Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 21:00

Novković o neupravičenosti stavk v javnem sektorju in zakaj učiteljica ne bo stavkala

0:00
0:00
Policisti začenjajo s stavko
Foto © www.policija.si

V tednu, ki se je začel stavke pripravlja pet sindikatov javnega sektorja, ki predstavljajo več kot 80 odstotkov vseh sindikalno organiziranih.

Kot prvi so v stavko danes vstopili v policiji. Stavki, ki se je začela ob 7. uri in jo bodo nadaljevali do izpolnitve zahtev se bodo pridružili zaposleni v policiji in notranjem ministrstvu, skupno približno 9000 ljudi. V torek bo sledila dvourna opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu. Skupno na tem področju dela prek 40.000 zaposlenih. V sredo se bo nato začela še splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. Za stavko se je odločilo prek 37.000 zaposlenih in pričakujejo, da jih bo približno toliko v stavki tudi sodelovalo.

Z vprašanjem ali so stavke upravičene in koliko država sploh lahko popusti, smo se obrnili na izvršnega direktorja Kluba slovenskih podjetnikov Gorana Novkovića: »Iz vidika podatkov, ki so javno znani stavka za to, da bi se linearno povečevale plače v jasnem sektorju, ne more biti upravičena. Vsakršen evro, ki bi šel ob takih podatkih, ki jih sedaj poznamo, to pa je, da so tudi plače že sedaj v povprečju bistveno večje kot v gospodarstvu in da produktivnost seveda ni takšna, ki bi to dovoljevala pomeni, da za kakršenkoli evro se dvignejo plače v javnem sektorju, to pomeni bistveno manjše možnostim, da bi se neto plače drugih drugih delovno-aktivnih v državi povečale za recimo davčne reforme drugih ukrepov. Ni korektno, ni tudi razvojno, da bi se to zgodilo. Druga zadeva pa seveda je, v kolikor res želijo odpraviti anomalije tistih, ki imajo izjemno nizke plače, bi se morali vlada in sindikati dogovoriti v okviru zdajšnje mase plač v javnem sektorju. To pomeni nekomu nekaj odvzeti in dati tistim, ki so to zaslužijo iz vidika nekega dostojanstva.«

Na družbenih omrežjih kroži tudi pismo učiteljice Alenke Gortan, ki navaja razloge, zakaj se stavke ne bo udeležila. Stavka je namreč izraz nezadovoljstva zaposlenih z delodajalcem, ki je v primeru šolnikov šolsko ministrstvo. Na plakatu, s katerim sindikalist vabi šolnike, naj se pridružijo stavki, pa lahko opazimo pripis ministrice: JAZ SEM Z VAMI. Zato se Gortanova sprašuje, koga sindikati in ministrica vlečejo za nos. Prepričana je tudi, da učitelje sindikalist skupaj z vladajočo levico izrablja za predvolilno kuhinjo. Obenem se zahteve sindikatov ne nanašajo niti na eno vsebinsko spremembo v šolstvu. Znano je na primer, da so učni načrti prenatrpani. Po besedah učiteljice Alenke Gortan pa bi morala biti visoka gospodarska rast tudi priložnost za znižanje davčnih obremenitev državljanov. Zato v sredo ne bo stavkala.

Ne spreglejte: