Alen SalihovićAlen Salihović

Družinske zdravnike čakajo težke odločitve, Muževič kritičen do vlade

Slovenija | 13.02.2018, 18:43

Zdravniška zbornica Slovenije in Sindikat družinskih zdravnikov Praktikum sta na nogah. Vlada je namreč v splošnem dogovoru o obsegu letošnjih zdravstvenih programov med drugim predvidela denarno kazen za zdravnike na primarni ravni, ki bodo bolnika neupravičeno napotili na specialistični pregled. Določbo je sprejela brez kakršnihkoli pogovorov v predhodnem sprejemanju dokumenta. V zbornici in omenjenem sindikatu so prepričani, da poteza ni zakonita, vlado pozivajo k razveljavitvi te točke, čeprav dodajajo, da je že povzročila škodo.

Po pojasnilih ministrstva za zdravje bi zaračunavanje storitev na sekundarni ravni družinskim zdravnikom, ki bi bolnike k specialistu napotili neupravičeno, zmanjšalo število takšnih ravnanj in omogočilo hitrejši dostop do preiskav tistim, ki jih nujno potrebujejo. "V tem primeru sta kršena vsaj dva zakona. Eden je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki prepoveduje vladi, da bi sama dajala določbe v splošni dogovor. Priti mora do pogovora med vsemi partnerji, med drugim Zdravniško zbornico Slovenije, Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tega vlada v tem primeru ni storila, to je naknadno vnesla v splošni dogovor. Drugi zakon, ki ga krši, je bistveno bolj pomemben, to je zakon o pacientovih pravicah," je za naš radio poudaril predsednik Sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič.

Bolniki imajo pravico, da jih osebni zdravniki napotijo na nadaljnje preiskave

Po besedah državne sekretarke Ane Medved na ministrstvu za zdravje ne želijo kaznovati ali iskati dlake v jajcu, ampak preprečiti nekatere ekscese. Kot je dodala, bodo takšen režim letos izvajali le na področju revmatologije, morda tudi na področju urgentne medicine, če bodo uspeli uskladiti merila in smernice. Da je te nemogoče oblikovati enoznačno, so opozorili v zbornici. Muževič se je strinjal. "Bolniki imajo pravico, da jih osebni zdravniki napotijo na nadaljnje preiskave. Ti morajo po zakonu upoštevati ne le strokovna priporočila, ampak tudi posebne okoliščine, ki jih določijo na podlagi poznavanja človeka, njegovih ostalih bolezni in njegovega socioekonomskega položaja. Tega ni mogoče ukalupiti. Če bi bilo to mogoče, ne bi zdravili ljudi, ampak stroje, pri tem ne bi potrebovali zdravnikov, ampak bi imeli algoritme, ki bi razporejali bolnike glede na to, kaj bi pokazale smernice."

Ukrep je nor, ne poznajo ga nikjer v razvitem svetu

Po Muževičevem mnenju ukrep deli državljane v dve kategoriji - na tiste, ki imajo srečo, da sodijo v algoritem napotitev, in na tiste, ki so prav tako lahko hudo bolni, a ne sodijo vanj. "Ti ne bodo prišli do specialista, razen če bodo imeli denar, da si ga bodo privoščili samoplačniško. Ukrep je nor, ne poznajo ga nikjer v razvitem svetu. To je produkt bolnega uma, ki mu gre le za politične točke, da bi na papirju zmanjšal čakalne dobe - četudi na račun življenj ljudi," je bil oster Muževič.

Tudi če si vlada premisli, je zaupanje med bolniki in zdravniki porušeno

Zdravniška zbornica Slovenije je vlado pozvala, naj si premisli. A zaupanje je po Muževičevih besedah že porušeno. "Ljudje so zdaj obveščeni, da ukrep velja. Ne spremljajo natančno, ali bo vlada naredila korak nazaj ali ne. Večina zdravnikov tako ali tako ne bo upoštevala tega nezakonitega ukrepa vlade, a bolniki tega ne bodo vedeli. Če ne bodo dobili napotnice, ker je res ne potrebujejo, bodo morda vseeno mislili, da jim želijo zdravniki odtujiti napotnico, ker je vlada zagrozila s kaznimi. Vlada je tako vnesla senco dvoma v odnos med bolnikom in zdravnikom." Muževič ocenjuje, da škode ni mogoče popraviti. "Samo upam, da se bo zgodba te nesrečne vlade in njenega ministrstva za zdravje čim hitreje končala - za zdravje ljudi," je bil kritičen v pogovoru za Radio Ognjišče.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...