Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dr. Juhant v programskem svetu RTV: Trudil se bom za dialog ob verskih vprašanjih

Slovenija | 13.02.2018, 17:52

Programski svet RTV Slovenija je na prvi seji v novem štiriletnem mandatu za svojega predsednika izvolil Cirila Baškoviča. Njegov protikandidat za to funkcijo Marjan Dora je postal njegov namestnik. Med 29 člani tega organa nacionalne radiotelevizije je tudi zaslužni profesor ljubljanske teološke fakultete dr. Janez Juhant. Skupaj s častnim škofom Evangeličanske Cerkve v Sloveniji Gezom Ernišo bo do leta 2022 zastopal interese verskih skupnosti.

Baškovič je članom programskega sveta RTV Slovenija predstavil svojo vizijo. Po njegovem mora biti ta organ nacionalne radiotelevizije kritično konstruktiven v odnosu do vodstva javnega zavoda, da bo šla hiša čim bolje naprej. "Nič ne pomaga oziroma nič ne koristi tisti, ki ni kritičen do slabosti in do tistega, kar je dobro, a bi lahko bilo še boljše, ter se ni pripravljen odprto soočati s problemi, ki otežujejo delanje dobrega programa," je bil jasen.

Da je med aktualnimi izzivi RTV Slovenija poleg ureditve finančnega stanja tudi opredelitev vloge vere v programih nacionalne radiotelevizije, je za naš radio poudaril dr. Juhant. "Mislim, da so na tem področju odprti marsikateri problemi, s katerimi se bomo morali prisebno, zavzeto in dejavno soočiti, da bodo zadeve urejene tako, da bodo mednarodno primerljive." Dr. Juhant se zaveda, da je beseda enega programskega svetnika v primerjavi z ostalimi 28 relativno majhna. "Skušal bom po svojih močeh ne le uveljavljati interese vernih katoličanov, ostalih kristjanov in različnih veroizpovedi, ampak tudi vzpostaviti podlago za dialog pri teh vprašanjih, ki so pomembna za posameznike in narod kot celoto. Verjamem, da je vera eden od temeljnih dejavnikov človeka, zato je treba v tem smislu vzgajati drug drugega. Nacionalna televizija in radio imata pri tem zelo pomembno vlogo."

Poleg interesov verskih skupnosti so v programskem svetu RTV Slovenija zastopani tudi interesi civilne družbe, ob Dori so njeni predstavniki Marija Aleš, Lado Ambrožič, Branka Bezeljak, Alojz Bogataj, Matjaž Juhart, Matej Košir, Žiga Kušar, Damir Orehovec, Marija Matilda Orešnik Ocvirk, Matevž Podjed, Mitja Rotovnik, Gašper Salobir, Jelka Stergel, Jaroslav Skrušny in Matej Weissenbach. Med člani so prav tako predstavnik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Janko Kos, predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti Maurizio Tremul in Zsuzsanna Bači ter predstavniki zaposlenih na nacionalni radioteleviziji Viki Twrdy (informativna dejavnost), Sašo Hribar (kulturno-umetniška dejavnost) in Robert Pajek (tehnična dejavnost). Pet programskih svetnikov so predlagale politične stranke. Poleg Baškoviča, ki je bil kandidat SD, so to še Petra Ložar, Jože Poglajen, Igor Prodnik in Vesna Ugrinovski.

Da je v korist nekaterih od političnih strank izrazito in ekstremno pristranski informativni program javnega zavoda, opozarjajo v SDS. Poslanska skupina največje opozicijske stranke je tudi zato zahtevala sklic nujne seje parlamentarnega odbora za kulturo. Programski svet nacionalne radiotelevizije o tem na prvi seji ni razpravljal. "Nacionalna televizija in radio bi morala v tem smislu igrati vlogo kritičnega in nepristranskega opazovalca teh dogajanj ter s tem kritičnega promotorja vseh političnih strank in političnega življenja, prav tako pa spodbujevalca, da bo to po ustavnih demokratičnih pravilih potekalo čim bolj korektno," je v pogovoru za naš radio menil dr. Juhant.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...