Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

V NSi poudarjajo: Zdaj je čas!

Slovenija | 17.02.2018, 18:00

Zdaj je čas. Tako so v NSi poimenovali programsko konferenco, ki so jo danes pripravili v Ljubljani. Vršilec dolžnosti predsednika stranke Matej Tonin je predstavil osnutek volilnega programa, med ključnimi prednostnimi nalogami je poudaril višje plače, hitrejše zdravljenje in učinkovito pravosodje. Zatrdil je še, da ima stranka lastno identiteto, a to ne izključuje sodelovanja.

Tonin je prepričan, da je najprej treba postaviti merljive cilje. V NSi tako želijo, da bi se Slovenija uvrstila med 15 najboljših držav po kakovosti življenja. Za dosego tega cilja, ki je kar oddaljen, saj je Slovenija trenutno na 36. mestu, bo po njegovih besedah treba nasloviti tri ključne izzive: staranje prebivalstva, visok javni dolg in okorno poslovno okolje. Kot je dodal, imajo v NSi odgovore nanje, zajeli so jih v 10 točkah volilnega programa. Prva temelji na višjih plačah, ki bi jih dosegli z višjo splošno dohodninsko olajšavo, razvojno kapico in ukinitvijo 50-odstotne dohodninske stopnje. Želijo zvišati tudi pokojnine, prav tako bi si prizadevali za varnejše zaposlitve. Med prednostnimi nalogami je prav tako hitrejše zdravljenje, k čemur bi med drugim pripomogli z odpravo monopola Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in s svobodno izbiro izvajalca zdravljenja. V NSi želijo v državo privabiti nove naložbe, med drugim s poenostavitvijo gradbene zakonodaje. Zavzemajo se za učinkovito administracijo, ki bi temeljila na več odgovornosti uradnikov in digitalizaciji storitev. Prav tako je pomembna točka učinkovito pravosodje, ki bi kriminalce strpalo v zapor. Tonin je omenil še ustvarjanje pogojev za več otrok, uporabno znanje, ki bi temeljilo na kakovosti in povezavi izobraževanja z gospodarstvom, ter mir in varnost, med drugim z obnovo obrambnega resorja in dejavnejšo zunanjo politiko.

Tonin je prepričan, da je program NSi najboljši. "V čem je naš program bistveno drugačen od programa ostalih strank, predvsem novo nastajajočih, hitrih strank. Te nove stranke vztrajajo predvsem pri parolah, NSi pa gre v globino, gre v detajle," je poudaril. Končno besedilo bo po razpravi znotraj NSi oblikovano v nekaj tednih. Prednostne naloge bodo tudi temelj za morebitno povolilno strankarsko povezovanje, ne glede na to, ali bodo vstopili v koalicijo. "Zavedamo se, da vsega sami ne moremo uresničiti. Zato potrebujemo zaveznike v parlamentu. Potrebujemo podporo vsaj 46 različnih poslancev." Tonin tudi zato ne želi zapirati vrat nikomur. "A naj zelo jasno povem, da NSi ne bo nikoli figov list ne levim ne desnim," je bil odločen. Čeprav se slovenska po njegovi oceni velikokrat osredotoča na razlike, so njegovi nedavni neformalni pogovori z vodji nekaterih strank pokazali, da je mogoče poiskati ogromno pozitivnih skupnih točk.

Del programske konference NSi je bilo omizje, na katerem so gostje govorili o rešitvah za posamezna področja. Pravnik Matej Avbelj je med drugim poudaril, da neodvisnost sodstva ne stoji na čredni enotnosti, ampak na neodvisnem in sposobnem posamezniku. Zdravnik Alojz Ihan je prepričan, da mora politika urediti zavarovalnice. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh se je zavzel za fleksibilnejšo zakonodajo, ki bi podjetnikom omogočala večjo konkurenčnost. Izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novković je opozoril, da zaradi visoke zadolženosti preti nevarnost, da se bomo v primeru vnovične finančne krize težko pobrali.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...