Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:46

Antauer ne vidi dodatne možnosti obremenjevanja gospodarstva

Delo, delavci
Foto © CTV

Minuli teden so zaznamovale kar tri stavke. V ponedeljek so začeli policisti, ki s stavkajo že peti dan. V torek je bila dvourna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo pa so stavkali še v vzgoji in izobraževanju. O tem, kdo je odnesel več, vlada ali sindikati javnega sektorja smo vprašali generalnega sekretarja Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igorja Antauerja.

"Bojim se, da noben ni odnesel več, pravzaprav bo to imelo posledice za celo družbo. Moram reči, da je legitimna pravica sindikatov, da stavkajo, je pa legitimna pravica pa tudi zakonska obveznost države, da skrbi za blagostanje celotne družbe in da prepreči vsako dodatno obremenjevanje gospodarstva in tudi državljanov zaradi zahtev, ki jih nekdo ima," je dejal Antauer.

Na vprašanje, ali lahko pričakujemo v prihodnje zaradi vladnih obljub sindikatom dodatne davke, je sogovornik poudaril: "Moram reči, da ta trenutek ne vidim dodatne možnosti obremenjevanja gospodarstva iz preprostega razloga, ker je naš proračun še vedno precej zadolžen. Treba je servisirati dolg, še vedno se zadolžujemo zato, da lahko odplačujemo obveznosti, ki so bile sprejete. Tako, da jaz ne vidim kakšnega večjega manevrskega prostora v državnem proračunu in če bo nekdo sedaj obljubil nekaj več kot je mogoče realizirati potem bo prav gotovo prišlo do dodatnega obremenjevanja tako gospodarstva kakor tudi državljanov."

Antauer je bil kritičen tudi do prekinjenega socialnega dialoga. Več o tem pa prisluhnite v pogovoru nad novico.


Ne spreglejte: