Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:40

Šlibar: Primarij vseh primarijev ne gre nikoli mimo

Bolniški duhovnik Miro Šlibar na obisku
Foto © Bolniška župnija

"Mama bolne hčerke, danes že odrasle, me je čakajoča na vratih sobe nagovorila: Tako sva čakali, da ne bi šel duhovnik mimo!"

V nedeljo bomo v Cerkvi obhajali god Lurške Matere Božje in 26. svetovni dan bolnikov. V Lurdu pa bo minilo 160 let od prvega prikazanja Marije Bernardki. V Sloveniji bodo svete maše v kapelah bolnišnic, osrednje srečanje bolnikov bo na Brezjah, še posebej slovesno pa bo v slovenskem Lurdu, župniji Brestanica.

V narodnem svetišču Marije Pomagaj bo v nedeljo ob 10. uri slovesna romarska maša in srečanje bolnikov s podelitvijo zakramenta bolniškega maziljenja, mašo bo po naših podatkih daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Prav tako ob 10. uri bo slovesno v Brestanici, kjer se spominjajo 110. obletnice začetka gradnje župnijske cerkve lurške Matere Božje. Slovesno sveto mašo bo tam daroval lurški kaplan in odgovorni za bolniško pastoralo pri Slovenski škofovski konferenci msgr. Miro Šlibar.

Pravi, da je po 33 letih spremljanja bolnih v bolnišnici kot duhovnik »hvaležen vsem za njihovo bližino, povezanost s svojci in domačimi ter za sodelovanje z zaposlenimi«. Spomnil se je dogodka na pediatrični kliniki, ko ga je mati bolne hčerke, danes že odrasle, čakajoča na vratih sobe nagovorila, da sta »čakali, da ne bi šel duhovnik mimo«. Ob tem je zagotovil vsem bolnikom in trpečim, da Jezus, »Primarij vseh primarijev«, ne gre nikoli mimo, kakor je Jezusa poimenoval zdravnik. Največjega Zdravnika Jezusa v današnjem evangeliju srečamo ob gobavcu, ki se mu je zasmilil, se ga dotaknil in ga očistil gob.

Mimo ni šla tudi Marija, Jezusova mati, pa tudi papež, pravi Šlibar. Prav sv. papež Janez Pavel II. je leta 1992 uvedel svetovni dan bolnikov ob prazniku Lurške Matere Božje. Tudi mi, poudarja Šlibar, »ne želimo iti mimo bolnih in drugih v preizkušnjah«.

Majhen kamenček v mozaiku je njihovo vsakoletno romanje v Lurd, kamor se ne odpravijo zato, da bi doživeli čudež ozdravljenja, so pa vidni drugačni čudeži, ki jih potrjujejo izpovedi romarjev, je še pred dnevom bolnikov in obletnico Marijinega prikazanja v Lurdu zapisal lurški kaplan.

Zanj osebno pomeni romanje v Lurd vsako leto »veliko napora, pa tudi veselja«. »Vsa priprava. Že ob vpisu povabim vsakega, da zmoli vsak dan zdravomarijo, ki naj poveže vse romarje, pred odhodom v Lurd prijavljeni poskrbijo tudi za osebno devetdevnico. Po romanju pa srečanje z romarji iz Slovenije in Italije v dobrovski cerkvi prvo oktobrsko soboto. In še: vsako tretjo soboto se srečamo na Dobrovi prijatelji bolnih, Marije in Lurda,« je zapisal. Izrazil je hvaležnost lurškemu škofu Nikolaju in vodstvu Unitalsi, da je že 4 leta kaplan lurške votline »in tako povabljen, da imam še bolj rad bolnike in Marijo«.


Ne spreglejte: