Ljubljana, sobota, 24. februar 2018, 05:07

Križev pot po Halasovi zadnji poti

Na Hotizi je včeraj potekal letošnji prvi križev pot. Po poti, po kateri so 16. marca 1945, Božjega služabnika Danijela Halasa peljali v smrt ob reki Muri, se že od leta 2011 verniki zbirajo k molitvi križevega pota ob posebnih znamenjih, križih, ki spominjajo na Jezusovo trpljenje in na trpljenje Božjega služabnika.


Slovenska škofovska konferenca praznuje srebrni jubilej

Na današnji dan mineva 25 let od ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference. S tem je Katoliška cerkev v Sloveniji dobila večjo pravno trdnost in samostojnost. Naslednji korak v spremembah naše cerkvene pokrajine pa je naredil papež Benedikt XVI., ki je 7. aprila 2006 ustanovil tri nove škofije in sicer v Celju, Murski Soboti in Novem mestu. Dotedanjo mariborsko škofijo je povzdignil v nadškofijo in metropolijo. Na novo imenovani škofje so bili maja in junija 2006 tudi umeščeni.


VIDEO: Janša: Slovenijo je treba postaviti na prvo mesto

Slovenska demokratska stranka bo prihodnje leto praznovala 30 let delovanja. Sinoči so tako na Brdu pri Kranju obeležili svoj 29. rojstni dan. Na slavnostni akademiji na kateri so podelili najvišja priznanja stranke za leto 2017, je zbrane nagovoril predsednik stranke Janez Janša. V govoru je izpostavil pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti. Po njegovih besedah je treba Slovenijo postaviti na prvo mesto: "Najprej Slovenija, potem drugi," je dejal Janša.


V Martinju so se spomnili preroditelja Porabja Ivana Camplina

Škofija Murska Sobota je v sodelovanju z župnijo Gornji Petrovci pripravila spominsko slovesnost ob deseti obletnici smrti duhovnika, narodnega buditelja, pesnika in pisatelja Ivana Camplina. Začela se je s kratko molitvijo na pokopališču v Martinju in nadaljevala s sveto mašo v dvorani tamkajšnjega gasilskega doma. Daroval jo je škof ordinarij Peter Štumpf. Sledil je bogat kulturni program.


V NSi poudarjajo: Zdaj je čas!

Zdaj je čas. Tako so v NSi poimenovali programsko konferenco, ki so jo danes pripravili v Ljubljani. Vršilec dolžnosti predsednika stranke Matej Tonin je predstavil osnutek volilnega programa, med ključnimi prednostnimi nalogami je poudaril višje plače, hitrejše zdravljenje in učinkovito pravosodje. Zatrdil je še, da ima stranka lastno identiteto, a to ne izključuje sodelovanja.


Migracijski pritisk ne pojenja, o tem se bo treba v prihodnje veliko pogovarjati

Migracijski pritisk, ki ne pojenja, bo v prihodnje ena od tem, o katerih se bo treba veliko pogovarjati. Tako je v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa iz SDS ob začetku redne februarske seje ugotavljala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Po njenih besedah je zaskrbljujoč podatek, da smo v Sloveniji lani beležili 80 odstotkov več nezakonitih prehodov meje. Grims je na to opozoril že na nedavni seji parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je medtem znova predlagal razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi kvot. Kot je poudaril, bi ga lahko izvedli hkrati z volitvami v hram demokracije.


Pregled domačih dogodkov od petka, 9. februarja, do petka, 16. februarja

Minuli teden je bil obarvan s stavkovnim valom, informativnimi dnevi, pustnim dogajanjem, ki je bilo po zaslugi Radia Ognjišče zelo dobrodelno obarvano, dobili smo novo pošiljko snega, predvsem pa so se nam usta razlezla v nasmeh v četrtek, ko je biatlonec Jakov Fak Sloveniji prislužil prvo medaljo na tokratnih olimpijskih igrah. Srebro mu je okoli vratu nadel princ Albert.


Antauer ne vidi dodatne možnosti obremenjevanja gospodarstva

Minuli teden so zaznamovale kar tri stavke. V ponedeljek so začeli policisti, ki s stavkajo že peti dan. V torek je bila dvourna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo pa so stavkali še v vzgoji in izobraževanju. O tem, kdo je odnesel več, vlada ali sindikati javnega sektorja smo vprašali generalnega sekretarja Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igorja Antauerja.


Slovenska Karitas tudi letos roko ponuja na Juhovzhod

Slovenska Karitas pa v začetku postnega časa začenja že z enajsto dobrodelno akcijo Ne pozabimo. Zbrana sredstva so namenjena za pomoč najrevnejšim družinam, otrokom in starejšim na območjih Jugovzhodne Evrope, ki jim zaradi brezposelnosti, nizkih plač in pokojnin, bolezni in drugih stisk primanjkuje osnovnih dobrin. V lanskem letu smo zbrali 110.535,70 evrov. Z zbranimi sredstvi so podprli programe pomoči v BiH, Srbiji, Makedoniji in Albaniji.


VIDEO: V baziliki Marije Pomagaj postni prt akademske slikarke Maše Bersan Mašuk

Na pepelnično sredo so v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah prvič predstavili postni prt ruske akademske slikarke Maše Bersan Mašuk. Prt je blagoslovil provincialni minister frančiškanov p. Marjan Čuden, ki je pred tem daroval sveto mašo. Pri oltarju se mu je pridružil rektor brezjanske bazilike p. Robert Bahčič.


Novejše novice | Starejše novice