Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 22:29

AVDIO: Vztrajanje v zakonski ljubezni zgled za današnje mlade

Na današnjo nedeljo pred praznikom svetega Joahima in svete Ane, staršev Device Marije, so k Mariji Pomagaj po blagoslov tradicionalno priromali zakonski jubilanti. Sveto mašo je na trgu pred baziliko daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, ki je zbrane med drugim povabil, naj se spomnijo priprav na poroke in poročnega dne z obljubo, ki so jo izrekli.


Janša za oblikovanje trdne koalicije v dobro države

S srečanjem občinskih odborov SDS se je včeraj v Bovcu začel tradicionalni poletni tabor SDS in Gorniškega kluba Henrik Tuma. Predsednik stranke Janez Janša je v nagovoru izpostavil, da si želijo oblikovanja stabilne in učinkovite vlade, ki bo sposobna delati v dobro cele države.


Krištofova nedelja v znamenju akcije MIVA

Pred godom sv. Krištofa, zavetnika popotnikov, ki bo v torek, praznujemo v Sloveniji Krištofovo nedeljo. Povezana je z blogoslovom vozil in hvaležnostjo, da nas je ta svetnik varoval na vseh poteh minulega leta. Izraz te hvaležnosti je akcija MIVA, ki že več kot 30 let oskrbuje slovenske misijonarje z novimi avtomobili. Tokrat poteka pod geslom: »Moj dar Boga slavi za vse prevožene poti«.


Dr. Maver: V Sloveniji sredinskost pomeni status quo

Številni komentarji in razprave, ki spremljajo sestavljanje nove vlade v Sloveniji, vse pogosteje omenjajo sredino. Marsikdo opozarja, da je pojem zlorabljen. Da to deloma presega naš prostor, je nedavno za naš radio opozoril politični analitik in publicist dr. Aleš Maver. Kot je pojasnil, sta se oblikovali različni razumevanji sredine, eno korenini v zahodnoevropskem prostoru, drugo se je bolj prijelo v Srednji in Vzhodni Evropi, predvsem na območju nekdanjega sovjetskega imperija.


Pregled domačih dogodkov od petka do petka

Državni zbor je v minulem tednu sprejel zakon za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB in odprl pot za privatizacijo NLB. Predsednik republike v prvem krogu ni uspel najti mandatarskega kandidata, saj Janez Janša in Marjan Šarec nista zbrala zadostne podpore. Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni je dobil dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.


V Polzeli ne bo več nogavic

V Tovarni nogavic Polzela se danes zaključuje proizvodnja, ki so jo vzpostavili februarja lani. Tovarno bodo zaprli, devet trgovin pa za zdaj ostaja odprtih. Trenutno je v Polzeli zaposlenih 67 ljudi, s 1. avgustom pa jih bo v okviru družbe delalo še 31, je pojasnil stečajni upravitelj Zlatko Hohnjec. Za Radio Ognjišče je dogajanje komentiral župan Jože Kužnik.


Dr. Granda: Cilj starih sil je ali šibka ali manjšinska vlada

V ponedeljek bo konec prvega kroga iskanja kandidata za mandatarja po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah pri nas. Predsednik republike Borut Pahor je že sporočil, da bo takrat državni zbor uradno seznanil, da sam za zdaj ne bo predlagal nikogar, saj trenutno med poslanci nihče ne uživa zadostne podpore. Da bi se v prihodnjih tednih to utegnilo spremeniti, meni predsednik zmagovalke SDS Janez Janša, saj je pri nekaterih strankah zaznal pripravljenost za sodelovanje in preseganje programskih razlik. Iz drugouvrščene Liste Marjana Šarca so medtem sporočili, da bo peterica pod njihovim okriljem po umiku NSi v torek nadaljevala pogovore, v kratkem bi se jim utegnila pridružiti še Levica.


V prvem krogu brez mandatarja

Prvak SDS Janez Janša je pisno obvestil predsednika države Boruta Pahorja, da zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade, da pa obstaja možnost, da se takšna večina oblikuje v naslednjih tednih. Kot je dodal, je komunikacija s strankami namreč pokazala pripravljenost za preseganje razlik, četudi so programsko različne. Predsednik Pahor je zatem preko Twitterja sporočil, da bo v ponedeljek uradno seznanil državni zbor, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev.


Na okrogli mizi Slovenske karitas o soočanju s problemom migracij

Kaj je dom? / #whatishome je letošnja vseevropska akcija ozaveščanja, ki jo izvaja 12 organizacij Karitas v 11 evropskih državah. V Sloveniji jo danes z okroglo mizo na temo povezave med migracijami in globalnim razvojem začenja Slovenska karitas. Akcija ozaveščanja Kaj je DOM? je ena izmed aktivnosti v okviru triletnega projekta MIND – Migracije. Povezanost. Razvoj (Migration. INterconnectedness. Development). Projekt sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Z ozaveščanjem skušamo spodbuditi razmislek in širše razumevanje, zakaj so nekateri ljudje prisiljeni zapustiti svoj dom. Na Slovenski karitas pri tem izhajamo iz dolgoletnih izkušenj in spoznanj pri razvojni pomoči v Afriki in na Balkanu ter pomoči žrtvam trgovine ljudi.


NSi in SDS nadaljevali pogovore o sodelovanju

Delegaciji SDS in N.Si pod vodstvom predsednikov Janeza Janše in Mateja Tonina sta danes nadaljevali pogovore o sodelovanju v prihodnosti. Obe stranki delita stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami, so zapisali na spletni strani SDS.


Novejše novice | Starejše novice