Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Pregled domačih dogodkov od petka, 9. februarja, do petka, 16. februarja

Slovenija | 17.02.2018, 08:22 Tanja Dominko

Minuli teden je bil obarvan s stavkovnim valom, informativnimi dnevi, pustnim dogajanjem, ki je bilo po zaslugi Radia Ognjišče zelo dobrodelno obarvano, dobili smo novo pošiljko snega, predvsem pa so se nam usta razlezla v nasmeh v četrtek, ko je biatlonec Jakov Fak Sloveniji prislužil prvo medaljo na tokratnih olimpijskih igrah. Srebro mu je okoli vratu nadel princ Albert.

Minuli konec tedna je bil za nekatere pustno norčav, za druge pa še kako resen, saj so potekali informativni dnevi tako na srednjih šolah, gimnazijah kot na fakultetah. Bodoči dijaki in študenti so se tako seznanili s programi, na katerih želijo nadaljevati šolanje. Za bodoče študente je letos na voljo 18 tisoč 481 mest, za dijake 23 tisoč 644. Vrata so odprle tudi katoliške gimnazije in tudi katoliški inštitut, ki vpisuje študente na Fakulteto za poslovne vede, in sicer na univerzitetni, magistrski in doktorski študij. V Zavodu sv. Stanislava je bil minuli teden tudi v znamenju menjave na čelu zavoda. V petek je namreč dr. Roman Globokar direktorski stolček prepustil svojemu nasledniku Tonetu Česnu.

Slovo od zavoda je bilo ganljivo, pri maši se je v petek opoldne zbrala velika množica sodelavcev, prijateljev in tudi otrok, ki obiskujejo osnovno šolo in gimnazijo. Sveto mašo je daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Hvaležni smo dr. Romanu Globokarju tudi sodelavci Radia Ognjišče, saj smo vsa ta leta brez težav v zavodskih prostorih gostovali in pripravljali različne prireditve. Ena tradicionalnih je bila tudi na pustno soboto, takoimenovano Pustno iskrico Radio Ognjišče skupaj z Misijonskim središčem Slovenije pripravlja že 16 let. Za hišo otrok v Ukrajini smo do torka zbrali dobrih 100 tisoč evrov in s. Marta Meško je bila vsa iz sebe od hvaležnosti.

Na pustno soboto so tudi druga mesta in vasi preplavile maškare, pustne prireditve pa so vrhunec dočakale v nedeljo, ko so se zvrstile tiste najbolj množične in tradicionalne. Največ obiskovalcev, okoli 60 tisoč, se je zabavalo na Ptuju, kjer je v okviru 58. Kurentovanja potekala mednarodna karnevalska povorka. V Cerknici se je na Butalski veselici zbralo okoli 15 tisoč ljudi. Živahno je bilo tudi v Cerknem, kjer je na 62. Laufariji pustovalo okoli 2 tisoč ljudi.

Politika in gospodarstvo

V ponedeljek se je začela stavka policistov in zaposlenih na notranjem ministrstvu. Potem ko so bila v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri ostalih pooblaščenih uradnih osebah, policisti opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, zato da je poklic policista ponovno razvrednoten. Simbolično so protestni shod začeli pred poslopjem vlade. Opremljeni s piščalkami, trobljami in bobnom so vlado glasno opozorili nase in ji tudi s simbolično gesto - zatisnjenimi ušesi - sporočili, da tako, kot ona ne sliši njih, tudi sami nje od tega trenutka ne slišijo več. Čeprav je minister za javno upravo Boris Koprivnikar odsoten, so mu dali jasno vedeti, da je skrajni čas za spremembe.

Stavka bo trajala bo do izpolnitve zahtev. Je pa sicer zakonsko omejena, saj so dolžni poskrbeti za varovanje življenja in varnosti ljudi ter premoženja, preiskovati kazniva dejanja, vzdrževati javni red ter izvajati nadzor državne meje.

V torek so opozorilno dveurno stavko pripravili zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu. Tudi oni so zahtevali dvig plač, višje plačilo dela na praznik, v nedeljo in ponoči ter ustrezno ureditev drugih dodatkov za manj ugodne delovne pogoje. Po podatkih sindikatov se je stavki pridružilo od 20 do 25 tisoč zaposlenih. Vladi so sporočili, da bodo, če bo treba, stavko še zaostrili. Kot je v pogovoru za Radio Ognjišče povedala predsednica Sindikata zdravstvene nege Jelka Mlakar, bodo najprej začeli delati samo toliko, kolikor je predvideno, soglasij za delo prek delovnega časa ne bo več. To se bo poznalo že tretji ali pa četrti teden, ko sester in drugih zaposlenih v zavodih ne bo, saj bodo že izpolnile predvideno mesečno kvoto ur.

V sredo pa so nato stavkali še zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Po navedbah Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je stavkalo prek 40 tisoč zaposlenih, zaprtih je bilo 95 odstotkov šol. Zahteve po višjih plačah so izrazili tudi na shodu Ljubljani, ki se ga je po navedbah sindikata udeležilo okoli 20.000 ljudi. Sindikat Sviz od vlade pričakuje dvig plač za dva do tri plačne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo.

Zbrane je na Kongresnem trgu med drugimi nagovoril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, ki je opozoril ne neenak položaj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju glede na primerljive poklice. Če v treh tednih na pogajanjih z vlado ne bo preboja, bodo šolniki 14. marca znova stavkali.

Vlada je sicer ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju v četrtek podelila mandat, da se s sindikati javnega sektorja o njihovih zahtevah izpogaja v okviru splošnega enoodstotnega dviga plačne mase, ki sicer znaša 3,5 milijarde evrov letno. Sindikalni pogajalec Branimir Štrukelj je to označil za provokacijo in bizarno odločitev, Koprivnikar pa je v petek nato dejal, da želi, da ga vlada zamenja na čelu pogajalske skupine. Pomlad bo še vroča, naš sogovornik v oddaji Spoznanje več, predsodek manj dr. Žiga Turk pa meni, da med strankami poteka ogorčen boj za volilne glasove javnega sektorja.

Mnenja o upravičenosti stavk so različna. Tako direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novković kot izvršnim direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič sta v oddaji Pogovor o poudarila, da je stavka neupravičena in da vseh apetitov javnega sektorja zasebni ne bo prenesel. Kot je dejal Hribar Milič se boji, da bo na koncu prišlo do kompromisa, ki bo v tem trenutku za Slovenijo nesprejemljiv in predrag, saj v Sloveniji za plače javnega sektorja namenjamo 11,5 odstotka BDP, medtem ko je povprečje EU 10 odstotkov.

"Zelo malo se govori o posledicah, tudi premalo o vzrokih. Lahko je upravičevati stavko s prikazovanjem nekaterih res slabo plačanih javnih uslužbencev pri tem pa zamolčati, koliko v Sloveniji namenjamo za javni sektor v primerjavi z drugimi državami EU ali pa srednje evropskimi, s katerimi bi se morali bolje primerjati. In to, da bomo morali sedaj dati več za javni sektor pomeni, da bomo morali nekje drugje vzeti, kar pomeni, da prihaja do novega prerazporejanja in zaradi tega menim, da so posledice te stavke lahko zelo neugodne za nadaljnji razvoj Slovenije."

Podobno ocenjuje tudi Novković, ki je še dodal, da bodo morali zaradi nerealnih zahtev, ki se pojavljajo pri stavkah na koncu račun za to plačali tudi člani sindikatov v podjetjih. "Namreč, če pride do uresničitve vsaj deloma teh zahtev, potem sta verjetno možnosti v kolikor pride še do kakšne krize - vemo pa, da čez leto, dve ali tri se to lahko zgodi, bo posledica tega to, da se bomo morali bolj zadolževati, kot bi se sicer ali pa bomo morali dvigniti davke. To posledično pomeni manj denarja v podjetjih in manj denarja za plače v podjetjih."

