Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 02:13

Migracijski pritisk ne pojenja, o tem se bo treba v prihodnje veliko pogovarjati

migranti, Brežice
Foto © www.brezice.si

Migracijski pritisk, ki ne pojenja, bo v prihodnje ena od tem, o katerih se bo treba veliko pogovarjati. Tako je v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa iz SDS ob začetku redne februarske seje ugotavljala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Po njenih besedah je zaskrbljujoč podatek, da smo v Sloveniji lani beležili 80 odstotkov več nezakonitih prehodov meje. Grims je na to opozoril že na nedavni seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je medtem znova predlagal razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi kvot. Kot je poudaril, bi ga lahko izvedli hkrati z volitvami v hram demokracije.

Grims je v svojem poslanskem vprašanju Györkös Žnidarjevi najprej spomnil na vnovično oživljanje tako imenovane balkanske migracijske poti in krepitev toka nezakonitih prebežnikov v Slovenijo z juga - iz Srbije po najkrajši možni poti čez Hrvaško in nato prek reke Kolpe v Belo Krajino. Tam so delno postavljene ograje. Kot kaže, služijo namenu. "Praktično komaj kakšen odstotek nezakonitih migrantov gre prek ograje, več kot 95 odstotkov jih gre čez mejo tam, kjer te ograje ni. Ljudje, ki so prej aktivno nasprotovali postavitvi te ograje, zdaj kličejo v državni zbor, naj nekaj storimo, naj se postavi dodatna ograja, naj se še dodatno poskrbi za varnost ljudi tudi na ta način."

Györkös Žnidarjeva je pojasnila, da so načrti stopnjevanja ukrepanja pripravljeni. S sodelavci prav tako še naprej kljub nasprotovanju nekaterih lokalnih skupnosti namenja posebno pozornost vzdrževanju in postavljanju tehničnih ovir. "Dejstvo je, da s temi tehničnimi sredstvi pač dopolnjujemo delo policistov, ki na zeleni meji ne morejo v celoti fizično pokriti celotne meje." Ta sicer spremlja dogajanje na slovensko-hrvaški meji, odrejena ji je bila tudi dodatna pomoč. "Dejstvo je, da zunanja meja Evropske unije ne bi smela biti porozna, ker je učinkovito varovanje teh meja nujni predpogoj za dobro delovanje schengna." Györkös Žnidarjeva je zagotovila, da Slovenija spremlja razmere tudi na meji z Italijo, policiji obeh držav sta se dogovorili za sprotno obveščanje.

Da bi prav pri naših zahodnih sosedih na bližnjih volitvah utegnile zmagati stranke in gibanja, ki napovedujejo izgon nezakonitih prebežnikov, je, tako kot Grims, opozoril Čuš. Spomnil je na to, kako je že na začetku svoje meje zavarovala višegrajska četverica, zdaj se temu pridružuje Avstrija. Po njegovih ocenah kvotam nasprotuje vse več držav v Evropski uniji, vprašanje časa je, tako je dodal, kdaj bodo padle. Tudi zato meni, da bi bilo razpisati posvetovalni referendum o tem, predlog je znova vložil v državni zbor, pričakuje, da bi državljani večinsko glasovali za njihovo zavrnitev.


Ne spreglejte: