kangler. V Novem mestu bo Gregor Macedoni dobil še en mandat. Tudi Murski Soboti ne bo sprememb, kjer ostaja župan Aleksander Jevšek. Celje ostaja v rokah župana Bojana Šrota, v Kopru pa se verjetno obeta drugi krog, v katerem se bo sedanji župan Boris Popovič čez štirinajst dni pomeril z Alešem Bržanom.


Misijon v Novem mestu v polnem razcvetu

Za nami je prva, misijonsko zelo bogata sobota, pod naslovom MARIJA – IZVIR VESELJA. Skozi ves dan, od 10. do 18. ure, je bilo v stolni cerkvi sv. Nikolaja izpostavljeno v češčenje in molitev Najsvetejše, kjer so se razvrstile različne skupine, ki delujejo po naših župnijah.


Karitasova okrogla miza na temo migracij tudi v Šempetru

Slovenska karitas je v minulem tednu nadaljevala z okroglimi mizami, na katerih poskušajo osvetlili teme migracij in razvoja iz različnih zornih kotov. V Petrovem domu v Šempetru pri Gorici so na temo Kaj je dom? spregovorili župnik v Štandrežu pri Gorici Karel Bolčina, urednik časopisa Novi Glas Jurij Paljk in ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen. Zbrane je pozdravil tudi generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič.


Nadškof Cvikl: Ne za mlade, ampak skupaj z njimi

V Zavodu Antona Martina Slomška poteka srečanje birmancev mariborske nadškofije z nadškofom Alojzijem Cviklom. Gre že za četrto tovrstno srečanje, s katerim mladi skupaj začnejo pripravo na birmo.


V ospredju mednarodne konference razmislek o človekovem dostojanstvu

V državnem svetu je minuli teden potekala mednarodna znanstvena konferenca z naslovom: Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje. Širok spekter domačih in tujih raziskovalcev, je želel s svojimi prispevki spodbuditi k razmišljanju o spoštovanju človekovega dostojanstva in spregovoriti o temeljnih človekovih pravicah ter kršitvah teh. Zbrane so med drugimi nagovorili predsednik republike Borut Pahor, direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver, predsednik SDS Janez Janša, predsednik Evropske platforme spomina in vesti Lukasz Kaminski, Tamara Griesser Pečar, Lovro Šturm, Andreja Valič Zver in Vsako Simoniti.


Začeli misijon v Novem mestu

V Novem mestu so s sinočnjo sveto mašo začeli mestni misijon. Škof Andrej Glavan je misijonarjem izročil misijonske križe z naročilom, naj oznanjajo Kristusa križanega in od mrtvih vstalega, ter štole – znamenje misijonskega poslanstva, ki ga bodo v teh desetih dneh opravljali v Novem mestu.


Pregled domačih dogodkov

V tednu, ki se izteka, smo dočakali prvi odstop v vladi Marjana Šarca, končala se je prodaja Nove Ljubljanske banke, o usodi katere smo skozi minulo desetletje napisali na stotine člankov o takšnih in drugačnih scenarijih prodaje. Kot strela z jasnega je medtem udarila napoved ministra za finance, da bodo v rebalansu proračuna rezali pri družinskih in socialnih pravicah. Javnost napovedi ni dobro prenesla, zato se je vlada ta konec tedna sestala na izrednem vrhu koalicije in bo znova pretresala možnosti za prerazporeditve, ki jih terjajo nekatere vladne stranke. Kakšen bo izplen, bomo poročali v naših informativnih oddajah.


Novejše novice | Starejše novice