Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Več deset tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s stavko zahteva višje plače

Slovenija | 14.02.2018, 14:44 Andrej Šinko

V več kot tisoč javnih vrtcih, šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih stavka 40.000 zaposlenih. Približno 20.000, pa se jih je po navedbah sindikata, opoldne udeležilo protestnega shoda v Ljubljani, kjer so zahtevali dvig plač in izrazili še nekatere druge finančne zahteve. V večini izobraževalnih ustanov so danes poskrbeli zgolj za varstvo.

Po stavki policistov in zaposlenih v zdravstvu so danes delo prekinili še zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Po navedbah sindikata Sviz so se stavki pridružili v večini javnih vrtcev ter osnovnih in srednjih šolah, prav tako pa stavkajo v dijaških domovih, glasbenih in višjih šolah.

Številni so se opoldne udeležili protestnega shoda na kongresnem trgu v Ljubljani, kjer so opozarjali na svoj slab položaj in zahtevali višje plače. Spomnimo, da sindikat Sviz od vlade pričakuje dvig plač za dva do tri plačne razrede, ovrednotenje razredniškega dela in višji regres za tiste z minimalno ali nižjo plačo.

Zbrane je na kongresnem trgu med drugimi nagovoril glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, ki je opozoril ne neenak položaj zaposlenih v vzgoji in izobraževanju glede na primerljive poklice. Opozoril je, da pristojni ne cenijo njihovega dela, kar se vidi tudi pri njihovih plačah, ki so nižje glede na primerljive poklice v drugih delih javnega sektorja. Štrukelj je poudaril, da če vlada ne bo pristala na njihove zahteve, lahko 14. marca pričakuje novo splošno stavko v vzgoji in izobraževanju.

Kako pa je potekala današnja stavka?

V izobraževalnih ustanovah so že pred stavko o njej obvestili starše in jih pozvali, da otroci ostanejo doma. Starši so v veliki večini to upoštevali in sami poskrbeli za varstvo, v šole in vrtce pa naj bi tako danes prišlo zgolj 4000 otrok. V šolah tako ni bilo pouka, za otroke so zagotovili le varstvo, tudi v vrtcih, kjer so ponekod organizirali le dežurne enote, pa je bil izobraževalni program okrnjen.

Staršem so pomoč ponudile tudi nekatere druge ustanove, tako je na primer Raziskovalno-izobraževalno središče v dvorcu Rakičan danes ponudilo možnost varstva otrokom iz Pomurja.

V peščici zavodov, kjer so stavkali že 24. januarja v sklopu stavke v različnih dejavnostih javnega sektorja, danes niso stavkali. Prav tako stavke ni bilo v zasebnih izobraževalnih zavodih.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...