Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 11:59

VIDEO: Umrla je Katarina Bajuk, žena nekdanjega predsednika vlade

Svojo zemeljsko pot je sklenila Katarina Bajuk, žena nekdanjega predsednika vlade, finančnega ministra in predsednika stranke Nova Slovenija, Andreja Bajuka.


Slovenska Karitas: Izkoreninimo revščino do leta 2030!

Na današnji Svetovni dan boja proti revščini Slovenska Karitas poziva kandidate za volitve v Evropski parlament, ki bodo maja naslednje leto, da se zavežejo za boj proti revščini, neenakosti in socialni izključenosti. Prihodnji Evropski parlament bo namreč po njihovem mnenju moral sprejeti ukrepe za zmanjševanje revščine v državah članicah.


Obnovljeni kip nadangela Mihael vrnjen na zvonik cerkve svetega Jurija

Kip nadangela Mihaela po dveh mesecih znova bdi nad Piranom. Na vrh zvonika cerkve svetega Jurija ga je včeraj previdno dvignil helikopter Slovenske vojske. Pred tem je obnovljeni kip varuha mesta konec tedna stal na Tartinijevem trgu, kjer so si ga ljudje lahko ogledali od blizu.


Prodaja NLB naj bi bil končana sredi novembra

Slovenski državni holding in NLB sta danes v skladu z napovedmi objavila namero za prvo javno ponudbo delnic na ljubljanski in londonski borzi. S tem se prodaja še ne bo začela, pač pa bodo kupci lahko naročila za nakup delnic NLB oddali v prvem novembrskem tednu.


FOTO in AVDIO: Nadškof Uran na srečanju kmetov: Norost je imeti za temeljni cilj življenja kopičenje bogastva

Na Ponikvi in Slomu, pri blaženem Antonu Martinu Slomšku, zavetniku slovenskih kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva, se je danes odvijal 15. vseslovenski shod kmetov.


AVDIO: Nadangel Mihael se je vrnil v Piran

Po dveh mesecih in opravljenih restavratorskih delih se je kip nadangela Mihaela slovesno vrnil v Piran, kjer ga je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak. Vse do ponedeljka popoldne bo 250 let star kip iz bakrene pločevine na ogled obiskovalcem na Tartinijevem trgu, nato pa ga bodo znova postavili na vrh zvonika piranske stolnice.


Gibanje Prebudimo Slovenijo odločno v bran p. Strehovcu, novinarju Možini in zgodovinarju Dežmanu

V Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani je dopoldne potekal tradicionalni Zbor kristjanov in ljudi dobre volje.


Razvezani - del telesa Cerkve

Pri sv. Jožefu v Ljubljani poteka 2. vseslovensko srečanje ločenih z naslovom: Nisem se poročil-a, da bi se ločil-a. Sveto mašo je dopoldne daroval nadškof Marjan Turnšek, nato pa je zbrane tudi nagovoril. Pogovoru po skupinah je sledilo kosilo in nato okrogla miza na temo Kdaj je ločitev neizbežna.


Dan paliativne oskrbe - spremljanja umirajočih

Drugo soboto v oktobru obeležujemo dan paliativne oskrbe in hospica, v ospredju katerega je skrb za umirajoče. V Sloveniji ga letos zaznamujejo različni dogodki, ki se vrstijo skozi vest teden. Pri Sv. Jožefu v Celju je bil v ponedeljek na sporedu pogovor o življenju in smrti. Onkološki inštitut je imel strokovni posvet o trenutni paliativni oskrbi bolnikov z rakom. Hiša Ljubhospic je v sodelovanju s Svetovnim etosom pripravila okroglo mizo o odnosu do umiranja s poudarkom na duhovni oskrbi. V Cankarjevem domu je bila v četrtek okrogla miza z naslovom Moč besede v paliativni oskrbi - neslutene razsežnosti.


Od petka do petka

Pretekli teden se je morala Cerkev na Slovenskem soočiti z novimi poskusi napadov na njeno svobodno izražanje in delovanje. Začel se je namreč sodni proces zoper p. dr. Tadeja Strehovca. Slovenija je gostila generalnega sekretarja Nata, premier Marjan Šarec pa je obiskal Bruselj. Medtem se premika pri prodaji NLB in Abanke, dogajanje v zdravstvu pa je zasenčila kriminalistična preiskava zaradi sumov korupcije pri nabavi žilnih opornic.


Novejše novice | Starejše novice