Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:09

Janša: Cerar še vedno ni dojel, kaj se dogaja

0:00
0:00
Janez Janša
Foto © www.sds.si

Predsednik SDS Janez Janša meni, da tudi dogodki v zadnjem času kažejo na to, da se Slovenija vrača nazaj. Pri tem je bil med drugim kritičen do izbire tistih, ki bodo nagrajeni na današnji proslavi ob kulturnem prazniku. Ne strinja se, da nagrajujejo tiste, "ki se norčujejo iz državnih simbolov", je dejal danes na Vrhniki.

V SDS so že na svojem Facebook profilu spomnili, da je dramatičarka in performerka Simona Semenič, ki bo na današnji proslavi ob kulturnem prazniku prejela nagrado Prešernovega sklada, kot umetnica okrog svojega nosečniškega trebuha ovila slovensko zastavo in iz nje izrezala grb.

Janša se je na pogovornem večeru na Vrhniki, ki ga je organiziral tamkajšnji občinski odbor SDS, sicer osredotočil na politično dogajanje v državi. Največja vladna stranka SMC je po njegovih besedah iztrošena, poteka njena "razgradnja", hkrati pa poskus prenosa volivcev k SD. Na volitvah bo po njegovi oceni podobna slika, kot je bila pred volitvami leta 2008. "Ponavlja se isti trik," je dejal.

Zdaj se po Janševem mnenju zdi, kakor da DeSUS in SD sploh nista v vladi, saj kritizirata premierja Mira Cerarja in vlagata svoje zakone. "Cerar še vedno ni dojel, kaj se dogaja," ocenjuje Janša. Tri vladne stranke so si zdaj po njegovih besedah najhujše sovražnice.

Dogajanje po letu 2008, ko je njegovo vlado nasledila vlada Boruta Pahorja, Slovence dela majhne, je prepričan. Samozavest Slovencev se po njegovih besedah "načrtno zbija", deloma tudi zaradi gospodarske krize in velikega povečanja zunanjega dolga. "Če bi bili leta 2007, ko smo prevzeli evro, tako zadolženi kot danes, ne bi izpolnjevali maastrichtskih kriterijev," je opozoril.

Kritičen je bil tudi do zunanje politike. Medtem ko je v EU aktualen brexit, ko članice EU pripravljajo proračune za prihodnja leta, je v DZ že tri tedne glavna tema Palestina, je dejal. "So stvari, ki so popolnoma nelogične," je ocenil.

Več: SDS


Ne spreglejte: