Ljubljana, četrtek, 17. januar 2019, 20:12

Tonin na srečanju z Janšo o sodelovanju med SDS in NSi

Državni zbor
Foto © www.dz-rs.si

Novi predsedujoči NSi Matej Tonin se je včeraj srečal s prvakom SDS Janezom Janšo. Predstavnika strank sta sporočila, da je bil pogovor zelo iskren in poudarila, da bosta stranki na prihajajočih državnozborskih volitvah sodelovali vsaka s svojo listo. Tonin se je pred tem srečal s predsednikom SMC in premierjem Mirom Cerarjem, ob tem pa dejal, da dopušča možnost za sodelovanje med strankama v prihodnje.

Po skoraj uro in pol dolgem srečanju sta Tonin in Janša sporočila, da je bil pogovor zelo iskren, a hkrati trd in oster. »V preteklih letih je bilo na račun enih in drugih izrečenih precej ostrih in težkih besed. Dialog je začetek vsega. Tudi če se pogovarjamo o tem, je treba diplomatski jezik dati na stran in si v obraz resnično povedati vse, kar nam leži na duši. Danes sva to naredila,« je pojasnil Tonin in poudaril, da predvolilne koalicije med strankama ne bo, ampak bo vsaka sama nastopila na prihajajočih parlamentarnih volitvah.

V NSi in SDS so sicer odprti za sodelovanje po volitvah v morebitni skupni koaliciji. »Samo v sodelovanju strank, ki so vključene v isto družino evropskih strank, ki so po izvoru ali po programu s svojimi koreninami v času slovenske osamosvojitve, času, ki je Slovence združil, je dobra prihodnost za slovensko politiko,« je dejal Janša in dodal, da so rezultati glasovanja o pomembnih zakonih v državnem zboru v tem mandatu pokazali več podobnosti kot pa razlik med SDS in NSi.

Tonin se je ob robu seje državnega zbora sestal tudi s predsednikom SMC in premierjem Cerarjem, s katerim sta ugotovila, da sta stranki že v tem mandatu večkrat sodelovali. V zvezi z oblikovanjem vlade, pa je Tonin dejal, da je do takrat še dolga pot. »Tudi leta 2014 smo se začeli pogovarjati, pa pogovori niso obrodili sadov v smislu sestavljanja vlade,« je dejal in dodal, da so komunikacijski kanali odprti za morebitno sodelovanje v prihodnje. S Cerarjem sta sicer govorila tudi o izrazito negativnem demografskem trendu, ki bi državi v prihodnosti lahko povzročal resne težave.

Tonin je po prevzemu NSi na pogovore povabil prvake vseh strank, s predsednikom SLS Markom Zidanškom se je sestal pretekli teden, pogovore s Toninom pa sta zavrnili vodstvi DeSUSa in Levice.


Ne spreglejte: