Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 21:04

Javni transport v Ljubljani še naprej neprivlačen za uporabnike?

April bo prinesel podražitev enkratne vožnje z avtobusom v prestolnici. Zanjo bo treba odšteti evro in 30 centov, kar je 10 centov več kot do zdaj. S takšnim sklepom ljubljanskega mestnega sveta se ni strinjala opozicija.


Boštjan M. Zupančič: za Slovenijo Evropsko sodišče dragoceno

Evropsko sodišče za človekove pravice je sodišče Sveta Evrope, jurisdikcijo ima nad državami članicami, to je skupno neverjetnih 830 milijonov ljudi. Kakšna bo njegova prihodnja vloga, je vprašanje, ki si ga mnogi zastavljajo. Sodnik iz Slovenije je bil vrsto let Boštjan M. Zupančič, njegov mandat se je začel leta 1998, končal pa leta 2015. Sam pravi, da je prihodnja vloga sodišča odvisna od posameznih držav in ugleda sodišča ter tudi samih sodb, katerih kvaliteta pa z leti pada.


Dva primera ponarejenih diplom v slovenskem zdravstvu

V izolski bolnišnici je pripravništvo opravljala zdravnica s ponarejeno diplomo mariborske medicinske fakultete. Razkritje medijev je razburilo javnost. V zdravniški zbornici so nam zatrdili, da gre za osamljen primer. Na pristojnem ministrstvu so poudarili, da sistem zagotavlja dovolj varovalk.


Evropsko pomoč najbolj ogroženim pomaga deliti tudi Slovenska Karitas

Najbolj ogroženi v naši državi tudi letos lahko računajo na pomoč iz posebnega sklada Evropske unije. Nad tem pri nas bdi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je šlo v nakup dobrih 4.000 ton različnih izdelkov, kot so moka, testenine, riž, mleko, olje in konzervirana zelenjava. To med drugim pomagajo deliti pri Slovenske Karitas. O tem smo govorili s strokovno sodelavko Jano Flajs.


Kdo bo v Sodnem svetu zasedel mesto Verice Trstenjak?

Kot je znano, mora Državni zbor zapolniti mesto v Sodnem svetu, saj je decembra lani odstopila ena od članov, profesorica za evropsko pravo in nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije Verica Trstenjak. Tedaj je opozorila, da je obravnava vseh relevantnih problematik na Sodnem svetu zaradi načina dela nemogoča. Predsednik republike Borut Pahor je za imenovanje novega člana predlagal dva kandidata, Borisa Ostruha in Sašo Preliča, ki sta se v sredo predstavila javnosti.


Ustanovljen zavod Katoliška mladina

Slovenska škofovska konferenca je ustanovila Urad za mlade, ki bo koordiniral področje mladinske pastorale v Sloveniji. Skrbel bo za medsebojno povezanost vseh katoliških mladinskih organizacij s Slovensko škofovsko konferenco, državo in mednarodnimi organizacijami. Ustanovili pa so tudi zavod Katoliška mladina.


Ustavni sodniki za izhodišče pri odločanju o skrbništvu otrok vzeli zakon, ki še ne velja

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerij, ki ureja vprašanje skupnega varstva in vzgoje otrok. Odločitev je oprlo tudi na nov družinski zakonik, ki sploh še ni začel veljati. Ustavna sodnika Katja Šugman Stubbs in Klemen Jaklič menita, da gre za napako.


Se bo Bruselj usmilil naših birokratov?

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager bo še ta mesec obiskala Slovenijo. S finančnim ministrom naše države Andrejem Bertoncljem naj bi med drugim govorila o odprtih vprašanjih v postopku prodaje NLB.


Sodba zoper duhovnika razveljavljena

Vrhovno sodišče je razveljavilo obsodilno sodbo, s katero je višje sodišče duhovnika Franca Klopčiča obsodilo na štiriletno zaporno kazen. Tožilstvo mu je očitalo spolno zlorabo, čeprav je dekle dogodek opisalo, kot bi se dogajal v sanjah. Odvetnik Jože Hribernik je odločitev vrhovnega sodišča v izjavi za Radio Ognjišče pozdravil.


Cvikl v Markovcih o pomenu vizitacij in srečevanjih z lokalno skupnostjo

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v začetku februarja s sveto mašo v cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju začel vizitacije župnij v ptujsko - ormoški naddekaniji. V njo spadajo dekanije Ptuj, Velika Nedelja in Zavrč, nadškof pa bo ob tej priložnosti obiskal kar 27 župnij na tem območju. Srečuje se tudi z župani tamkajšnjih občin ter obiskuje nekatere zavode in društva. Mi smo nadškofa ujeli v župniji Sveti Marko niže Ptuja oziroma v Markovcih.


Novejše novice | Starejše novice