Da je v vladnih strankah napeto, ni nobenega dvoma. Vse so namreč v nizkem štartu pred volilnim poletjem. V četrtek so o stanju v koaliciji razpravljali koalicijski partnerji. Od vlade, ki ni uspešna, se skušata distancirati DESUS in SD, pravita, da je koalicija le še na papirju, čeprav je jasno, da vlade še zdaleč ne sestavlja le SMC in da grehi niso samo njeni. Tudi podpora stavki s strani posameznih političnih strank, ki so tudi vladne, je tako sila smešna.

Ena od večjih državnih ustanov UKC Ljubljana je v sredo dobila novega direktorja. Svet zavoda je imenoval Aleša Šabedra, ki je zavod vodil že kot v. d. od začetka leta. Ključni izziv vidi v sanaciji in uravnoteženem poslovanju UKC. Kot svoje prioritete je naštel še graditev zaupanja bolnikov, ureditev področja informatike ter učinkovitejšo in boljšo organizacijo dela v UKC. Soglasje k imenovanju mora dati še ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, a dvomov v njeno privolitev ni.

Izboljšanje dela bo letos tudi ena od prioritet slovenskega sodstva, in sicer na področju kazenskih postopkov. Kot je na slovesnosti ob odprtju sodnega leta dejal predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, lani namreč niso uspeli doseči želenih rezultatov na tem področju. Povečuje se število nerešenih zadev in čas reševanja. Med pomembne prioritete je uvrstil tudi postopkovno pravičnost.

Državni zbor je v torek sprejel novelo zakona o izvršbi in zavarovanju. Ta prinaša omejitve pri izvršbi na nepremičnine, v katerih živijo dolžniki, katerih dolg ni visok. Tako bo morda v prihodnje manj zgodb o deložacijah zaradi nekaj sto evrov dolga.

Kultura

Predsednik republike Borut Pahor je v četrtek vročil jabolko navdiha učiteljicama na ljubljanski Osnovni šoli Bičevje Bernardi Avsenik in Alenki Fajfar Gnezda. Pod njunim mentorstvom je namreč skupina učencev posnela na mednarodnih festivalih nagrajena dokumentarna filma o človekovih pravicah in sprejemanju raznolikosti.

Film z naslovom Majhen korak za človeka, velik nasmeh za človeštvo na temo trajnostnega razvoja in človekovih pravic nas prepričuje, da lahko vsak človek prispeva svoj dragoceni del, da bo prihodnost boljša in lepša za vse. Z odkritosrčnimi zgodbami nastopajočih so se poistovetili gledalci po vsem svetu, film pa je prejel številna priznanja in nagrade, med katerimi najbolj izstopa mednarodna nagrada odličnosti leta 2016 na Mednarodnem festivalu dokumentarnega in kratkega filma in komedije na Baliju v Indoneziji. Film so v ponedeljek predstavili v državnem zboru.

Šport

Za sijajno novico tega tedna je poskrbel biatlonec Jakov Fak, ki je na olimpijskih igrah v Pyeongchangu Sloveniji priboril srebrno kolajno na 20-kilometrski posamični tekmi. Za Faka je to druga olimpijska kolajna, pred osmimi leti v Vancouvru je bron osvojil še v hrvaškem dresu. "Občutki so fantastični, to je nekaj za kar se splača delati vso življenje, ne samo eno ali štiri leta. Na odru sem razmišljal, skozi kaj sem moral vse iti, o dobrih in slabih stvareh, vse tiste slabe pa ob takih dogodkih zbledijo. Spomnil sem se tudi svoje prve kolajne, saj je bila tudi tista trdo prigarana," so bile prve besede Faka.

Tridestletni biatlonec je prejel ogromno čestitk iz Slovenije in Hrvaške, čestitali so mu domači in pa tudi prijatelji iz Mrkoplja v Gorskem KotarjU, od koder izhaja.

Za drugo presenečenje olimpijskih iger so poskrbeli hokejisti, ki so v prvem krogu predtekmovalne skupine B presenetljivo premagali ZDA s 3:2. Junak tekme je bil kapetan Jan Muršak z dvema goloma, tudi odločilnim v podaljšku.

V nadaljevanju sicer igra ni bila več tako pravljična, saj je bila Rusija za slovensko hokejsko reprezentanco premočna, nadvladala jo je z 8:2.

 

 

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.